Kurumun geri ödeme listesinde 824'ü kanser tedavisinde kullanılanlar olmak üzere toplam 8 bin 933 ilaç bulunuyor. Bedeli ödenen ilaçlar arasında ödeme miktarına göre 6,4 milyar lira ile kalp-damar hastalıkların tedavisinde kullanılanlar ilk sırada yer aldı.
#SGKAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yaptığı açıklamaya göre KOAH, epilepsi ve kalp rahatsızlıklarında kullanılanların da arasında olduğu 30 ilaç, bedeli ödenecek ilaçlar listesine dahil edildi.
#Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SelçukAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 62 adet ilacın daha bedeli ödenecek ilaçlar listesine dahil edildiğini açıklayarak, "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu'nda alınan kararlara göre 62 adet ilacı, bedeli ödenecek ilaçlar listesine dahil ettik" dedi.
#İlaçAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 62 ilacın daha geri ödeme listesine alındığını duyurdu. Bakan Selçuk'un yaptığı yazılı açıklamaya göre, listeye alınan ilaçlar kalp rahatsızlıklarında kullanılan ilaçlar, vitamin destek grupları, KOAH, HIV, Parkinson, Alzheimer, solunum yolu hastalıkları ve ülser tedavisinde kullanılan ilaçlardan oluşuyor.
#Zehra Zümrüt SelçukKur politikası yüzünden üreticilerin, “Ucuz hammadde”ye yönelmesinin ilaçta kaliteyi düşürdüğü tartışması büyürken, konunun önemli tarafları “Yanlış yerden tartışma yapılıyor. Denetim mekanizmaları kalitesiz ilaca izin vermez, bunu yapan bedelini ağır öder” tepkisini gösteriyor.
#Nihat ErgünAile hekimleri reçetelerinden katkı payı alınmasının ardından şimdi de raporlu ilaçlardan katkı payı alınması gündemde. Kalp, tansiyon, kolestrol, şeker gibi kronik hastalıklar için kullanılan ilaçlardan da yüzde 3 ila 5 oranında katılım payı alınabilecek. Böylece aylık 100 liralık ilaç kullanımı gerektiren bir kronik hastalığı olan vatandaş, 5 lira katkı payı ödemek zorunda kalabilecek.
Araştırmalara göre Avrupa ve Amerikalılar’dan daha az ilaç tüketiyoruz. Bu durumu "Fena mı hocam, demek ki daha az hastalanıyor, ilaca, seruma daha az ihtiyaç duyuyoruz" veya "Siz zaten sağlığınızı kimyasallara değil, doğal şeylere emanet edin demiyor musunuz?" diye yanıtlamaya kalkmayın. Durum pek öyle değil!