Atıksız menü denince aklınıza artan malzemelerden yapılmış zoraki lezzet eşleşmeleri gelmesin. Değerlendirilen her malzemenin tabağa modern teknik ve uygulamalarla yansıması çok önemli. Metro Türkiye’nin Prag’daki gastronomi platformu Makro Akademi’deydim. Hem gıda atıklarıyla mücadeledeki öncü çalışmalarını hem de genç Türk şeflerin aldığı özel eğitimleri inceledim.
#Atıksız MenüGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimAtıksız yaşam felsefesi, sürdürülebilirlik, karbon ayak izimizi azaltmak... Son yıllarda bu kavramları daha çok duyuyoruz çünkü gezegenimizin kaynakları gün geçtikçe azalıyor. Peki, ‘atıksız mutfak’ felsefesini benimsemek için işe nereden başlamalı, hayatımızda ne gibi değişiklikler yapmalıyız?
#Sıfır AtıkFree Fire, 24-25 Nisan’da yapılan etkinlikte kendi topluluğunun elde ettiği her Boyaah!’ı Temel İhtiyaç Derneği’nin (TİDER) ağında yer alan gıda bankaları aracılığıyla ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırmaya karar verdi. “1 Booyah! - 1 Destek” mesajı ile yola çıkılan kampanyaya Enes Batur ve Cihan Albayrak destek vererek kutuların hazırlanmasına yardımcı olmak adına TİDER ekibi ile birlikte çalıştı.
#GarenaBebelac Çocuk Devam Sütleri’nin İhtiyaç Haritası iş birliği ile başlattığı “Bebelac Kardeş Payı” kampanyası ile 1-3 yaş arası çocuk sahibi olan 9 bin ihtiyaç sahibi aileye çocuk devam sütü yardımı yapılacak. Nutricia Türkiye Pazarlama Direktörü Pelin Aydoğdu, 20 ilde hayata geçirilecek proje ile mümkün olduğu kadar çok ihtiyaç sahibi bebeğin bilişsel gelişimine* katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi.
#BebelacPandemi döneminde çeşitli alanlarda destek amaçlı birçok proje yürüten Coca-Cola Türkiye, Ramazan ayına özel olarak hayata geçirdiği kampanyayla ihtiyaç sahibi ailelere Temel İhtiyaç Derneği (“TİDER”) aracılığıyla temel gıda yardımında bulunuyor. Kampanya kapsamında, TİDER tarafından, 7 bölge ve 30 ilde, 145.250 haneye ulaşan gıda bankalarına temel gıda malzemesi ulaştırılacak. Coca-Cola, ihtiyaç sahiplerine toplam 1 milyon öğüne denk gelen temel gıda malzemesi desteğinde bulunurken, “1 Şişe=1 Bağış” yazılı Coca-Cola ürünlerini alan tüketiciler de ihtiyaç sahiblerine yapılan yardıma ortak olabilecek.
#Coca ColaGönüllü Hareketi Derneği geçtiğimiz yıl Gıda Bankacılığı Programı’nı başlatarak, bir sivil toplum kuruluşu inisiyatifi ile Bursa’da ilk Gıda Bankası’nı kurmak için kolları sıvadı. Dernek Başkanı Sertaç Şipka, Türkiye’de her yıl 325 bin ton gıdanın imha edildiğine ve israfın maliyetinin 214 milyar lira olduğuna dikkat çekerek, “Öncelikle çoğunluğu atılacak olan gıda ve temizlik ürünlerini toplayarak, oluşturduğumuz Gıda Bankası Ağı aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtmayı ve israfı önlemeyi hedefliyoruz” dedi.
#BursaKoronavirüs salgını sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Milli Dayanışma Kampanyası’na yardımlar devam ediyor. Şirketlerin ve vatandaşların yardımı tüm hızıyla sürerken, sağlık çalışanları ve ihtiyaç sahipleri için de Türkiye tek yürek oldu. Hastanelere yemek servisi yapan da, salgınla mücadelede kullanılması için milyonlarca liralık destek açıklayan da var.
#GazetehaberleriIntel Foundation, koronavirüsle mücadele çabalarını desteklemek için 4 milyon dolar sağlayacak. Vakıf ayrıca, tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışanlar ve ABD’deki emekliler için de yardım çalışmaları adına toplam 2 milyon dolar destek verecek. Intel Foundation, küresel krizler ve doğal afetler sırasında dünyadaki yaşam koşullarını iyileştirmeye ve zorluk çeken toplulukları desteklemeye kararlı olduğunu açıkladı.
#İntelDünyanın en önemli sorunlarından biri milyonlarca insanı yerinden eden açlık. Yaklaşık 800 milyon insan açlıktan etkileniyor, 1.2 milyar insan susuzluk sorunuyla boğuşuyor. Geleceğe dair senaryolarda mevcut kaynakların yetersiz kalacağı, gıda ve su savaşlarının çıkacağı öngörülüyor. Önümüzde böyle karanlık senaryo varken günümüzün bir diğer önemli sorunu: İsraf. Gıdanın yaklaşık üçte biri yani 1.3 milyar tonu her yıl çöpe gidiyor. Avrupa’da yıllık 4 milyon ton giysi israf ediliyor. Türkiye’de bir günde çöpe atılan ekmek miktarı İzmir nüfusu kadar (4.3 milyon). Prof. Dr. Aziz Akgül, “Dünyadaki gıda israfının üçte biriyle halihazırda bütün insanları doyurmak mümkün olabilir” diyor. İnsanlık, israf ettiği su, gıda, enerjiyle aslında geleceğini tüketiyor.
#İsrafTicari odaklı girişimlerin sayısı hızla artarken, kâr odaklı olmayan sosyal girişimler daha iyi bir dünya için sundukları çözümlerle dikkat çekiyor. Türkiye’de de hızla sayıları artan sosyal girişimler, hayırseverlik veya güçlendirmenin yerine bulundukları alan için geliştirdikleri çözümlerle yıkıcı etki yaratıyorlar.
#Sosyal GirişimlerMANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI CENGİZ ERGÜN, AKHİSAR İLÇESİNİ ZİYARET EDEREK, İLÇE KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ’NDE MAHALLE MUHTARLARIYLA BİR ARAYA GELDİ. ASFALTTAN YOL YAPIMINA, SU DEPOLARININ YENİLENMESİNDEN DÜĞÜN SALONLARINA KADAR BİRÇOK HİZMETİ İLÇEDE HAYATA GEÇİRECEKLERİNİ BELİRTEN BAŞKAN ERGÜN, 2015 YILINDA YAPILAN ÇALIŞMALARIN ÜSTÜNE KATARAK HİZMETLERİN ZİRVE YAPACAĞINI MÜJDELEDİ.