Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Tiran’da Bektaşi tarikatı için egemen bir mikrodevlet kurmayı planladıklarını söyleyerek bir tartışma başlattı. Açıklamasının bir gün öncesi Tiran’daydık. Yıllar süren kapalı ve ‘inançsız’ bir rejimin ardından farklı dinlerin sorunsuzca bir arada yaşamasıyla övünen Arnavutlar turizmle tanışıyor ve başbakanlarının ses getiren icraatlarını seviyor.
#Gülay Barbaros AltanRUS medya grubu RBC’nin muhabiri, geçen cuma günü Vladivostok’ta düzenlenen “Doğu Ekonomi Forumu” toplantısı sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a Türkiye’nin BRICS’e üyeliği meselesini sormasaydı, BRICS örgütüne katılım sürecinde bazı “kriterler” ve “değerler”in söz konusu olduğu, kamuoyunun dikkatine bu kadar açık bir şekilde gelmeyecekti herhalde.
#Sergey LavrovMilli Savunma Bakanlığı’ndan mezuniyet töreninde ‘teğmenlerin kılıçlı yemini’ne açıklama geldi. Bakanlık kaynakları, olayın her yönüyle incelendiğini bildirdi. Kaynaklar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde disipline aykırı olaylara müsamaha edilmeyeceğini vurgularken görüntülerin bağlamından koparılmaya çalışıldığını da kaydetti. Açıklamada, “TSK’ya hakaret edenlere suç duyurusunda bulunduk” denildi.
#TEĞMENMeraklılar çok iyi hatırlar. Geçen yıl haziran ayının ilk günü bütün dünya bir düğüne odaklandı. Gelecekte ülkesinin tahtını babasından devralacak olan genç prensin düğünüydü bu. Anne ve babasının ilk göz ağrısı, dört kardeşin en büyüğü olan prens, bir arkadaşı aracılığıyla tanıştığı uzun boylu, ince yapılı, uzun saçlı, güzel gülüşlü nişanlısıyla evlendi.
#Prenses RajwaEvlenip hayatlarını birleştirmek isteyen çiftler için en özel günlerden biri düğünleri... Bu yüzden tüm dünyada o büyük gün hem çiftler hem de aileleri aylar önceden hazırlıklara başlar. Düğün heyecanı yıllardır aynı olsa da bazı düğün gelenekleri unutulmaya yüz tutmaya başladı. Buna rağmen bazı geleneklere ise hala sıkı sıkıya bağlıyız.
#DüğünMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Erzurum'da katıldığı bayramlaşma töreninde yeni müfredatla ilgili tartışmalara değindi. Müfredatın son 2,5 aydır Türkiye'de tartışıldığını belirten Bakan Tekin, "Evrensel ölçütlere uygun bir müfredat oluşturmaya çalıştık. Biz bundan 30-40 yıl öncenin müfredatıyla, 30-40 yıl öncenin bakış açısıyla çocuklarımıza ha bire bilgi yüklemeye devam ediyoruz. Dünya bunu terk etti artık" dedi.
#Milli Eğitim BakanıMODERN tıbbın son önerileri arasında Ege ve Akdeniz mutfağına yer vermesi, aslında bu mutfağın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Akdeniz diyetinin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koydu. Araştırmada bu diyetin yüksek antioksidan içeriği sayesinde hücre yaşlanmasını geciktirdiği vurgulanıyor.
#1Evlenip hayatlarını birleştirmek isteyen çiftler için en özel günlerden biri düğünleri... Bu yüzden tüm dünyada o büyük gün hem çiftler hem de aileleri aylar önceden hazırlıklara başlar. Düğün heyecanı yıllardır aynı olsa da bazı düğün gelenekleri unutulmaya yüz tutmaya başladı. Buna rağmen bazı geleneklere ise hala sıkı sıkıya bağlıyız.
#DüğünEvlenecek kızın evinde çeyiz sermek, ailelerin birbirine bohça göndermesi, gelin ile damadın yakasına düğünde altın ya da para takma gibi pek çok düğün geleneğimiz var. Sadece biz de değil tüm dünyada farklı gelenekler yıllardır sürdürülüyor. Mesela son yıllarda bir nebze olsa esnese de neden yüzyıllardır gelinlikler hep beyaz renkte oluyor hiç düşündünüz mü? İşte uzun yılardır değişmeyen hatta biraz abartılan düğün gelenekleri ve nedenleri...
#DüğünMilli bayramlarda Türk Bayrağı resmi kurumlarda ve özel konutlarda asılıyor. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda da birlik ve beraberliği ifade etmek için Türk Bayrağı asılır mı sorusu, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, 19 Mayıs'ta bayrak asılır mı, hangi bayramlarda bayrak asılır? Resmî kurumlarda bayrak asma günleri...
#Hangi Bayramlarda Bayrak AsılırHıdırellez Bayramı 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanıyor. Bu yıl da Hıdırellez’in gelmesi sebebiyle birçok ritüel gerçekleştiriliyor. Hıdırellez ritüelleri arasında yoğurt mayalama geleneği de yer alıyor. Hıdırellez’de yoğurt nasıl mayalanır? sorusu da bu sebeple merak ediliyor. Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Baharın gelişi sebebiyle kutlanan Hıdırellez’de baht ve kısmet açma gibi çeşitli gelenekler vardır. Hıdırellez yoğurt mayalama geleneği de oldukça eski tarihlere dayanan ritüellerden birisidir. Peki, Hıdırellez’de yoğurt nasıl mayalanır? İşte Hıdırellez’de mayalı ve mayasız yoğurt yapımı!
#Hıdırellez Yoğurt MayalamaVision Art Platform, sanatçı Aida Mahmudova’nın ‘Bir Rüya Açılır | A Dream Unfolds’ isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 50 adet eserin bulunduğu ve küratörlüğünü Fırat Arapoğlu’nun üstlendiği sergi, çok katmanlı bir anlatı yaratarak izleyicilere iyi – kötü gibi ikilikleri resim, baskı ve heykel gibi farklı tekniklerdeki eserler üzerinden anlatıyor.
#Vision Art PlatformVision Art Platform, sanatçı Aida Mahmudova’nın ‘Bir Rüya Açılır | A Dream Unfolds’ isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 50 adet eserin bulunduğu ve küratörlüğünü Fırat Arapoğlu’nun üstlendiği sergi, çok katmanlı bir anlatı yaratarak izleyicilere iyi – kötü gibi ikilikleri resim, baskı ve heykel gibi farklı tekniklerdeki eserler üzerinden anlatıyor.
#İSTANBULPaskalya Bayramı tarihleri 2024 yılında merak ediliyor. Hristiyanlık dininin önemli tarihlerinden birisi olan Paskalya mart ayında başlayacak. Paskalya, tüm Hristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler vardır. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Diriliş Bayramı, Diriliş Pazarı ya da Kıyam Yortusu olarak da adlandırılır. Peki, Paskalya 2024 ne zaman? Paskalya Bayramı tatili 2024 kaç gün?
#Paskalya 2024Aslına bakılırsa büyük bir varlığın içinde dünyaya gözlerini açtı. Babası, koskoca bir ülkenin imparatoru... Annesi de onun yıllardır aynı yastığı paylaştığı karısı... Üstelik o bu çiftin tek çocuğu...
#Prenses AikoBir taraf İsmet Paşa’yı İkinci Dünya Savaşı’na girmemek gibi bir hatayla suçluyorlar. Türkiye’nin bu sayede On İki Ada’yı Almanlar eliyle kazanma şansından söz ediyorlar. Türkiye İkinci Dünya Savaşı’na girseydi Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi Sovyet Rusya işgaline (kurtarmasına) terk edilen bir koz olurdu. İsmet Paşa’yı “fırsat kaçırıcıdır” diye tenkit edenlerin bu rejimi hiçbir şekilde istediklerini sanmıyorum. Maalesef insanlarımız tutarlı düşünmeyi tercih etmiyorlar.
#Osmanlı