Bugün Dünya Ressamlar Günü. Bu vesileyle, fırçalarıyla dünyayı yeniden tanımlayan, tuvallerine aktardıklarıyla bize sevinci, üzüntüyü, doğayı, acıyı, tatlıyı yaşatan, gerçekleri ya da hayalleri tablolarına sığdıran bu sanatçıların sinemadaki yansımalarını hatırlayalım dedik. İşte size ressamları anlatan filmlerden bir seçki...
#Yazar1-7 Mart haftası New York’un sanat dünyasının canlı olduğu bir hafta. Köklü bir fuar olan The Armory Show ile birlikte birçok sanat fuarının ve müze sergilerinin aynı anda açıldığı, koşuşturmalı, dolu dolu bir hafta bu. Bende en çok yer eden MoMA’daki Donald Judd sergisi oldu. Bir diğeri, The Met Breuer’de yer alan Gerhard Richter retrospektifi.
#The Armony Show‘Sarayın Gözdesi’, üç ana kadın karakter odağında iktidar ilişkileri, yükselme hırsı ve bitmeyen entrikalar üzerine Makyavelist tatlar taşıyan bir öykü anlatıyor. Yorgos Lanthimos’un komik ve hınzırca bir bakış açısına sahip filminin bir başka özelliği de Alfonso Cuaron’un ‘Roma’sıyla birlikte başta ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ kategorileri olmak üzere 10 dalda Oscar’a aday olması...
#‘Babamın KemikleriNapa Vadisi, kilometrelerce uzanan tepelere serpiştirilmiş bağları, rengârenk yaban çiçeklerinin açtığı çayırlarıyla çok sayıda filme, edebiyat eserine konu oldu. Avrupa’nın önde gelen şarap yarışmalarında çok sözü edildi. Kuzey Kaliforniya’daki bu küçük alan, ABD’nin ilk ve tek tarımsal koruma sahası, resmen tanımlanmış bağcılık bölgesi. Ülkenin en gözde şaraphane ve restoranlarından bir kısmı burada. Asırlık şatoların, malikanelerin arasında son birkaç yılda çok sayıda çağdaş tasarımlı tadım salonu, otel, SPA açıldı. Eski tesisler restore edildi. Geçen ekimde bölgeyi vuran orman yangınları bile bu gelişmeyi yavaşlatamadı.
#Napa VadisiOkuduğunuz bu satırları Londra’dan yazıyorum. İngiltere’nin başkenti bu aralar çok hareketli günler geçiriyor. Oteller, restoranlar hepsi dolu. Dünyanın en önemli sanat fuarlarından bir tanesi Frieze’in 5 Ekim’de ön gösterimi vardı. Şehrin sanat dünyasında önemli bir yeri olan Frieze’de, dünya çapında 160 galeri ve 1000’in üzerinde sanatçı eserleriyle yer alıyor.
#LondraOkuduğunuz bu satırları Londra’dan yazıyorum. İngiltere’nin başkenti bu aralar çok hareketli günler geçiriyor. Oteller, restoranlar, hepsi dolu. Dünyanın en önemli sanat fuarlarından bir tanesi Frieze’in 5 Ekim’de öngösterimi vardı. Şehrin sanat dünyasında önemli bir yeri olan Frieze’de, dünya çapında 160 galeri ve 1000’in üzerinde sanatçı eserleriyle yer alıyor.
#Saffet Emre TonguçAnkara'da Gülin-Emre Dökmeci çifti, 'Aklımda Bir Delilik Var' isimli sanat koleksiyonunu ilk kez Başkentli sanatseverle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyorlar. 100'den fazla sanat eserlerinin yer aldığı CerModern sergi salonundaki serg, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, iş adamları, yabancı elçilik mensupları, siyasiler, sanatçılar ve sanatseverleri bir araya getirdi. Sergi, 20 Nisan'a kadar izleyiciye açık kalacak.
Dünyanın en ünlü iki müzayede evinin rekor savaşı iyice kızıştı. Sotheby’s, önceki gün savaş sonrası ve çağdaş sanat eserleri müzayedesinde 375 milyon dolarlık toplam satışla rekor elde ettiğini açıklamıştı. Rakibi Christie’s de dün aynı içerikteki müzayedesinde 412 milyon dolarlık toplam satışla rekor kırdığını bildirdi.
Ulusal koleksiyonlardan ziyade uluslararası koleksiyonlarda yer alıyorlar. İstanbul Modern'de 'Sliver' serilerinden 'Duo' adlı bir işleri var. Hem ikili hem de anonimler. 1998'de :mentalKLİNİK'i kurdukları andan itibaren birçok solo ve karma sergiye imza atan Yasemin Baydar ve Birol Demir 17 Eylül'de Galerist'in İstanbul'da Hasköy İplik Fabrikası'ndaki mekanında 'That's Fucking Awesome' isimli sergilerini açıyor. Ekim sonunda Paris'teki FIAC fuarı sırasında ':mentalKLİNİK'in bu sergiyle aynı adı taşıyan bir kitabı çıkıyor. :mentalKLİNİK'in görünmezlik kalkanlarını Baydar ve Demir ile konuşarak biraz aralamaya çalıştım...
Bir Gerhard Richter sergisi gezdi ve çok etkilenip ressam olmaya karar verdi. Çünkü kendini en iyi resimle anlatabiliyordu. İlk başarısı Londra’daki L-13 galerisinin bir işine yer vermesiydi. Sanatı içgüdüleriyle yaşayan bir hayvan olarak gören genç ressam Bora Akıncıtürk ilk kişisel sergisini İstanbul’da açtı.