Pepsico Kıdemli Pazarlama Direktörü Seren Çankırı, FIFA’nın en büyük organizasyonlarına verdikleri desteği anlattı. 2026 Dünya Kupası ve 2027 Kadınlar Dünya Kupası’nın resmi sponsorları arasında yer alan Ruffles’ın marka stratejisini anlatan Çankırı, “FIFA’nın düzenlediği Dünya Kupaları, sadece spor etkinlikleri olmanın ötesinde, küresel bir etkinlik. Aynı zamanda ülkemizi bir kez daha tek yürek yapacak önemli bir fırsat. Milli takımımızın kaliteli kadrosuyla başarıya ulaşacağına inancımız tam” dedi.
#2026 Dünya KupasıUnilever Türkiye Ülke Başkanı ve Unilever Türkiye ve Orta Doğu Ev Bakım Lideri Ali Fuat Orhonoğlu, “Paris İklim Anlaşması’nın belirlediği karbon nötr hedefi 2050 iken, biz değer zincirimizde net sıfır emisyon hedefimizi 11 yıl öne yani 2039 yılına koyduk. Amacımız sürdürülebilirlik alanında başarılarımızı ileri taşımak, gelişim alanlarımızda da gerekli aksiyonları alarak ülkemize ve toplumumuza değer yaratmak. Çünkü Unilever olarak Türkiye için iyi olanın Unilever için iyi olduğuna inancımız tam” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikBiliminsanları Dünya’nın geleceği konusunda oldukça karamsar. Bir yanda ABD’de yaşanan görülmemiş büyüklükteki kasırgalar, bir yanda iklim değişiklikleri, hızla artan insan nüfusu ve tüketim... Önümüzdeki 10 yıl Dünya’nın geleceği açısından çok önemli. Önlem alınmazsa kimi toplumsal çöküşler yaşanabilir.
#Umut Fırat EroğluUzaya gitmek, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşamak çok az kişinin yaşayabildiği, geri kalan herkesin de merak ettiği muhteşem bir tecrübe. Astronotlar ne yiyip içiyor, nasıl uyuyor, nasıl spor yapıyor, kirli çamaşırlarını nasıl temizliyor? Üç ayrı ülkeden üç astronot anlattı...
#UzayHollanda merkezli sivil toplum kuruluşu LEAD Network Türkiye, perakende ve tüketim ürünleri sektörlerinde kadın yönetici sayısını artırmak üzere sürdürdüğü çalışmalar kapsamında “Liderlikte Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Konferansı”nı, 17 Eylül 2024 Salı günü İstanbul’da gerçekleştirdi.
#LEAD Network TürkiyeBilim insanlarına göre önümüzdeki yıllarda Dünya'nın bazı noktaları sıcak nedeniyle yaşanmaz hale gelecek. Bu nedenle mekânları ve insanları küresel ısınmaya katkıda bulunmadan serinletmenin yolları aranıyor. Bu bağlamda ABD'den çok güzel bir haber geldi. Çalışmalar sonuç verirse gelecekte serinlemek için klima açmamıza gerek kalmayacak.
#Küresel Isınmaİnsanlığın dünya dışında, uzayda, yaşanabilir bir gezen arayışı devam ediyor. Uzayı ve ulaşılabilir gezegenleri tarayan James Webb teleskobun yeni keşfi ise bu konuda atılacak kritik adımların öncüsü olabilir…
#Öte GezegenSadece gençlere hayat hakkı tanıyan, aileye yeni bir üye katıldığında evdeki yaşlının yok edilmesini isteyen bir sistem... ‘Bir Zamanlar Gelecek: 2121’ distopik kulvarın klasiklerine selam gönderen, iklim krizi sonrası ayakta kalanların yaşamlarını yeraltında sürdürdükleri bir geleceğin tasvirine soyunuyor. Serpil Altın imzalı yapım, sinemamızın bu kategorideki nadir örneklerinden biri...
#Uğur VardanGezegenimizin en soğuk ve en ıssız kıtası Antarktika, yaşamak sadece birkaç bin kişiye nasip olan benzersiz bir tecrübe. Peki burada yaşamak nasıl bir şey? O şanslı azınlığın arasına katılabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
#AntarktikaGezegenimiz dört bir yanında doğanın büyüleyici eserlerini barındırıyor. Bu eserler, gezginler ve doğa tutkunları için doğanın sınırsız gücünü ve estetiğini yansıtan yerler olmalarının yanı sıra göz alıcı manzaralarıyla birlikte kültürel zenginlikleri de insanoğluna sunuyor. Business Insider ise geçtiğimiz günlerde dünyanın en güzel doğa harikalarını listeledi. Listeye Türkiye’den de sürpriz bir yeri ekledi. İşte büyüleyici manzaralara sahip o yerler…
#SeyahatKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkBilim dünyasında 15 yıldır devam eden bir tartışma, sonuçları hafta başında açıklanan bir oylamayla noktalandı. Bilim insanları 2009'dan bu yana gezegenimizdeki insan etkisinin yeni bir çağ başlatacak kadar güçlü olup olmadığını değerlendiriyordu. Bunun için pek çok araştırma yapıldı, deliller toplandı, oylamalar yapıldı. Ve nihayet karar verildi. İşte ayrıntılar...
#Antroposen ÇağıYerli girişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, yapay zekânın global anlamda getirdiği fırsat, risk ve çözümleri, Forbes'da kaleme aldığı aşağıdaki yazıyla analiz etti.
#Cerebrum TechDünyada ve ülkemizde kuş türlerinin popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. 200’den fazla türün soyunun kritik seviyede tehlike altında. En son Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmaya göre, modern insanlık tarihi boyunca her dokuz kuş türünden birinin neslinin tükendiği açıklandı. Peki ülkemizde tehlike altında olan türler hangileri? Bu türlerin nesli tamamen tükenirse nasıl sorunlar ortaya çıkabilir? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Kuş bilimci Öğr. Gör. Ergün Bacak ile tüm bu sorulara cevap aradık.
#Kuş Türleri6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazArda Öztaşkın’ın sürdürülebilir sağlıklı gelecek üzerine bir iletişimci olarak derlediği notları 'İklim Değil İnsanlık Krizi' kitabında okuyucularla buluşuyor. Kitap, karmaşık sürdürülebilirlik meselelerini insan, gezegen, ekonomi ve teknoloji boyutlarıyla bir iletişimcinin perspektifinden sade, şeffaf ve çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.
#Arda ÖztaşkınParis Anlaşması’ndan sonra en önemli toplantı olarak gösterilen Dubai’deki COP28 öncesinde Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Hürriyet’e değerlendirmelerde bulundu: “Bu son yılların en kritik zirvesi. Dünyanın son şansı olabilir. Liderler eğer belirli şartlarda anlaşamazsa ekonomik ve sosyal olarak çok büyük bir kriz bizi bekliyor diyebiliriz. Önümüzdeki en büyük engel siyasi gerilimler. Bu noktada politik tansiyonu aşma çağrısı yapacağız. Ümidim var” dedi. Birol, dünyanın yaşayacağı bir sonraki ekonomik krizin iklim yüzünden çıkabileceğini ve Türkiye’nin de ciddi bir doğal afet ile yeni göç dalgasına maruz kalacağını öne sürdü.
#COP28Son birkaç yıldır gündemi ciddi şekilde meşgul eden yapay zekâ teknolojilerinin potansiyel riskleri hakkında birçok uyarı yapıldı. Son olarak Britanya Yapay Zekâ Güvenlik Zirvesi’nde aralarında Çin ve ABD’nin de olduğu 28 ülke deklarasyon imzaladı. Bu metin yapay zekâ teknolojilerinin yarattığı risklerin, doğası gereği uluslararası nitelikte olduğunu vurguluyor.
#Yapay Zekâ