Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) okullar arası başarı farklarını azaltmak ve mesleki eğitimi güçlendirmek amacıyla bir yıl önce başlatılan ve bugüne kadar 1 milyar lira bütçe harcanan "Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi" ile okulların eğitim ortamları zenginleştirildi.
#Mesleki Eğitimde 1000 Okul ProjesiOnlara, kısaca NEET diyorlar. Ne istihdamdalar ne de eğitimde. Yaşları ise 15-24 arası. Türkiye’de NEET’lerin, 15-24 yaş nüfusa oranı yüzde 22.5, dünyada ise her 5 gençten 1’i ne eğitimde ne de istihdamda. NEET’ler tüm ülkeler için sorun ve gençlerin işgücü piyasasına katılması için farklı farklı modeller uygulanıyor. Peki, neden işgücüne katılmıyorlar?
#NEETBUGÜN Türkiye’de eğitimde olmayan, iş bulamayan, umutları yavaş yavaş tükenen bir gençlik kesimi var. Kendilerine ‘ev genci’ diyorlar. Belki kimse bunu konuşmak istemiyor ama bu gençler sadece istihdam sorunu yaşamıyor; aslında geleceğe dair inançlarını da kaybediyor. İzmir’in genç iş insanları örgütü EGİAD, tam da bu nedenle onları topluma ve ekonomiye kazandırmanın yollarını arayan kapsamlı bir rapor yayınladı.
#1Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Kongo Cumhuriyeti Uluslararası İşbirliği ve Kamu Özel Ortaklığını Teşvik Bakanı Denis-Christel Sassou Nguesso, “Türkiye-Kongo Cumhuriyeti Arasında Eğitim İş Birliği Anlaşması”nı imzaladı. Bakan Tekin, iki ülke arasındaki iş birliklerinin kalıcı ve devamlı olması için en kritik sektörlerden birinin eğitim sektörü olduğunu söyledi.
#Kongo Cumhuriyetiİstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Erasmus destekli Mesleki Öğrenim İş-Temelli Staj Hareketlilikleri, meslek liselerinde eğitim gören öğrencilere uluslararası deneyim imkanı sunuyor. Bu kapsamda hem öğrenci hem de öğretmenler Avrupa ülkelerinde staj ve eğitim fırsatı buluyor.
#ErasmusMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl 16'ncısı düzenlenen, 17 ülkeden 1003 kurum, 6 bin 691 katılımcı ve 2 bin 687 robotla katılımın olduğu Uluslararası MEB Robot Yarışması, Erzurum'da başladı. 13 farklı kategorideki yarışma 3 gün sürecek.
#MEB Robot Yarışması2025-2027 döneminde istihdam yıllık ortalama 758 bin kişi artacak. Bu da üç yılda 2.2 milyondan fazla kişiye yeni istihdam yaratılacağı anlamına geliyor. Hedefin gerçekleşebilmesi için kamu, düzenleyeceği bazı programlarla özel sektörün eleman bulmasına destek olacak. Üstelik programlara katılanlara da asgari ücret kadar maaş ödenecek. Bugüne kadar düzenlenen istihdam programlarına 2025’te yenileri de eklenecek. Peki, programlara kimler katılacak, istihdama etkisi ne olacak?
#İşgücüSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 21 Ağustos'ta kaybolan ve arama çalışmalarının 19’uncu gününde derede cansız bedeni bulunan Narin Güran ile ilgili olarak "Narin kızımızın canını alanlardan hesabını adalet önünde mutlaka soracağız. Sorumluların en ağır cezaya çarptırılması için konunun bizzat takipçisiyim takipçisi olacağım" dedi. Öte yandan Erdoğan, teğmenlerin kılıçlı yeminiyle ilgili tahkikatın sürdüğünü belirterek, "Son 22 yılda ’Güçlü Türkiye Güçlü Ordu’ şiarıyla her alanda çok önemli atılımlar gerçekleştirdik. Ordumuzun disiplinine, itibarına gölge düşürecek her türlü girişimin karşısındayız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği 'Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak' başlıklı etkinliğin protokol konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öte yandan Bakan Tekin, konuşmasında "Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz. Bunlar dışında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını giderecek her türlü öneriye de açık olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim” dedi.
