Yaklaşık 52 milyon nüfuslu Güney Kore’de, evlerden ve restoranlardan çıkan yemek artıklarının neredeyse tamamı kompost, hayvan yemi ve hatta enerjiye dönüştürülüyor. Peki gıda atıklarının yüzde 98’inin geri dönüştürülmesini sağlamak nasıl mümkün olabiliyor? En önemlisi bu model dünyada uygulanabilir mi?
#Güney KoreBir arada olmanın ve paylaşmanın mutluluğunu yaşatan Ramazan sofraları için Ramazan ayı boyunca sürecek tatlı bir telaş başlıyor! Bal, pastırma, peynir gibi iftariyeliklerden bakliyatlara, meyve-sebzelerden et - balık çeşitlerine ve kolayca hazırlanabilen tatlılara kadar iftar ve sahurda gönül rahatlığıyla besleyici ve lezzetli sofralar kurabileceğiniz her çeşit ürün, güvenilir alışverişin adresi Metro’da sizleri bekliyor. Düzenli analiz ve denetimlerden geçirilen Metro Usulü ürünler, Ramazan sofralarına hem lezzet hem de kalite ve güven katıyor.
#Sponsorlu İçerikSürdürülebilir balıkçılık projeleriyle anılan Metro Türkiye’nin CEO’su Sinem Türüng, “Verilen teknik ve danışmanlık desteğinin ardından yetiştirilen alabalıklar, mart ayı itibarıyla raflarımızda yerini aldı. Bu ürünlerle, hedefimiz doğrultusunda profesyonel mutfaklarda da alabalığın tüketimini artıracağız” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikSürdürülebilir balıkçılık projeleriyle anılan Metro Türkiye’nin CEO’su Sinem Türüng, “Verilen teknik ve danışmanlık desteğinin ardından yetiştirilen alabalıklar, mart ayı itibarıyla raflarımızda yerini aldı. Bu ürünlerle, hedefimiz doğrultusunda profesyonel mutfaklarda da alabalığın tüketimini artıracağız” diye konuştu.
#Sinem TürüngBir yandan kapımızdaki açlık, kıtlık, diğer yanda gıda israfı... Pandemide gıda israfının arttığına dikkat çeken Gıda Kurtarma Derneği’ne göre israftan kurtularak hem açlığı azaltabilir hem de gezegenin geleceğini koruyabiliriz.
#Gıda Kurtarma DerneğiSosyal medya platformu Twitter’ın çeşitli sektörlerdeki veri ve uzman analizlerini içeren BirdsEye raporuna göre, pandemiyle birlikte sosyal medyada sürdürülebilir gıda üzerine yapılan tartışmalar arttı. Burada gerçekleşen konuşmaların yüzde 46.5’i Z kuşağı tarafından yapılırken, gıda kullanımı ve geri dönüştürme yöntemleri öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
#Z KuşağıKahvaltı masalarındaki ‘serpme kahvaltı’ modeli, otellerdeki ‘açık büfe’ uygulamaları pandemi önlemleri nedeniyle bir süre ara verse de, şimdilerde yine uygulanıyor... Kimse kusura bakmasın; ama bu uygulama ülkemizdeki gıda israfının en büyük nedenlerinden biridir diyebiliriz.
#Atıkİstanbul’un göbeğinde iki sokak köpeğinin saldırısına uğrayıp kuduz aşısı için hastaneleri gezerken öğrendim ki son dönemde ısırılma vakaları artmış. Kentin parçası olan ve sokaklarda özgürce dolaşan köpeklerdeki bu davranış değişikliğinin nedenini bir uzmana danıştım, pandemi nedeniyle boşalan sokaklarda korunmanın yollarını da öğrendim: Kıpırdamadan durun; göz temasını kesin...
#KöpekMetro Türkiye ve Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğiyle düzenlenen “Mutfağa Dönüşte HoReCa’nın Yeni Normali” e-zirvesinde, Kovid-19 pandemisinden etkilenen ve 1 Haziran itibariyle kapılarını tekrar açan işletmeler açısından önemli konular kapsamlı şekilde ele alındı.
#Metro TürkiyeBilindiği üzere 2019 yılının Eylül ayından beri Avustralya’daki yangınlar bitmek bilmeyen bir şekilde devam ediyor. Rekor düzeydeki sıcak hava ve aylardır süren kuraklık yüzünden çıkan bu yangınlar geçtiğimiz hafta etkisini daha da yoğunlaştırdı. Hepimizi derinden üzen bu yangınların bilançosu ise çok ciddi boyutlarda.Sürdürülebilirlik Uzmanı/ Çevre Mühendisi Serkan Soyuer, iklim değişikliği sorunsalının başrolünü üstlendiği bu yangın krizinin güncel sonuçlarını bizimle paylaşıyor.
#İklim DeğişikliğiMühendislik okuduktan sonra aşçılığa olan tutkusunun peşinden gitmiş ve adını dünyaya duyurmuş bir master şef ile tanışmaya ne dersiniz? ‘Yedikleriniz Davranışlarınız Olur’ adlı kitabın yazarı ve TV programı sunucusu Deniz Orhun… Önce Amerika’da ve İngiltere’de gastronomi eğitimini tamamlamış sonra da dünyaca ünlü isimlere yemek hazırlayan şefler arasında yer almış.
#Deniz OrhunÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında yürütülen Türkiye Çevre Etiket Sistemi Projesi kapsamında, turistik konaklama tesisleri için uymaları zorunlu ve isteğe bağlı çevre etiketi kriterleri oluşturuldu. Zorunlu kriterler arasında enerji ve su tasarrufu, atıkların geri kazandırılması gibi maddeler var.
#OtelCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 19 Şubat'taki grup toplantısında fotoğrafını gösterdiği "çöpten yiyecek toplayan kadın"ın, sokak hayvanları için çevredeki iş yerlerinin konteynere bıraktığı gıda maddelerini alan Aysun Demir olduğu ortaya çıktı. Dört çocuk annesi Aysun Demir, "Sokak hayvanları için çöp konteynerlerinden atık toplamaya devam edeceğim. Kılıçdaroğlu keşke bana gelip 'Aç mısın?' diye sorsaydı. Ben aç değilim, maddi durumum gayet iyi. Benim dört katlı evim var. Hukuki süreci başlattım. Kılıçdaroğlu'ndan alacağım tazminatla sokak hayvanlarına barınak yapacağım" dedi.
#Kemal KılıçdaroğluBirleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın seçtiği 9 girişimden biri olan teknoloji girişimi Fazla Gıda'nın Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi (CEO) Olcay Silahlı, her şey dahil otellerde gıda atığını kaynağında önlemeye odaklandıklarını belirterek, "Bu alanda yaptığımız saha ve teknoloji çalışmaları ile sağladığımız çözümler, atığı yüzde 40 seviyesinde azaltabilir." dedi.
#Otel