Güncelleme Tarihi:
4 KİŞİ TUTUKLANDI Asansör faciasıyla ilgili önceki gün adliyeye çıkarılan 11 kişiden 6’sı savcılık sorgularından sonra tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilmişti. Dün sabaha karşı tamamlanan mahkeme sorgularının ardından asansör firması Geda Major’un ortaklarından Orhan Demirel ile Torunlar GYO Muhasebe Müdürü Metin Karakoç’a ise adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı. Mahkeme “birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçlamasıyla inşaat şirketinin proje müdürü Murat Aytimur ile Geda Majör firmasının elemanları Adem Akyıldız, Turgay Dalkıç ile Geda Majör firmasında imalat ve teknik sorumlusu Önder Türksoy’un tutuklanmasına karar verdi.
SORUMLU VE KUSURLULAR İstanbul nöbetçi 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği tutuklama kararında, inşaat alanın proje müdürü Murat Aytimur, düşen asansörün bakım ve onarımı için görevlendirilen Geda Majör firmasının elemanları Adem Akyıldız, Turgay Dalkıç ile Geda Majör firmasında imalat ve teknik sorumlusu Önder Türksoy’un, 10 kişinin ölümü ile sonuçlanan kazada sorumlu ve kusurlu oldukları belirtildi. Kararda ayrıca 10 Eylül 2014 tarihli ön raporda da bilirkişilerin aynı kanaatte oldukları vurgulandı. Tüm dosya birlikte değerlendirildiğinde kuvvetli suç şüphesinin oluştuğu, mevcut delil durumu, delillerin henüz toplanmamış oluşu, şüphelilerin kaçma ve delilleri karartma şüphelerinin oluşu ile kazada meydana gelen ölümler sonucu adli kontrol hükümleri yeterli olmayacağından tutuklanmalarına karar verildiği ifade edildi.
İFADELER
BİZDEN HEMEN SONRA DÜŞTÜ: Soruşturma kapsamında tutuklanan 30 yaşındaki Turgay Dalkıç olay günü saat 15.30 sıralarında düşen asansörle 31’inci kata çıktıklarını, arızalı diğer asansörün kontrolünü yaptıklarını söyledi. Aynı asansör ile geri indiklerini anlatan Dalkıç, “Biz ayrıldıktan kısa bir süre sonra asansör düşmüştür. Suçsuzum” diye konuştu.
DİĞER ASANSÖR İÇİN GİTTİ: Dalkıç’ın avukatı Mustafa Güneş ise, “Müvekkilim kazanın meydana geldiği gün kaza yapan 310 No’lu asansör için değil, onun karşısındaki 251 No’lu asansörün tamiri için beraberindeki Turgay adlı iş arkadaşı ile birlikte sahada bulunmuştur. 251 No’lu asansörün arızasının giderilmesi için yedek parça gerektiğinden bu yedek parçayı Dilovası’ndaki fabrikadan teminle Pazartesi günü gidermek için planlama yaparak saat 19.30 itibari ile şantiyeden ayrılmıştır. Şantiyenin biraz ilerisindeki bir dükkandan alış veriş yaparken yanındaki arkadaşı ile birlikte büyük bir gürültü duymuşlardır. İnsanların şantiyeye doğru koştuğunu görünce de olay yerine gittiklerinde asansör kuyusundaki enkazla karşılaşmışlardır. Güvenlik güçlerinin herkesi olay yerinden uzaklaştırması üzerine çalıştığı firmanın Erenköy’deki ofisine intikal etmişlerdir.
SİVİÇ VE KESİCİ STOPERLER ASANSÖR ÜZERİNDE BULUNMAKTAYDI: Bilirkişi raporunda müvekkilimin çalıştığı firma personeline kusur atfedilirken sadece ve sadece siviç tabir edilen anahtarın asansör üzerinde bulunmadığından bahsedilmektedir. Oysa 21 Ekim 2013 tarihli teslim tutanağı ve bu tarihten sonra Makine Mühendisleri Odası’nın yapmış olduğu muayenelerde asansörün tam ve mükemmel olduğu dolayısıyla bilirkişi raporunda asansörde olmadığı görülen siviçin ve kesici stoperlerin Makime Mühendisleri Odası’nın en son 30 Mayıs 2014 tarihinde yaptıkları ve öncesindeki muayenelerde asansör üzerinde bulunduğu tartışmasızdır. Bilirkişi raporunun tamamına yakını olmayan stoperler ve yetkin olmayan kullanıcıya dair tespitlerden ibarettir. Stoperlerin muayene raporları ve teslim tutanağı ile asansörde mevcut olduğu sabit olduğuna göre geriye sadece kullanıcı hatası ihmali kalmaktadır.
ASIL SORUMLULAR SERBEST KALDI: Kaza 19.45’de meydana gelmiştir. Torunlar firması yetkili ve idari personeli henüz bilirkişi raporu savcılığa intikal etmeden saat 16.30 itibari ile serbest bırakmıştır. Kazanın asıl sorumluları olan bu kişiler serbest bırakılmışken kiraya verilmiş olan bir başka asansörün çağrı üzerine tamirini yapmak üzere sahada bulunan müvekkilim tutuklanma talebi ile huzurunuza sevk edilmiştir” dedi.
OLAYI TELEFONDAN ÖĞRENDİM: Geda Majör firmasının imalat kısmında imalat sorumlusu olarak çalıştığını aynı zamanda teknik servis sorumlusu olduğunu belirten 36 yaşındaki Önder Türksoy, “Firmanın bana verdiği görevler sonucunda arızalara teknik ve montajlara, teknik elemanların yönlendirilmesi işinden de sorumluyum. Kaza günü kaza yerinde değildim. Olayı telefondan öğrendim. Bir kusurum olduğunu düşünmüyorum” dedi.
MESAİM BİTMİŞTİ: Soruşturma kapsamında tutuklanan 32 yaşındaki Adem Akyıldız ise olay anında mesaisinin bittiğini, üzerini değiştirmiş olduğunu ve dışarıya çıktığını söyledi. Akyıldız suçsuz olduğunu, olayla bir alakasının bulunmadığını ifade etti.
BAKIM VE ONARIM GEDA FİRMASINA AİT: Torunlar GYO’da proje müdürü olarak çalıştığını belirten 44 yaşındaki Murat Aytimur, inşaat alanının da üç kule bulunduğunu, her kulede de üç tane şantiye şefinin olduunu, bunların altında da mühendisler, mimarlar, teknik elemanlar olduğunu, saha ile ilgili tüm organizasyonun bu kişilerin yaptığını anlattı. Aytimur, bütün işleri taşeronlara havale ettiklerini, bu taşeronların merkezden kendilerine geldiğini söyledi. Genel uygulama ve kontrol yükünün sahadaki şantiye şeflerine ait olduğunu öne süren Aytimur, tüm yetkinin şantiye şeflerinde olduğunu, asansör işini Geda Majör firmasına verildiğini, firma ortaklığı ile ilgili olarak tüm işlerin taşeronlara yaptırıldığını belirtti. Asansörlerde kullanılan personelin belirlenmesini de kule şeflerinin kalfalarla tayin ettiğini söyleyen Aytimur, asansör firmasına götürü usulü iş verdiklerini, bunların yükseltilmesi, bakımı onarımı tamamen Geda Majör firmasına ait olduğunu söyledi.
31. KATTA DURMAMIŞ YUKARIYA ZORLAMIŞ Dosyaya geçici bilirkişi raporu sunulduğuna dikkat çeken Aytimur’un avukatı Hasan Girit ise “Kule sorumlusu 09.20 itibari ile ilgili asansörün bozuk olduğunu, bu nedenle işin yapılmadığını işin durdurulmuş olduğunu rapor ediyor. Müvekkilimiz o sırada toplantı halindedir. Toplantıdan çıkıyor yine yazıda görüldüğü gibi 11.24 itibari ile kiralayan şirkete mail atıyor ve durumun giderilmesini istiyor. Fakat bu sırada 09.30 itibari ile kamera kayıtlarında kiralayan şirketin personeli iş yerine geliyor. Kendisine durum izah ediliyor. Bakım çalışmalarına başlıyor ve makineyi çalıştırıyor. O anda itibaren makine akşama kadar düzenli şekilde çalışıyor. Saat 19.00 sıralarında müessif olay meydana geliyor. Raporda bir şey dikkati çekmektedir. Nihai sınır kesici sistemin, sisteme ilişkin anahtarın olmaması, var ise çalışır halde olmaması, çalışır halde ise bilinçli olarak devre dışı bırakılmış olması gibi bir takım olasılıklardan söz edilmektedir. Demek ki bilirkişi raporunda da saptandığı gibi sistemin temel göstergeleri çalışmamaktadır. Taşıyıcı sistem durması gereken 31’inci katta durmamış yukarıya zorlamış ve kurtularak aşağıya düşmüştür. Sistemin temel arızaları olduğu bilirkişi raporunda saptanmıştır” dedi.
