Uzun yaşamak, 100 yaşını hatta sonrasını görmek son dönemde pek çok kişinin hayali haline geldi. Bunu başarabilmiş kişilerin genetik yapıları, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri bilim insanları tarafından sürekli mercek altına alınıyor. Yıllardır 100 hatta 110 yaşını aşmış kişilerle araştırmalar yapan bir bilim insanı da tespit ettiği 9 ortak noktayı anlattı...
#Sağlıkİnsanlık var olduğu günden beri daha uzun yaşamanın, yaşlanma etkilerini geri çevirmenin, yaşamı kısaltan ve kaçınılmaz olarak ölümle sonuçlanan hastalıkların çaresini bulmaya çalışıyor.
#LongevityHepimiz çevremizde pek çok kez bu cümlelerin kullanıldığını duymuşuzdur: ‘Yaşını başını almış’, ‘Onlar eski kafalı’, ‘Yaşlılar aksi ve huysuz oluyor’, ‘Ununu elemiş, eleğini asmış’, ‘Yaş 70, iş bitmiş’, ‘Biraz yaşına başına baksın’… Aslında bu sözler eğlenmek, gönlünce giyinmek, konsere gitmek, gezmek, âşık olmak isteyen yaşlı kişilere yapılan ayrımcılığı gözler önüne seriyor. Nörolog Dr. Sevda Sarıkaya “Halbuki 50-55 yaş civarı beyindeki beyaz cevherin en kaliteli olduğu, beyin içi bağlantı alanlarının en yoğun olduğu dönemlerdir” diyor. Uzman psikolog Çağrı Kuşçu da bu tür ayrımcılıkların bireylerde travma ve depresyona neden olabileceğini hatırlatıyor.
#Yaşlı FobisiÜniversite bölümlerinden biri de Gerontoloji bölümüdür. Gerontoloji bölümü nedir? Gerontoloji bölümü mezunu ne iş yapar? Gerontoloji bölümü kaç yıllıktır? Gerontoloji bölümü mezunu iş olanakları ve iş imkânları nedir? Gerontoloji bölümünü okumak için ne gerekir? İşte gerontoloji bölümü ile ilgili detaylar.
#Gerontoloji Bölümü Nedir ?Pandeminin yaşlılar üzerindeki psikolojik etkisi üzerine değerlendirmede bulunan Gerontolog F. Sıla Ayan, “Pandemiyle birlikte yaşlı insanların günlük rutinleri, aldıkları bakım ve destek, sosyal olarak bağlı kalma yetenekleri ve kontrol duygusu günbegün değişiyor” dedi.
#GerontologTexas Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre papatya çayı ömrü uzatmaya yardımcı olabilmektedir. Çalışmanın sonuçları Gerontolog Dergisi’nde yayınlanmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Cinsel Terapist Op. Dr. Miray Sekkin Eser papatya çayı hakkında bilgiler verdi.
#Papatya ÇayıPazar günleri sokağa çıkan 65 yaş üstü bireyler için Gerontolog F. Sıla Ayan uyarılarda bulundu. Ayan, “Alışılan veya tolere edilebilecek aktivite düzeyinin üzerine çıkılması ve yaşlıların kendini aşırı zorlaması durumunda nefes darlıkları, fenalık hissi, baygınlık gibi sorunlar veya kas – iskelet sistemi ağrıları yaşanabilir” dedi.
#65 Yaş Üstü BireylerYaşlılık dönemindeki depresyonun nasıl yönetileceğine dair tavsiyelerde bulunan Gerontolog Öğr. Gör. F. Sıla Ayan, “Yaşlılık dönemi kesin ve kaçınılmaz olarak kayıpların olduğu bir süreç değildir. Bununla birlikte radikal değişimlerin olduğu bir dönem olarak da karşımıza çıkmaktadır” dedi.
#Yaşlılık Depresyonu'2018 Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti' etkinlikleri kapsamında 'Kastamonu’da Avrasya Kurultayı' gerçekleştirildi. Programın ardından Türk Dünyası Koordinasyon Vakfı (TÜKOV) Başkanı Şahin Çokyaman tarafından Avrasya Kurultayı ve İbn-i Sina Enstitüsü ve delegelerin oybirliği ile almış olduğu kararlar bir deklarasyonla açıklandı.
#Kemal AydınYaşlılık ve yaşlanmanın bilimi olarak literatürde yer alan Gerontoloji bölümü, Nobel ödüllü Rus bilim insanı İlja Metschnikow tarafından ilk defa kullanılmış ve daha sonra başta ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bir çok üniversitede bölüm olarak okutulmaya başlanmıştır.
#GerontolojiAkdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı İsmail Tufan ile ekibi tarafından 15 yıldır sürdürülen çalışma sonrasında Türkiye’nin en uzun ömürlü insanların yaşadığı Gölköy ilçesi ulusal ve uluslararası bilim insanlarının ilgi alanına girdi - Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu: - “Gölköy’ün her tarafı yeşil ve ormandır. Oksijende bol ve insanlarda doğal besleniyorlar. Bundan dolayı dünyada cazibe merkezlerinden birisi olmaya aday”
#OrduGerontolog (Yaşlılık Hastalıkları Bilimcisi) Semra Altınışık, Almanya’da yaşayan Türklerin göçmenliğin getirdiği zorluklar nedeniyle Almanlara oranla daha fazla demans hastalığına yakalandığını söyledi. Altınışık gurbet sendromu"nun demansı körüklediğini belirtti.
Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji (yaşlılık bilimi) Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, Türkiye'de insan yaşamında ölümlerin 60-70 yaş arasında meydana geldiğini belirterek, "Dökülmeler 60-70 yaş arasında meydana geliyor. 70'ten sonra uzun yaşama imkanınız daha fazla" dedi.