Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı’nın "Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Devlet Tarafından Karşılanması ve Yeşil Kart Uygulaması Hakkında Yönetmelik"te yaptığı değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğe göre, yeşil kartlı hasta, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, belediyeler ve diğer resmi kurumlara ait birinci basamak sağlık tesislerine doğrudan başvurabilecek. Tıbbi gerekliliğe bağlı olarak yeşil kart ve sağlık cüzdanı sahipleri tedavisinin devam ettiği ikinci veya üçüncü basamak sağlık tesisinden en yakın üniversite hastaneleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık tesislerine sevk edilebilecek.
Acil durumlarda, sevk zinciri dışında (Sosyal Sigortalar Kurumu hastaneleri sevk zinciri kapsamında) üniversiteler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait hastanelere başvurulabilecek. Ancak, sağlık hizmeti bedellerinin ödenebilmesi için, acil halin varlığının başvurulan sağlık tesisinin yetkili hekimince kabul edilmesi gerekiyor.
PROTEZ YOLU AÇILDI
Yeşil kartlılar artık hastanelerin diş hizmetlerinden yararlanabilecek ancak diş tedavisi sadece diş çekimi ve diş protezini kapsıyor. Yeşil kartlının diş çekimi ve diş protezleri; Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler, Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı diş hastaneleri, ağız ve diş sağlığı merkezleri ile bu birimlere bağlı hastanelerin diş ünitelerinde yapılabilecek. Devlet, diş protezlerinde kullanılan altın veya benzeri diğer kıymetli madenlerin bedelini ödemeyecek.
GÖZLÜK PARASI ÖDENECEK
Devlet, yeşil kartlıya gözlük alma yolunu da açtı. Göz hastalıkları uzmanları tarafından düzenlenen reçeteye göre renkli veya renksiz gözlük camları ile çerçeve bedelleri ödenecek. Çeşitli gözlük camı kullanılmasına lüzum görüldüğünde her cam için ayrı bir çerçeve bedeli ödenebilecek. Gözlük camı ve çerçeve iki yılı geçmeden yenilenemeyecek. Ancak sağlık zarureti görülmesi halinde uzman doktor tarafından düzenlenen reçeteye istinaden camlar yenilenebilecek.
Ayakta veya evde tedavi sırasında gerekli görülen ilaçlar için yeşil yart sağlık karnelerinde bulunan kendinden kopyalı reçeteler kullanılacak. Reçete muhteviyatı ilaçlar, sağlık müdürlüklerince anlaşma yapılacak eczanelerden alınacak ve bedelleri sağlık müdürlükleri tarafından ödenecek.
Doksan günün aşılmaması kaydıyla yeşil kartlı anne ve babanın yeni doğan bebeğinin her türlü tedavisi ile yine doksan günün aşılmaması kaydıyla acil tıbbi müdahale ve tedavi gerektirdiği için hastaneye yatırılan ve tedavi edilen hastaların hastanede yapılan tüm masrafları bu Yönetmelik kapsamında ödenecek.
Diş çekimi ve protezlerin fiyatlandırılması, gözlük cam ve çerçeve bedellerinin ödenmelerine ilişkin hususlar her yıl Maliye Bakanlığınca yayımlanan bütçe uygulama talimatları esaslarına göre yapılacak.
Yeşil kart sahibine verilen tedavi hizmet bedellerini gösteren fatura ve benzeri belgelerin gerçeğe aykırı olarak düzenlenmesi suretiyle fazladan ödemeye sebebiyet verilmesi halinde, fazladan ödenen meblağ, fatura veya belgeyi tanzim edenlerden iki misli olarak geri alınacak.