Güncelleme Tarihi:
MANİSA Celal Bayar Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Öğrenci Topluluğu tarafından "Çatı Biziz" adı altında sokakta yaşayanları sıcak bir yuvaya kavuşturucak, sosyal yaşama adaptasyonları için terapiler verilip, giyim ve gıda ihtiyaçlarının giderilip, meslek edinmelerini sağlayacak proje hazırlandı. Öğrenciler, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer'i makamında ziyaret edip projelerini tanıttı.
Ziyarette Manisa Celal Bayar Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Öğrenci Topluluğu gönüllüsü Yazılım Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Yasin Aslan ile Maliye Bölümü 3. sınıf öğrencisi Zahide Kısa, Vali Mustafa Hakan Güvençer'e proje hakkında bilgi verdi. Çatı Biziz Projesi'nin fikrinin yaklaşık bir yıl önce bir parkta ortaya çıktığını belirten öğrencilerden Yasin Aslan, "Parkta arkadaşlarımızla otururken, orada oynayan bir kız çocuğunun yanına dışarıda kalan yaşlı bir adam yanaştı. Çocuk normal olarak ona tepkiyle yaklaştı. Bunun üzerine yaşlı adam korkup, oradan uzaklaşmak istedi. O an şunu gördük. Çeşitli sebeplerden dolayı dışarıda kalan insanlarla, normal ev hayatı yaşayan insanlar arasında bir farlılık, çatışma var. Bu çatışmayı ve farklılığı gidermek amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirmeyi düşündük. İlk olarak parkta gördüğümüz yaşlı adamla oturup konuştuk. Sorunlarını, sıkıntılarını neden dışarıda yaşadığını, bir evde yaşarsa ne yapacağını öğrendik. Dışarda kalan birçok kişi var. Bu yıl eğitim öğretim yılı başında böyle bir projeyi hayata geçirme kararı aldık. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Toplum Gönüllüleri öğrenci topluluğu olarak toplantılar yaptık. Sonra projemizin adını 'Çatı Biziz' olarak belirledik" dedi
"EVE YERLEŞTİRİLECEKLER"
Proje konusunda çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Aslan, Manisa Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, belediyeler ve sivil toplum örgütleriyle koordineli çalışacaklarını dile getirdi. Şu an dışarıda kalan üç kişiyi tespit ettiklerini belirten Aslan, "Önce İl Emniyet Müdürlüğümüz bu kişilerin geçmişte herhangi bir olaya karışıp karışmadığı yönünde bir araştırma yapacak. Ardından belirlenen psikologlar eşliğinde sosyal yaşama adapte olmaları için terapileri yapılacak. Sonra bu kişilerin aynı evde birlikte kalıp kalamayacakları konusunda rapor hazırlanacak. Rapor doğrultusunda, uygun olursa sanayicelirimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın ve hayırseverlerimizin destekleriyle bir veya üç ev kiralanacak. Kiraların ödenmesi desteklerle sağlanacak" diye konuştu.
Sıcak bir yuvaya kavuşturulacak evsizlerin sosyal yaşama adaptasyon için terapilerinin bundan onra da devam edeceğini vurgulayan Aslan, "Giyim, gıda ve eşya ihtiyaçlarının ise Manisa Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin destekleriyle karşılanacak. Bu kişilerin belediyelerin kurdukları Gıda Bankaları'na kayıtlarının yapılacak. Ayrıca, evde kalan kişilere iş imkanı yaratabilmek için belediyelerin verdiği meslek edindirme kurslarına kayıtlarının yapılacak ve böylece topluma adaptasyonunu sağlanacak" dedi.
Projeye Manisa'nın sahip çıkacağına inandığını dile getiren Aslan, şöyle devam etti:
"Çeşitli sebeplerden dolayı bu insanlar dışarıda kalmaya itiliyor. Toplum olarak bunlara sahip çıkmamız gerekir. Kimse dışarıda kalmak istemez. Üniversite öğrencileri olarak Manisa'da bir kıvılcım yaktık. Bu kıvılcımın Türkiye'ye örnek olacağını ve birçok ilde böyle projelerin hayata geçirileceğine inanıyoruz."
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise, öğrencilerin hazırladıkları sosyal sorumluluk projesinin en az eğitimleri kadar değerli olduğunu, topluma karşı sorumlulukları hatırlattığını belirterek kutladı.
İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAF