Güncelleme Tarihi:
SİGORTASIZ İŞÇİ YOK
* Olayla ilgili tahkikat devam ediyor. Biz Torunlar olarak bu kazanın sorumlularının ortaya çıkarılmasının takipçisiyiz. Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı halka açık bir şirket. Bu şantiye sigortasız herhangi bir kişinin girmesi söz konusu değil. Parmak iziyle şantiye alanına giriliyor. İşçi güvenliği ve işçi sağlığı şirketi ciddi bir eleman sayısı ile buradaki iş güvenliği ve işçi sağlığını kontrol ediyor.“
BEN DE ASANSÖRÜ KULLANDIM
* Bizden ve adli makamlardan gelmeyen açıklamalara inanmayınız. Şirketimiz sigorta kapsamında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine yakınlarına gereken her türlü yardımın takipçisi olacaktır. Biz bu konunun sonuna kadar hukuki takipçisi olacağız. Şahıs olarak da şirket olarak da işinin sorumluluğunun bilincinde olan bir şahısız. Bu kazayı şirketimize mal etmelerine müsaade etmeyeceğiz. Şunu da ifade edeyim ki, bu asansör yük ve insan asansörü olarak tanımlanıyor. Bu asansörü biz de şantiyeye gittiğimiz zaman kullanıyoruz. Bundan 10 gün evvel şantiyede örnek daireye gittiğimizde bütün mimar ve teknik ekip ile ben de aynı asansörü kullandım.
BAKIMI GEDA MAJÖR YAPIYOR
* Her gün 2 tane eleman sabahtan akşama kadar sahada bulunuyor. İhtiyaç olduğunda, arıza halinde müdahale ediliyor. Dediğim gibi 10 gün evvel ben de bu asansöre bindim. Yönetim olarak bu binaya çıktığımızda bu asansör kullanılıyor. Asansörle ilgili bakımı Geda Majör isimli uluslararası bir firma yapıyor. Her gün sahada elemanları bulunuyor. Bakımlarını yapıyorlar.
Aziz Torun’un sorumlu tuttuğu asansör firması:
Hafta sonu şantİyede yokuz
Asansör şirketi Geda Majör’den kazaya ilişkin ilk açıklama dün akşam geldi. Açıklamada şöyle denildi: “Sözleşme uyarınca şirketimiz, Torunlar İnşaat’a kiralanan asansörlerin güvenli montajı, periyodik bakım/onarımları ve demontajından sorumludur. Asansörün işletilmesi ise sözleşme kapmasında değildir. Bakım hizmeti için iki uzmanımız mesai saatleri içinde sürekli inşaat alanında bulundurulmaktaydı. Cumartesi günü ve mesai saatleri dışında meydana gelen bu kazanın oluş şekli hakkında şu aşamada bir bilgimiz bulunmamaktadır.”
16 saat iş güvenliği eğitimi almadan şantiyeye kimse giremez. Bütün çalışanlar bu eğitimden geçerek parmak iziyle şantiyeye giriyorlar. İş güvenliği ile ilgili denetimler periyodik olarak yapılıyor. Nisan ayı içerisinde bakanlık tarafından da denetim yapılmıştır. Şantiyede 1500 civarında işçi çalışıyor. İş güvenliklerine rağmen çalışanların dikkatli olmadığını görüyoruz. Bu önlemlere rağmen bu tür kazaların olduğu da sektörel bir vaka. Hukuki ve adli olarak gereken soruşturma yapılıyor.”