gelişim geriliği haberleri sayfasında gelişim geriliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 340 gelişim geriliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
BEBEK ve çocuklarda gelişim geriliğinin ilgili hekimlerce kontrol edildiğini ancak ailelerin bu konuda bilinçli olmaları gerektiğini söyleyen Öğr. Gör. İrem Burcu Kurşun, “Çocuklar 0-6 yaş hızlı gelişim dönemlerinde bir kıyafeti çok fazla giyemeyebiliyorlar. Bunun temel sebebi çocuğun hızlı büyümesi, pantolon boylarının ve uzun kollu kıyafetlerinin ona artık kısa gelmesidir. Çocuk kıyafetlerini uzun süre giyiyorsa aileler burada bir durumdan şüphelenebilirler” dedi.
#Büyüme Ve GelişmeÇocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Hozan Saatçıoğlu, aileleri uyardı. Saatçıoğlu, “Bebeğiniz 1.5 yaşına geldiği halde iletişim kuramıyor, sizinle göz göze gelmiyor ve ismi ile seslendiğinizde bakmıyorsa otizm şüphesi doğabilir. Ayrıca özellikle 2 yaş altı bebekleri televizyon ve bilgisayarlardan da uzak tutmak gerekir. Aksi taktirde bu bebeklerde gelişim geriliği görülebilir” dedi.
#BebekYaşıtlarına göre daha yavaş büyüyen veya persentil tablosuna göre 3 persentil geride kalan çocuklarda büyüme geriliğinden bahsedilebilir. Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Endokrinolojosi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, çocuklarda gelişim geriliğinin saptandığı durumlarda, tedavinin de oldukça basit olduğunu belirtti.
#Boy Kısalığıİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması 10. gününde devam etti. Duruşmada mahkeme başkanı, sanık Bahar Kanık ile Fırat Sarı arasında geçen, 'Dedemin fişi', 'Tüh bugün de besleyecektik, kalk kız besleyeceğiz seni' gibi tapelerde bebeklerle ilgili cümlelerini okuyarak, Kanık'a çocuğu olup olmadığını sordu. Kanık, 'Var' şeklinde cevap verdi. Mahkeme başkanı, "Şakalar yapıyorsunuz, kendinizi o bebeklerin annelerinin yerine koyun, bebeğiniz hakkında doktorla hemşire böyle konuşsa ne hissedersiniz?" diye sordu. Sanık Kanık ise, "Çok haklısınız, keşke yapmasaydık. İki kişi arasında geçen konuşmalar" dedi. Öte yandan Yenidoğan Çetesi şüphelilerinin mal varlıklarına el konuldu ve ayrıca 12 şirkete de kayyum atandı.
#Yenidoğan ÇetesiUzun bir yaz tatilinin ardından yarın okullar açılıyor ve milyonlarca öğrenci ilk ders ziliyle birlikte yeni eğitim öğretim dönemine başlayacak. Ancak anne ve babaların çocuklarının okul başarısı kadar dikkat etmeleri gereken çok önemli bir konu daha var.
#Buğra BuyrukçuParalimpik T20, zihinsel engelli sporcuları temsil eden bir sınıflandırmadır. T20 kategorisi, özellikle atletizm yarışmalarında kullanılır ve zihinsel engeli olan sporcuların yarıştığı bir sınıftır. Bu sınıflandırmaya giren sporcular, genel olarak zihinsel gelişim geriliği veya benzeri zihinsel kısıtlamalara sahip olup, bilişsel süreçlerde zorlanma yaşayabilirler.
#ParalimpikAysel Önder kimdir, sorusu günün öne çıkan başlıkları arasında yer alıyor. Paralimpik Olimpiyatlarında Türkiye adına yarışan ve atletizmde Dünya rekoru kırarak adını tarihe yazdıran Aysel Önder, olimpiyatları yakından takip eden binlerce vatandaşın araştırdığı isim olmaya başladı. Paralimpik Olimpiyatlarında engel türüne göre yarışılması dolayısıyla Aysel Önder'in hangi engel türünde yarıştığı konusu da gündeme geldi. Peki, Aysel Önder kimdir? Aysel Önder'in engeli T20 nedir?
#Aysel ÖnderOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes VirüsüAdana'da babalarının yanında kalırken geçici velayetleri annelerine verilen 2 çocuğun gözyaşları yürekleri dağladı. Evlatlarından gözyaşlarıyla ayrılan baba, “Evlatlarım benim yanımda kalırken şimdi onları bırakmak zorunda bırakıldım. İçim parçalanıyor. Ne yapacağımı bilemiyorum” ifadelerini kullandı.
#Adanaİzmir'de yaşayan öğretmen Buket Aslan (36), dünya genelinde çok nadir görülen genetik temelli 'Coffin-Lowry' sendromuna yakalanan oğlu Bahadır (5) için fizyoterapi eğitimi alarak çocuğuna daha faydalı olabilmek için yeniden üniversiteli oldu. Aslan, sendrom nedeniyle genel gelişim geriliği olan, 37 derece ateş nöbetleri geçiren, konuşmakta zorluk çeken Bahadır için asıl mesleği öğretmenlik olmasına rağmen İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nde okumaya başladı.
#İzmirAdını tüm dünya ilk olarak “Umutsuz Ev Kadınları” dizisinde duymuş olsa da ünlü yıldız ne umutsuz ne de mutsuz. Hatta son yıllarda onu mutluluktan havalara uçuran bir evliliği ve bu aşk dolu yuvada büyüttüğü bir de tatlı oğlu var.
