gen haritası haberleri sayfasında gen haritası hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 286 gen haritası haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yakın zaman önce kanser atlatmış bir gazeteci olarak dünya çapındaki çalışmaları sadece gazeteci gözüyle değil hasta hakları savunucusu kimliğimle de bir farkındalık yaratabilmek adına takip etmeye çalışıyorum. Bu kez önce Türkiye’nin doğusuna Muş’a gittim; 11. Onkoloji Günleri için. Ardından da Barselona’da düzenlenen ve 149 ülkeden, 34 bin kişinin katıldığı, dünyanın saygın kongrelerinden birine; Avrupa Onkoloji Kongresi’ne... Muş’tan Barselona’ya kanser köprüsü kurulmuş gibiydi. Zira Türk bilim insanlarının her iki kongreye de ilgisi muazzamdı. Ortak sonuç ise standart bir tedavi olarak görülen ve 100 yıldan fazladır kullanılan kemoterapinin yerini spesifik ve hedefe yönelik tedavilerin aldığıydı. Bu yeni tedaviler sayesinde sağ kalım süresi eskiye oranla hayli uzarken hastanın yaşam kalitesi de düşmüyor. Bu da demek oluyor ki kanser ‘ölümcül’ olmaktan çıkıp, ‘kronik’ bir hastalık olma yolunda gidiyor.
#KANSERSağlığımız her şeyden önce gelir. İşler yapılır, evler değişir, insanlar gelir geçer ama sağlık yoksa bunların hiçbirinin üstesinden gelmeye gücün olmuyor. Yeni çağ tıp anlayışı, genel kavramdan kişiye özel formüller bulmaya yöneldi. Bu da DNA ve genetik yapımızın keşfi ile gerçekleşti. Ülkemizde ve yurt dışında genetik alanında hem akademik, hem bilimsel çalışmaları ile değerli katkıları olan, Amerika’da genetik alanında yaptığı çalışmalar ve kanser tedavisinde bulduğu buluşları ile kendisine ödüller verilen Prof. Dr. Uğur Sezerman ile bu çok önemli konu hakkında sohbet ettik.Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yetiştirdiği yüzlerce öğrencisi ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle alanında kendini adamış çok kıymetli biri olan Uğur Sezerman’ın okuyucularımıza ilham olacağına yürekten inanıyoruz.
#Gözde Yener BirmanSağlığımız her şeyden önce gelir. İşler yapılır, evler değişir, insanlar gelir geçer ama sağlık yoksa bunların hiçbirinin üstesinden gelmeye gücün olmuyor. Yeni çağ tıp anlayışı, genel kavramdan kişiye özel formüller bulmaya yöneldi. Bu da DNA ve genetik yapımızın keşfi ile gerçekleşti. Ülkemizde ve yurt dışında genetik alanında hem akademik, hem bilimsel çalışmaları ile değerli katkıları olan, Amerika’da genetik alanında yaptığı çalışmalar ve kanser tedavisinde bulduğu buluşları ile kendisine ödüller verilen Prof. Dr. Uğur Sezerman ile bu çok önemli konu hakkında sohbet ettik.Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yetiştirdiği yüzlerce öğrencisi ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle alanında kendini adamış çok kıymetli biri olan Uğur Sezerman’ın okuyucularımıza ilham olacağına yürekten inanıyoruz.
#Gözde Yener BirmanDoç. Dr. Gülsen Meral, “Her yiyecek herkese farklı etki yapıyor. Mesela herkese spor öncesi kahve içmenin yağ yaktırdığı söyleniyor. Ancak kişilerin genetik testleri yapıldığında bir bakıyoruz ki kahve içmek bu kişiye iyi gelmiyor. Biyolojik yaşı geriye almak mümkün” dedi.
#Gülsen MeralOm, elektrik direncinin kısaltması olan Ohm kelimesinin yerine kullanılır. Eski Türkçede ise Om, kemiklerin ucu manasına gelir. Om ile başlayan ve günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bazıları şunlardır: 1- Omuz 2- Omurga 3- Omurilik 4- Omuzdaş. Sonu om ile biten kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimDünya Ekonomik Forumu, Geleceğin Meslekleri (Future Job of 2020) raporu, 10 yıllık gelecek projeksiyonlarında bugün icra edilen mesleklerin %40’ının yok olacağını öngörüyor. Değişimin hayatımızdaki en önemli belirleyici olduğu çağımızda, çocuklarımızı geleceğe hazırlamak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Yaşadıkları dünyada seyirci olarak değil, yön veren, donanımlı karakterler olarak var olmaları için onlara nasıl bir eğitim sunmalıyız? İşte çağın gereksinimlerine göre bilimin ışığında şekillenen kusursuz eğitim sisteminin olmazsa olmaz 5 prensibi!
#Sponsorlu İçerikFransız ‘La Fleche tavuğu’ ile aynı genetik özellikle sahip ‘Gerze Hacıkadı tavuğu’, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyayken, Antalya Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’te keşfedilip koruma altına alındı. 2 yıldır yürütülen proje ile gen haritası çıkarılan ve çoğaltma işlemi uygulanan Hacıkadı tavuğunun sayısı 10’dan 1500’e çıktı.
