Peki kim suçlu

Güncelleme Tarihi:

Peki kim suçlu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2014 10:27

Mecidiyeköy'deki Torun Center'ın inşaatında yaşanan ve 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan facianın ardından şirket ve asansörün işleticisi firma tarafından birbirlerini suçlayıcı yönde açıklamalar geliyor. Torunlar GYO asansörün sorumluluğunun GEDA Major firmasında olduğunu iddia ederken firma ise sorumluluk alanlarının sadece montaj, periyodik bakım/onarım ve demotanj ile sınırlı olduğunu belirtti. Öte yandan MAKİNA Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ise asansörün bakımı için sürenin 30 Ağustos'ta dolduğunu, ancak o tarihten sonra bir daha kontrol yapılmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Torun Center'da yaşanan facia ile ilgili olarak ilk açıklama Torunlar GYO'dan geldi. Açıklamada şantiyelerde yük ve insan taşımak maksadı ile kullanılan asansörlerin genellikle kiralama suretiyle temin edildiği ve kendilerinin de bunun için Geda Major firması ile anlaştıkları belirtildi. açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Peki kim suçlu
İNŞAATLARDA 5 YILDA 1754 İŞÇİ ÖLDÜ

"Şirket ile yapılan sözleşmeye göre; asansörün montajı ve şantiye sahasında fen ve sanat kurallarına uygun şekilde eksiksiz, kusursuz ve özürsüz bir şekilde her türlü güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle mükemmel bir şekilde çalışmaya hazır bir vaziyette bulundurması gerekmektedir. Yine sözleşmeye göre asansörlerin daha önce bir başka gerçek ya da tüzel kişiye kiralanmamış olması gerekmektedir. Asansörler anılan bu sözleşme hükümlerine uygun bir şekilde kiralayan şirket tarafından şantiyeye getirilmiş ve montajı tamamlanmıştır. Asansörde meydana gelebilecek arızaların anında giderilmesi ve gerekli bakım hizmetlerinin zamanında ve gereği gibi yapılmasını sağlamak üzere kiralayan şirket tarafından şantiyede her gün ve tam zamanlı olarak iki uzman personel görevlendirilmiştir. Bu uzman personeller bugüne kadar arızalara müdahale etmiş ve asansörlerin bakım ve onarımlarını gerçekleştirmiştir. Ayrıca asansörlerin tabi olduğu yönetmelik çerçevesince asansörü kiralayan şirketin dışında TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından muayene kuruluşu olarak yetkilendiren kişiler tarafından bahse konu asansörler 30.05.2014 tarihinde kontrol edilmiş ve mevzuata aykırı herhangi bir durum tespit edilmemiştir."

Haberin Devamı

Peki kim suçlu

Kazada iki oğlunu kaybeden baba Mithat Kara

Peki kim suçlu
Torun: İşçiler dikkatsiz

Peki kim suçlu
İş hayatına çaycılıkla başladı

İŞLETİMİNDEN BİZ SORUMLU DEĞİLİZ

Torunlar GYO'dan gelen bu açıklamaya karşı Alman-Trk ortaklığı Geda Major de gece geç saatlerde bir açıklama gönderdi. Açıklamada Geda Majör’ün Torunlar İnşaat’a kiraladığı asansörlerin güvenli şekilde montajı, periyodik bakım/onarımları ve demotanjından sorumlu olduğuna, şirketin asansör sisteminin işletilmesinden sorumlu olmadığına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Asansörlerin eksiksiz ve hasarsız çalıştığının kontrolleri yapıldıktan sonra proje ortaklığına teslimatının yapıldığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Anılan sözleşme uyarınca şirketimiz Torunlar İnşaat’a kiralanan asansörlerin güvenli şekilde montajı, periyodik bakım/onarımları ve demontajından sorumludur. Asansör sisteminin işletilmesi ise sözleşme kapmasında değildir. Sözleşme kapsamındaki bu periyodik bakım hizmeti için iki uzman personelimiz mesai saatleri içinde sürekli inşaat alanında bulundurulmaktaydı. Cumartesi günü ve mesai saatleri dışında meydana gelen bu kazanın oluş şekli hakkında şu aşamada bir bilgimiz bulunmamaktadır."

Haberin Devamı

TMMOB: KONTROL SÜRESİ 30 AĞUSTOS'TA BİTTİ

Öte yandan TMMOB Türkiye Makina Mühendisler Odası İstanbul Şubesi, Torunlar İnşaat şantiyesinde meydana gelen ve 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazası hakkında yazılı bir açıklama yaptı. TMMMOB, asansörün son kontrolünün 30 Mayıs'ta yapıldığını, ancak bu kontrolün 30 Ağustos'a kadar geçerli olduğunu ve bu tarihten sonra bir kontrol yapılmadığını belirtti. Açıklamada kazanın hangi sebepten kaynaklı olduğuna dair incelemenin Oda teknik heyeti tarafından yapıldığı ifade edildi.

TMMOB'dan yapılan açıklama şöyle:

"Asansörde yaşanan kaza sonrası Torunlar firmasının açıklamasında Odamız muayene kuruluşu tarafından 30.05.2014 tarihinde yapılmış olan kontrole ve verilen muayene raporuna atıf yapılmaktadır. Odamız muayene kuruluşu tarafında yapılan kontrol, kontrol anındaki gözlemler ve deneylere dayanmaktadır. Verilen uygunluk raporu, cihazın periyodik olarak bakım ve uygun iş güvenliği şartlarında kullanılması gerektiğine vurgu yapmaktadır. Bu bakımdan özellikle şantiye şartlarında çalışan bu cihazların eğitimli nezaretçiler tarafından kullanılması ve günlük bakım ve kontrollerinin yapılması elzemdir. İlgili asansöre ilişkin verilen rapor 30.08.2014 tarihine kadar geçerlidir ve verilen raporda bu belirtilmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!