Yeşilçam’ın ‘dört yapraklı yonca’sından bir yaprak daha koptu. Türk sinemasının zarif güzeli, efsanevi oyuncu Filiz Akın, tedavi gördüğü hastanede cuma gecesi hayatını kaybetti. Eşi Sönmez Köksal, 82 yaşındaki sanatçının vasiyet ettiği üzere Aşiyan Mezarlığı’nda sessiz sedasız toprağa verildiğini duyurdu.
#Filiz AkınBahar ayları kimileri için doğayla buluşmak demek. Fakat alerjisi olanlarla astım ve KOAH hastaları için durum farklı. Çünkü polenler, nem artışı ve hava değişimiyle artan solunum yolu enfeksiyonlarıyla yaşamak pek kolay değil. Uzmanlardan alerjikler için bahar tavsiyeleri aldık: “Polen ve çöl tozları yoğunsa maske takın, bağışıklığınızı güçlendirin.”
#Hazan Aköz Işık10 günü devirdim, hastayım. Boğaz ağrısı, halsizlik, burun ve sağ kulakta tıkanıklık ile yoğun öksürük var. Onca ilaç ve takviyeye rağmen iyileşemiyorum da. Adeta, ‘geçmeyen’ bir hastalık ile mücadele ediyorum. Ve biliyorum yalnız değilim. Herkes hasta. İyi de ne oldu bu virüslere? Ne değişti de bizi bu kadar çok ve uzun hasta eder oldular? Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği İnfeksiyon Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, virüslerin COVID öncesine göre yapıca değiştiğini ve artık ‘yeni’ bir grip türü ile karşı karşıya olduğumuzu söylüyor. Şu anda ise dört farklı karma virüs saldırısı altındayız. Yani biri bitiyor diğeri başlıyor.
#COVIDGeniz akıntısının orucu bozup bozmadığı Ramazan ayında gündeme gelen konulardan oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın orucu bozan ve bozmayan durumlarla ilgili yaptığı açıklamalara odaklanan Müslümanlar, geniz akıntısı orucu bozar mı? sorusuna yanıt arıyorlar. Yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı orucun bozulduğu açıklamasına yer veren Diyanet, geniz akıntısının oruca etkisi hakkında detaylara yer verdi. Peki, geniz akıntısı varken oruç tutulur mu, geniz akıntısı olan oruç tutabilir mi? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Geniz Akıntısı Orucu Bozar MıHer insanın hayatı boyunca bir kez dahi olsa ses kısıklığı yaşadığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Ses kısıklığının en sık nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır” diyerek ses kısıklığında nelerin yapılabileceği hakkında önemli tavsiyelerde bulundu:
#1Bu kış, grip salgını toplumun çok büyük bir bölümünü etkisi altına almış durumda! 39 dereceye kadar çıkan ateş, şiddetli kas ağrıları ve geçmeyen öksürük gibi rahatsız edici belirtilerle hastanelerin acil servisleri dolup taşıyor. Uzmanlar, bu yıl hastalığın normalden daha uzun sürdüğünü vurgularken yeni semptomlar ise şaşırtıyor.
#SağlıkHastalık mevsimi gelip çatınca aklımıza hep bağışıklık sistemini güçlendirmek geliyor. Bunun için vitamin takviyelerinden soğuk sularda yüzmeye pek çok tavsiye veriliyor. Peki bu tavsiyelerin hangisine kulak verelim? Bilim bu işe ne diyor?
#SağlıkGerçekten işe yarayan bir soğuk algınlığı ilacı var mı? Kullanılan ilaçlar, takviteler ne kadar işe yarıyor etkisi hala tartışılıyor ama eczanelerde öksürük şurupları, ilaçlar, vitaminler arasında saklanmış ve gerçekten işe yarayan bir şey var: Nasal irrigasyon. Yani burun yıkama…
#Soğuk Algınlığı“Basit bir soğuk algınlığı gibi başlıyor, burun ve geniz akıntısı, boğazda yanma ile devam ediyor, üstüne baş ağrısı ve öksürük de eklenince yatağa düşürüyor, bir türlü geçmek bilmiyor, tam geçecek gibi oluyorken tekrar başlıyor.” Son günlerde bu şikayetleri çevrenizdeki pek çok insandan duymuş ya da bizzat kendiniz yaşıyor olabilirsiniz. Kafamızı nereye çevirsek hasta olan birine denk geliyoruz. Vakalar o kadar arttı ki hastanelerin acil servilleri hasta dolup taşmaya başladı. Peki grip vakalarının bu kadar artması normal mi? Paniğe neden olacak bir durum var mı? İnfluenza neden bu kadar zor iyileşiyor? İlaç kullanmak gerekir mi? Antibiyotikler işe yarar mı? Prof. Dr. İftihar Köksal ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gültekin Akyol, son zamanlarda artan influenza vakarını değerlendirdi.
#SağlıkHavaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını belirten Op. Dr. Onur Gündoğan, üst solunum yolu enfeksiyonu hakkında bilgi vererek enfeksiyona yakalandıktan sonra neler yapılması gerektiğini anlattı.
