Unutkanlık ve dikkat eksikliği gibi sorunların gençlerde yaygın olarak görülebildiğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Lütfü Hanoğlu, "Bu durum önemsiz ve geçici olabildiği gibi bazen temelinde farklı sebepler yatıyor olabilir. Vitamin eksiklikleri, hormon problemleri, depresyon ve benzeri ruhsal sorunlar, kronik nörolojik sorunlar sebebiyle unutkanlık ve dikkat eksikliği ortaya çıkabilir." dedi.
#SağlıkGençlik çağı depresyonun çok gözlendiği bir yaştır. Çocukluktan çıkıp, erişkinliğe adım atılan dönem olan gençlikte gerek hormonal değişiklikler gerekse zihinsel değişiklikler gençlerin ruhsal dengesini etkilemektedir. Kimlik kazanım dönemi olan, ben kimim, neyim ne yapmak istiyorum, hayatta amaçlarım nedir diye soruların sorulduğu gençlik dönemi bu yüzden yoğun karmaşanın yaşandığı dönemdir. Bu nedenle geçmiş zamanlarda gençlik döneminin bir nevi ruhsal hastalık boyutları taşıyan bir dönem olduğuna inanılmıştır.
#DepresyonErken saatlerde uyumanın gençler üzerinde çok olumlu etkileri olduğu ortaya çıktı. New York’taki Columbia Üniversitesi Medical Center tarafından yapılan bir araştırmada, 12 ile 18 yaşları arasındaki gençlerden erken yatanların bunalım ve intihara girişmek başta olmak üzere kötü düşüncelerden daha uzak durduğu sonucuna varıldı.
Henüz 14 yaşındaydı; 9'uncu sınıfa giden başarılı bir öğrenciydi. Formula 1 yarışları izlemekten, arkadaşlarıyla bilgisayar oyunları oynamaktan büyük keyif alıyordu. Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı çünkü o artık hayatta değil ve annesi oğlunun kaybından bir yapay zekâ uygulamasını sorumlu tutuyor. İşte yaşananların perde arkası ve acılı annenin açtığı davanın ayrıntıları...
#Yapay ZekaDünya genelinde sanılandan çok daha fazla kadın, makyaj ve kıyafet konusunda partnerleri tarafından böylesi yorumlara hatta psikolojik baskılara maruz kalıyor. Uzmanlar, bu durumların belli bir sınırı aştığında ‘istismar’ olduğunu söylüyor. Peki yorum ile baskı ya da istismarın sınırı nerede çiziliyor?
#İstismar“Makyaj yapmanı istemiyorum”, “Kırmızı ruj seni kötü gösteriyor”, “Doğal halin daha güzel” cümleleri size de tanıdık geliyor mu? Dünya genelinde sanılandan çok daha fazla kadın, makyaj ve kıyafet konusunda partnerleri tarafından böylesi yorumlara hatta psikolojik baskılara maruz kalıyor. Uzmanlar, bu durumların belli bir sınırı aştığında ‘istismar’ olduğunu söylüyor. Peki yorum ile baskı ya da istismarın sınırı nerede çiziliyor? İşte yaşanmış insan hikâyeleri ve uzman yorumları…
#Bir Sorudan Fazlası'Baloncuklu çay' olarak bilinen aromalı çaylar, son dönemde özellikle gençler arasında giderek popülerleşiyor. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırmayla sütle çayın karıştırılması ve üzerine buz ile aroma eklenmesiyle elde edilen bu çayların, aşırı tüketiminin depresyona yol açabileceği tespit edildi. Peki, bu içecekler neden depresyona neden oluyor? Siyah çay ve kahve çeşitleri de depresyona neden olabilir mi? Günlük rutinimizin bir parçası olan bu içecekleri uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkAraştırmacılar, et ve balıkta bulunan, takviye olarak satılan ve enerji içeceklerinde bulunan taurinin çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığını ve sağlığa iyi geldiğini söylüyor. Peki bu madde insan ömrünü de uzatır mı? Takviye olarak kullanılması sakıncalı mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Taurinİnsanlar yaşlandıkça vücutlarındaki yararlı maddelerin azalması nedeniyle bazı hastalıklar ortaya çıkar. Bu azalan maddelerden biri de taurin. Araştırmacılar, et ve balıkta bulunan, takviye olarak satılan ve enerji içeceklerinde bulunan bu amino asitin çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığını ve sağlığa iyi geldiğini söylüyor. Peki bu madde insan ömrünü de uzatır mı? Takviye olarak kullanılması sakıncalı mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkToplum olarak büyük bir afet yaşıyoruz. Elbette depremin etkilediği 10 ilimizde yaşayanların karşı karşıya kaldığı zorluklarla kıyaslanamaz ama birçoğumuz zorlu duygularla başa çıkmaya çalışıyor. Uzmanlara göre bu toplumsal travmayı atlatmanın yolu içimizdeki mücadele duygusuna, dayanışma isteğine kulak vermek: “İyileşmek için gerçekten birlikte hareket etmek zorundayız.”
#DepremGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarErgenler içinde bulundukları gelişim dönemi itibarı ile keşfetmeyi yeni denemeler yapmayı oldukça severler. Özellikle daha dürtüsel yapıda, macera ve hareketi seven gençler bu yeni denemelere çok heveslidir. Bu denemelerde olası riskleri görme konusunda da gençler daha duyarsız olabilir. Çoğu ergenin kendisine hiçbir şey olmayacağı gibi yanılsamalı bir düşünce yapısı bulunabilir.
#Konuk YazarRUH sağlığı uzmanlarının çoğuna göre kendini “yalnız” hissedenlerin sayısında ciddi bir artış var. Ve bu artış gençlerde depresyona, yaşlılarda Alzheimer’dan hipertansiyona, kalp damar hastalığından şeker hastalığına, uyku bozukluğundan kansere kadar pek çok sağlık sorununun da tetikleyicisi. Diğer taraftan yine ruh sağlığı uzmanları bize yalnızlık hissi konusunda yanlış bildiğimiz ve ısrarla sürdürdüğümüz pek çok yanılgımızın olduğunu da söylüyor. “Peki, nedir hocam o yanılgılar?” derseniz buyurun...
#Yalnızlık