6 eylül 2014 tarihinde Mecidiyeköy’deki rezidans inşaatında meydana gelen ve 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin savcı mütalaasını açıkladı. 25 sanıktan 16’sı için beraat kararı verilmesini talep eden savcı aralarında inşaat firmasının proje müdürü ve asansör firmasının teknik sorumlusunun da aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında ise 22,5 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etti.
#Asansör KazasıTORUNLAR’ın Mecidiyeköy’deki şantiyesinde düşen ve 10 kişinin ölümüne yol açan asansörün sahibi Orhan Demirel asansörün çıkmaması gereken bir kata çıkarıldığını iddia etti. Demirel, “Asansör 31’nci kata kadar kurulmuştu. Ancak 32’nci kattan düştü. Bu da ayarlarıyla oynandığını gösterir. Keşke bu işi almasaydım” dedi.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı, Torun Center inşaatında 10 işçinin öldüğü asansör faciasıyla ilgili iddianameyi hazırladı. 25 kişinin 4 yıldan 22.5 yıla kadar hapsi istenirken, Torunlar İnşaat’ın patronlarına ve üst düzey yöneticilerine takipsizlik kararı verildi. Bu arada ölen 10 işçiden Bilal Bal'ın ailesinin avukatı, ''Biz ve 7 aile, şirketten tatmin edici para aldık, şikayetten vazgeçtik'' dedi.
MECİDİYEKÖY’deki Torun Center inşaatında 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciasıyla ilgili bilirkişi ön raporu savcılığa ulaştı. Raporda, asansörün nihai sınır kesicisi ve mekanik durdurucu sistemin bulunmadığı belirtildi. Bilirkişi heyetine göre, olayın sorumluları asansör firması Geda Majör firması yetkilileri ve teknik personeli ile asıl işveren konumundaki Torunlar GYO-Torun Yapı-Torunlar Gıda proje ortaklığının idari ve teknik elemanları.
10 işçinin yaşamını yitirdiği Mecidiyeköy'de inşaat halindeki rezidansta meydana gelen asansör kazasıyla ilgili hazırlanan ön bilirkişi raporu savcılığa iletildi. 5 sayfalık ön raporun sonuç bölümünde, "Cephe asansörünün şantiyeye montajını ve bakımını yapan Geda Major firmasının yetkilileri ve teknik personelinin, asıl işveren konumundaki Torunlar GYO-Torun yapı-Torunlar Gıda Proje ortaklığının idari ve teknik sorumlularının kazada kusurlu oldukları kanaati oluşmuştur" denildi.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, 10 işçinin yaşamını yitirdiği Mecidiyeköy'deki rezidansın inşaatında meydana gelen asansör faciasına ilişkin yaptığı suç duyurusu faciaya ilişkin yürütülen ana soruşturmayla birleştirildi. Bu kapsamda rezidans inşaatında çalışan yaklaşık 20 işçi de soruşturma kapsamında tanık olarak ifade vermek için talepte bulundu. Asansör sorumlusu Ercan Kılavuz "Hiçbir şekilde eğitimden geçmedim, sertifika ısmarlama bir sertifika. Asansör firması 'bu eleman eğitim aldı, her türlü teknik bilgiye sahiptir' şeklinde belge düzenliyor. İş güvenliği sorun çıkarmasın diye. Ama eğitim yok. Bize gösterdikleri eğitim sadece 30 saniye, o da yukarı tuşu, aşağı tuşu ve durdurma tuşu" dedi.
#KazaTorunlar Center’da meydana gelen asansör kazasına ilişkin 10 kişinin taksirle ölümüne sebep olmak suçundan tutuklanan 4 kişi mahkeme ifadelerinde suçlamaları kabul etmeyerek kaza ile ilgilerinin olmadığını söyledi. Soruşturma kapsamında adli kontrolle serbest bırakılan Geda Majör asansör firmasının ortaklarından Orhan Demirel asansörlerin kullanılmasından sorumlu olmadıklarını gerekli tedbirlerin ise kiralayan firma tarafından alınması gerektiğini savunurken, tutuklanan Torunlar GYO proje müdürü Murat Aytimur ise asansörlerin bakımı onarımının tamamen Geda Majör firmasına ait olduğunu öne sürdü.
İstanbul Şişli'de 10 kişinin hayatını kaybettiği asansör kazasıyla ilgili aranan 2 kişinin gözaltına alındı. Olayla ilgili olarak dün de Torun Center'da çalışan 9 kişi gözaltına alınmış emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı.
#Şişli'de Asansör KazasıMecidiyeköy'deki Torun Center'ın inşaatında yaşanan ve 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan facianın ardından şirket ve asansörün işleticisi firma tarafından birbirlerini suçlayıcı yönde açıklamalar geliyor. Torunlar GYO asansörün sorumluluğunun GEDA Major firmasında olduğunu iddia ederken firma ise sorumluluk alanlarının sadece montaj, periyodik bakım/onarım ve demotanj ile sınırlı olduğunu belirtti. Öte yandan MAKİNA Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ise asansörün bakımı için sürenin 30 Ağustos'ta dolduğunu, ancak o tarihten sonra bir daha kontrol yapılmadığını açıkladı.
MECİDİYEKÖY’de 10 işçinin hayatını kaybettiği Torun Rezidans’ın sahibi Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ve Genel Müdür Yardımcısı Remzi Aydınlar kazadan 15 saat sonra kameraların karşısına geçti. Kazayla ilgili adli sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyleyen Aziz Torun, “İş güvenliklerine rağmen çalışanların dikkatli olmadığını görüyoruz. Bu önlemlere rağmen bu tür kazaların olduğu da sektörel bir vaka. Hukuki ve adli olarak gereken soruşturma yapılıyor” dedi. Aziz Torun açıklamasında şunları söyledi:
MECİDİYEKÖY’de 10 işçinin hayatını kaybettiği Torun Center inşaatında, 5 ay önce de benzer kaza yaşanmış ancak kapatma yerine para cezası verilmişti. Buna gerekçe olarak Çalışma Bakanlığı’nın 2014’ten itibaren inşaatlarda ‘durdurma’ cezasını kaldırıp yerine ‘süre verme’ uygulamasına geçmesi gösterildi. Peki kapatma cezası verilmiş olsaydı bu kaza olur muydu?