#1New York'ta bisikletle yemek dağıtımı yapan bir şirkette çalışan Shemika Rodriguez, sürekli burnunun akmasından dolayı Brooklyn'deki evinin yakınındaki kliniğe gitti. Doktorlar önce alerji, sonra da virüs için ilaç verdiler ama reçete edilen tedaviler işe yaramadı. Üç ay sonra ara ara gelen damlama şeklindeki akıntı, sürekli ve rahatsız edici bir hâl aldı.
#SağlıkSosyal medyada oldukça popüler bir trend olan ağız bantları, Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon'un da bu bantları kullanmayı düşündüğünü açıklaması ile yeniden gündem oldu. Peki bu bantlar gerçekten uyukuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı kolaylaştırıyor mu? Riskleri var mı?
#Ağız BandıShemika Rodriguez, sürekli burnunun bir tarafının akmasından şikayetçiydi. Bu durumdan rahatsız olup hastaneye gitti ancak doktorlar alerjilerden ya da virüsten kaynaklandığını söyleyip ilaç verdiler. Durumunda bir değişiklik olmayınca tekrar doktora ve sonunda gerçek ortaya çıktı. Meğer burnundan gelen sıvı omurilik sıvısıymış ve buna neden olan şey yıllar önce yaşadığı bir olaya dayanıyormuş. Rodriguez, hastalığının teşhis edilene kadar yaşadıklarını Washington Post’a anlattı.
#SağlıkUyurken ağızdan değil burundan nefes almanın daha sağlıklı olduğu, derin uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, daha az horlamaya yardımcı olduğuna inanıldığı için pek çok insan uyurken ağız bandı kullanıyor. Sosyal medyada da oldukça popüler olan bu uygulamayı Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon da deneyeceğini açıklayınca tekrar gündeme geldi. Peki bu uygulama gerçekten işe yarıyor mu? Bu şekilde uyumak riskli mi? Uzmanlar ne diyor?
#Ağız BandıOrtamda ses yokken tiz bir ıslık duyabiliriz. Böyle durumlarda genelde “Kulağım çınladı, biri beni anıyor” der ve kafamızın içinden gelen hayali sesi anlamlandırmaya çalışırız. Bir hastalığın habercisi olması muhtemel kulak çınlamasını sorduğumuz uzmanlara göre kulağımıza fısıldanan tiroit, depresyon ya da kansızlık bile olabilir.
#TinnitusAstım solunum yollarının kronik olarak iltihaplanması sonucu oluşan ve hava yolunun daralmasına sebep olan bir hastalık. Dünya genelinde milyonlarca insanın yaşam kalitesini etkileyen bu rahatsızlık, doğru bilgi ve farkındalıkla kontrol altına alınabilir.
#Melis YılmazAlerji mevsiminin tam ortasındayız. Bitki polenleri yayılmaya başladı. Pek çok kişi hapşırık, burun ve geniz akıntısı, öksürük, gözlerde kaşıntı ya da sulanma gibi alerji belirtileri yaşıyor. Bu alerjik reaksiyonlarla nasıl başa çıkacağız, uzmanlara sorduk.
#Zeynep Nazlı YıldırımRamazan aylarında oruç tutanlar burun akıntısı diğer bilinen adı ile geniz akıntısı sıkıntısını yaşayabilmektedirler. Oruç tutarken, oruçlarının böyle bir durumda bozulup bozulmadığını öğrenmek isteyen kişiler bir hayli fazla. Bu kişilere yardımcı olmak amacı ile Oruçluyken geniz akıntısı orucu bozar mı? Kaza gerekir mi? soru cevaplarını detaylı derledik.
#Oruçluyken Geniz Akıntısı Orucu Bozar Mı?Okul çağındaki çocuklarda çok sık görülen kulak burun boğaz hastalıklarının sadece çocukların günlük yaşamını değil, gelişimini ve öğrencilik hayatını da olumsuz etkilediği belirten KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, bu hastalıkların çocuklardaki uyku düzeninden gelişim geriliğine, idrar kaçırmadan davranış bozukluğuna kadar pek çok olumsuzluğa neden olduğunu söyledi. Orta kulakta sıvı birikmesinin en genel anlamı ile burun boşluğundan başlayıp tüm üst solunum yolu mukozası, östaki borusu ve orta kulak boşluğunun içini döşeyen mukozanın iltihaplanması sonucu gelişen bakteriyel bir enfeksiyon olarak tanımlandığını belirten Op. Dr. Cem Karas, “Erken yaşta immün sisteminin tam olgunlaşmamasına bağlı, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesi östaki tüpünün kısa, geniş ve yatay yapısı, yatay pozisyonda beslenen bebeklerde sütün orta kulağa geçmesi irritasyonun ve geniz etinin varlığı daima sık görülme nedenidir” dedi.
#1Bu hafta 4’üncüsü gerçekleşen Uluslararası İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi’nin gündeminde lüfer vardı. Başvuru süreci tamamlanan ve coğrafi işaret tescili almaya hak kazanan Boğaziçi lüferini yazarımız Ebru Erke’den dinledik. Gastronometro şeflerinden de leziz bir ızgara tarifini aldık.
#Metroİzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de 7 yaş üstündeki çocuklardaki solunum yolu enfeksiyonunda bir artış olduğuna dikkat çekip, "Bu mevsimsel bir artış. Bunların ciddi bir kesimi 'mikoplazma' olabilir" dedi.
#Prof. Dr. Alper Şener