#Eva LongariaAdana’nın Seyhan ilçesinde itfaiye ekiplerince poşete konulmuş cansız bedeni bulunan Mehtap bebeğin annesi Ayşegül Talay (30) ile babası Suat Talay (42) hakkında ‘ihmali davranışla kasten öldürme’ suçundan 20’şer yıldan 25’er yıla kadar hapis cezası istendi. Baba Suat Talay’ın, iddianamedeki ifadesinde, “Sertleşmiş olduğunu anlayınca bebeğe suni teneffüs yapmaya çalıştım ancak nefes almıyordu. Öldüğünü anlayınca battaniyeyi üzerine örttüm. İki gün boyunca bebekle aynı evde kaldık. Kokmaya başlayınca da siyah bir poşete koyduk. Olaydan kimseye bahsetmedik” dediği ortaya çıktı.
#AdanaDünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından yayımlanan rapora göre, dünyada 2020 yılında yaklaşık 13.4 milyon bebek prematüre doğdu. Bu sayıların ‘sessiz acil durum’ haline geldiği belirtilen raporda, dünyada yaklaşık 1 milyon prematüre bebeğin erken doğumla ilgili komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybettiği belirtildi.
#Dünya Sağlık ÖrgütüSPINAL Müsküler Atrofi (SMA) hastası bebeklere etkisini göstermiş şurup formundaki ikinci bir ilacın kullanımı için işlemlerin başlatılması ailelere umut oldu. İzmir'in Tire ilçesinde yaşayan Spinal Müsküler Atrofi (SMA) Tip 2 hastası 42 aylık Mehmet Ayaz Sındıraç'ın annesi Zeynep Sındıraç, 4 ayda bir kullanmak zorunda oldukları Spinraza ilacı için başvuruda bulunduklarını belirterek, “Bu ilacı alabilmek için 3 gün hastanede kalmamız gerekiyor. Şurup formu kullanılırsa hastanede yatmamıza gerek kalmaz. Ayaz'ı enfeksiyondan korumuş oluruz" dedi.
#SMAÇocuklarda farklı sebeplerden dolayı oluşabilecek pek çok rahatsızlık bulunmaktadır. Bunlardan birisi de gelişim geriliğidir. Bazı çocuklarda gelişim geriliği görülebilmektedir. Bu nedenle anne ve babalar gelişim geriliği hakkında araştırmalar yapmaktadır. Peki, çocuklarda gelişim geriliği nedir, neden olur ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda gelişim bozuklukları belirtileri ve nedenleri ile ilgili bilgileri sizlere detaylıca derledik.
Bebekler dünyaya geldikleri zaman öncelikli olarak yapılması gereken muayene türlerinin olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle bebekler doğdukları zaman işitme testi yapılmasının son derece önemli olduğu bilinmektedir. Bu yüzden işitme testinin ne zaman ve nerede yapılacağı öğrenilmek istenmektedir. Bebeklerde işitme testi nasıl, nerede ve ne zaman yapılır? Bebeklerde işitme testi yapılmazsa ne olur tüm detayları ile derledik.
#BebekOmurganın yana doğru eğriliği anlamına gelen skolyozun doğuştan olan şekli, son yıllarda teknoloji ve tıptaki gelişmeler sayesinde henüz bebek anne karnında iken de tespit edilebiliyor. Anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında ortaya çıkan doğuştan (doğumsal) skolyoz genellikle ilerleyici olduğu için, erken teşhis ve tedavisi büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Ahmet Alanay, skolyoza karşı toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla tüm dünyada etkinliklerin yapıldığı Haziran - Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, doğuştan skolyoz hakkında bilinmesi gereken 6 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozGörülme sıklığı 2000 yılından beri yüzde 241 artan ve her 44 doğumda 1 görülen Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), dünyada görülme sıklığı en fazla artan gelişimsel yetersizlik grubudur. OSB, günümüzde sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinde görülen yetersizlikler ve tekrarlı, kendini uyarıcı uygun olmayan davranışlar, duyusal girdilerin düzenlenmesinde sorunlar ile karakterize bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor.
#Soru Ve Yanıtlarla OtizmSosyal medyada bir ismin yanında uğur böceği görürseniz bilin ki özel bir çocuğun fedakar ve savaşçı annesiyle karşı karşıyasınız. Onlar birbirlerini uğur böceği simgesiyle tanıyan ve hayatları otizm gerçeğiyle tanıştıktan sonra baştan aşağı değişen özel anneler. Uğur böceği akımının mimarı avukat Sedef Erken, “Çocukken elimize uğur böceği alıp dilek tutardık. Bu umut vaadeden bir şeydi. Uğur böceği tüm özel çocuk annelerine umut olsun istedim” diyor.
#Uğur BöceğiGelişimsel kalça displazisi (GKD) veya halk arasında daha çok hatırlanan doğumsal kalça çıkığı bir bebeğin doğumdan sonra kalçalarının birinde ya da her ikisinde çıkık, yarı çıkık ya da displazi dediğimiz gelişim geriliği ya da kemikler arasında ideal olmayan uyum görüldüğü durumdur.
#Kalça ÇıkıklığıMardin'in Kızıltepe ilçesinde gelişim geriliği nedeniyle 2 yıl önce sağ bacağı kesilen ve koltuk değneği ile hayatına devam eden 5 yaşındaki Suriyeli Muhammed Hüseyin, protez bacağa kavuşmasının ardından okula başladı. Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Rışvan Dündar, Muhammed Hüseyin'in ana sınıfına kaydının yapılıp, okulla tanıştırıldığını söyledi.
#Protez Bacak