#YÖREXTÜRKİYE’nin 2010’lu yılların ilk yarısına kadar dünyanın parlayan yıldızı sıfatına layık görülecek kadar olumlu bir ekonomik performans sergilediğini söyleyen Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Sonra bir bozulma süreci yaşadık. 15 Temmuz’daki darbe girişimi bu süreçte dengeleri daha da bozan bir dönüm noktası oldu. Ancak, bozulan dengeleri yeniden düzeltebiliriz. Geçmişte nasıl yapmışsak yine yapabiliriz” dedi.
#GazetehaberleriRahim ağzı kanserinde anne olma şansını koruyan cerrahiler… Akıllı ilaçlarla doğrudan tümörü hedef alan tedaviler… Tümörün genomunun incelenmesiyle karar verilen medikal yöntemler… Tıbbın baş döndürücü bir hızla geliştirdiği bu yeni yöntemler kanser hastaların yaşam kalitesini ve yaşam süresini uzattığı gibi geleceğe dair umutları da artırıyor.
#KadınRahim ağzı kanserinde anne olma şansını koruyan cerrahiler… Akıllı ilaçlarla doğrudan tümörü hedef alan tedaviler… Tümörün genomunun incelenmesiyle karar verilen medikal yöntemler… Tıbbın baş döndürücü bir hızla geliştirdiği bu yeni yöntemler kanser hastaların yaşam kalitesini ve yaşam süresini uzattığı gibi geleceğe dair umutları da artırıyor.
#Kadın KanserleriTİGEM Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Kıyak "17 safkan elit Arap tayı satışından 6,5 milyon lira beklerken, TİGEM olarak 7,5 milyon lira gelir elde ettik. Geçen yıl ortalama satışımız 342 bin lira seviyesindeyken, bu yıl bunu 442 bin liraya çıkarmış olduk" dedi.
#TİGEMAltbaşlığı ‘Cumhuriyet Dönemi Şiirinde Yunan ve Latin Mitologyası’ olan 'Şiir ve Mitologya'da, Aydın Afacan “Asıl biçimiyle mitologya, insanın doğa karşısında egemen konuma gelmesiyle etkinliğini yitirmiştir” diyor ve ekliyor: “Modern toplumlarda kimi mitolojik öğelerden söz edilse de ilkel anlamda bir mitologya üretilemez.”
#Aydın AfacanErciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, "Erciyes Üniversitesi'nde üzerinde çalışma yaptığımız Corona Virüs var. Aşı çalışmalarında virüsün zayıf yönü araştırılıyor. Hastalık ortadan kalkmadı, mayıs ayı virüsün süresi hakkında belirleyici olacak" dedi. ''Bazı insanlar devletin ısrarla 'Evde kal' çağrılarına rağmen durmaması büyük sıkıntı'' diyen Prof. Dr. Yıldız, ''Evde kalma çağrısına uymayan kişilerin, Corona Virüs hastalarının nasıl ağır tedavi gördüğünü keşke görmesi mümkün olsa. Açıkçası benim hastane görevim olmasa işin bitti deseler, Corona Virüsten ölenlerin nasıl öldüğünü gördüğüm için kapımı kilitler kimseye açmam'' ifadelerini kullandı.
#KayseriBilim insanları, bir ilk olarak dünyayı kasıp kavuran koronavirüs(corona virüs) salgınına ilişkin geçtiğimiz hafta gen dizilimini tamamen çözmeyi başardığını duyurdu. Salgının genetik özellikleri ile ilgili bir açıklama da İngiliz genetik bilimci Peter Forster'den geldi. Forster, dünya genelinden elde edilen 160 koronavirüs genetik şifresinin incelendiği ve A tipi koronavirüsün ABD ve Avustralya’daki hastalarda görüldüğü açıkladı.
#CoronaCHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, seçim turuna dün İstanbul’un Beykoz, Üsküdar, Sancaktepe ve Pendik ilçelerinde devam etti. Kendisinin cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da mutlu olacağını söyleyen İnce, “O da güzel bir ülkede yaşayacak” dedi. İnce, özetle şu mesajları verdi:
#GazetehaberleriAssolistin enginar olduğu festivali geride bırakıp, Urla’yı keşfe çıktık. Burayı özel yapan tüm hikâyelerin arkasında kadınlar olduğunu gördük. Kenti tanımak için girdiğimiz her sokakta, pişirilen her yemekte, işletilen her otelde, enginar tarlasında, bu tanıtıma katkı sağlayan kadınları görürsünüz. Dördüncüsü geçen hafta yapılan Uluslararası Urla Enginar Festivali de aslında bir kadınlar topluluğu yapımı...
#UrlaHastalıklar yaşanmadan çözüm bulabilmek insanların genlerindeki kodlara bağlı. Bu kodları daha hızlı çözerek hastalık risklerini ortaya çıkarmak için harekete geçen Türk girişimcilerin kurduğu Genomize, dünya çapında başarılı örneklere imza atıyor. Farklı boyutlarda analizlerin yer aldığı paketlerin fiyatları 2 bin 500 ile 7 bin 950 TL arasında değişiyor.
#Gazetehaberleri