KULLANILMASINDAN SORUMLU DEĞİLİZ: Adli kontrolle serbest bırakılan 49 yaşındaki Orhan Demirel, Geda Majör isimli Alman ortaklığı firmasının ortaklarından olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Geda dünyanın en önemli iki asansör firmasından biridir. 2013 Mayısında Torun grubu ile Ali Samiyen stadında kurulmak üzere Almanya’dan sıfır olarak getirilip yerine montajı ve çalışır halde teslim etmek yükümlüğümüz vardır. Sözleşmemize göre 6 asansörü değişik zamanlarda Almanya’dan sıfır hiç kullanılmamış şekilde getirdik ve yerine montaj yaptık. Bir tutanak ile şirketimiz yetkilisi çalışır ve test ederek Torun grubunun yetkilisine teslim ettik. Sözleşmemizin gereği biz asansörün işletmesinden ve kullanılmasından sorumlu değiliz.
EĞİTİM ALMAYAN BİRİNİN ASANSÖRÜ KULLANMASI YASAK: İlgili tutanakta bahsedildiği gibi asansörler şirketimizin malı olduğu için asansörlerin kullanımında kendi talep ettiğimiz kurallar vardır. Bunların en önemlisi bizim şirketimiz tarafından eğitim almayan bir personelin asansör kullanması kesinlikle yasaktır. Tutanakla sabittir.
TEDBİRLERİ İŞ VERENİN ALMASI GEREKİR: Yine bu ilgili tutanaklarda ve kayıtlarda tüm iş güvenliği ve tedbirler iş veren tarafından(malı kiralayan-Torunlar) alınması gerekir. Gene ilgili tutanakta bir asansörler teslim edilirken bir bir kullanım manueli ve bir de bakım manueli verilir. Çünkü operatörün gözle yapılması gereken haftalık raporlarını tutup bir yerde arşivlemesi gerekir. Bunun yanında aylık bakımlar şirketimizin taahütü altındadır. Yine sözleşmemiz gereği oluşacak arıza Torunlar tarafından 24 saat içerisinde bize bildirilmesi ve bizim de 12 saat içerisinde müdahale etmemiz gerekmektedir. Ancak projenin prestij bir proje olması Torunlar’ın da bizi arayarak ve yazıyla bize 12 saatlik müdahale süresinin böyle bir projede geciktireceğini, mümkün ise mesai saatleri içerisinde personel gönderip gönderemeyeceğimizi sordu. Biz de kabul ettik.
Şirketimiz yetkili tarafından iki kişiyi görevlendirdik ve müsait oldukları sürede eğer bir arıza olduğu zaman şantiyede gezip müdahale ediyorlar. Blok sorunlardan aldıkları emirleri yerine getirmeye gayret gösteriyorlar. Asansörümüz bizim 31’inci kata çıkmaktadır. Bu yaklaşık 9 aydır kullanılmaktadır. Makine Mühendisleri Odası tarafından her 3 ayda bir kontrol yapılmaktadır. Dolayısıyla sorumluluğumuz yoktur.”
5 GÜN ÖNCE İŞE BAŞLAMIŞ: Demirel’in avukatı Mustafa Güneş ise Sözleşmeye göre kiracı Torunlar firmasının asansörlerin kullanımı için gerekli her türlü güvenlik emniyetini sağlamakla yükümlü olduğunu, eksik kalan güvenlik emniyetinden doğan her türlü sorumluluğun kiracıya ait olduğunu belirttiler. Kaza yapan asansörde taşeron olarak çalışan operatör işçisi Hıdır Ali Genç belgelere göre kazadan 5 gün önce işe başladığını, bu personelin eğitimi için firmadan hiçbir talepte bulunulmadığı öne sürdüler.
ŞANTİYE BİNASINA HİÇ GİTMEDİM
Adli Kontrol ile serbest bırakılan ve Torunlar şirketinde 15 yıldır çalıştığını belirten 57 yaşındaki Metin Karakoç ise Kavacık’ta bulunan merkez binada muhasebe müdürü olduğunu, şantiye ile herhangi bir ilgisinin olmadığını söyledi. 3 yıldır faaliyet gösteren şantiye binasına bir kere dahi gitmediğini ifade eden Karakoç, olayla bir ilgisinin bulunmadığını ve suçsuz olduğunu belirtti.