#Yusuf TekinMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim ortamları ve çevre şartları yetersiz olan okullardaki öğrencilerin, daha uygun koşullara sahip okullarda eğitim almalarını sağlamak için “Bölge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” uygulaması geliştirecek. Bu amaçla MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla “meb.gov.tr” internet adresinde yayımlandı. Böylelikle Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi hedefleniyor.
#MEBHerhangi bir üniversitede herhangi bir bölümü bitirip diploma sahibi olmak, gelecek planlarınız açısından sizi istediğiniz noktaya ulaştırmayabilir. İstediğiniz mesleki ihtisası, yetkin bir üniversitede alırsanız; işte diploma o zaman değerli hale gelir. Bu nedenle, üniversite seçerken bazı soruları mutlaka sormalı ve cevabını net bir şekilde almalısınız. İşte sizin için hazırladığımız mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerikLGS puanları açıklandı, bazı öğrenciler istedikleri puanları alırken belki de bazı öğrencilerin puanları beklentilerinin altında kaldı. Beklenmedik sonuçlar almak zorlayıcı bir deneyim olabilir. Ancak puanların eğitim yolculuğunun sadece bir parçası olduğunu unutmamak önemli.
#Konuk Yazar- MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve Rektör Danışmanı Dr. Caroline Fell Kurban, yapay zekânın yükseköğretime etkisini araştırdı. İki akademisyenin kaleme aldığı, dünyada bu alanda yazılmış ilk uluslararası kitap “ChatGPT’nin Yükseköğretime Etkisi: Yapay Zekâ Devrimini Keşfetmek” birçok ülkede yayımlandı.
#Yapay ZekâMillî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2023-2024 eğitim öğretim yılının sona ermesi dolayısıyla yayımladığı mesajda öğrenci, öğretmen ve velilere hitap ederek "Bir eğitim öğretim yılını daha geride bırakırken her birinizin gösterdiği azim, çaba ve fedakârlıklar için teşekkür ediyorum" dedi.
#Bakan Tekin’Den Yıl Sonu MesajıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2023-2024 eğitim öğretim yılında sınıf tekrarının yeniden uygulanmasından ücretsiz ders kitaplarına, müfredat değişikliğinden açık liselere geçişin zorlaştırılması gibi pek çok yeni düzenleme hayata geçirildi.
#Eğitimde 2023-2024 Yenilikleriİstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Topuz, sanayideki ara eleman açığını kadın istihdamıyla çözecek bir formül üzerinde çalıştıklarını söyledi. Topuz, “Kadınları istihdama çekerek ara eleman sorununu çözebiliriz ancak çocuk bakımı büyük engel. Gelin her mahalleye donanımlı kreşler açalım. Çalışma Bakanlığı, MEB ve iş dünyası protokol imzalasın. Bu modeli acil hayata geçirelim” dedi.
#İDDMİBSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bursa iş dünyası temsilcileriyle buluştu. Bakan Kacır, Türkiye’nin kalkınma hedefleri doğrultusunda üretim yapan firmalara sundukları destekleri artıracaklarını açıkladı. KOSGEB desteklerini yüzde 100 artırmayı planladıklarını söyleyen Mehmet Fatih Kacır, Bakanlık tarafından verilen bütün teşviklerde faiz desteklerini önemli oranda artıracaklarını kaydetti.
#Mehmet Fatih KacırGenç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) 21. Olağan Genel Kurulu pazar günü Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. GGYD genel merkez, İzmir, Bursa, Konya ve Çorum şubelerinden yaklaşık 500 üyenin katıldığı genel kurulda M. Nezih Allıoğlu, yeniden başkan seçildi.
#Genç Girişim Ve Yönetişim DerneğiSizler bu yazıyı okuduğunuzda 2024 yılına girmiş olacağız. İnsan için belirli anlar, günler, haftalar, aylar veya tarihler çok önemli olsa da zaman durmuyor. Biz önemli görsek de görmesek de sürekli ilerliyor. İnsanı, diğer canlıları, doğayı, eşyayı ve belki de idrak ettiğimiz her şeyi etkiliyor ve üzerinde bir iz bırakıyor. Bazen de bu saydıklarımızın hepsinden ya da bazılarından bir şeyler alıp götürüyor.
#Konuk Yazar