Güncelleme Tarihi:
"ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARMAKTIR"
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde işçiler adına açıklama yapan asansör sorumlusu Ercan Kılavuz, asansörde çalışan teknik personelin herhangi bir arızada müdahale edemeyecek eğitimsiz kişiler olduğunu ifade ederek, "Onun dışında işyeri koşulları, yatakhaneler, yemekhaneler, oradaki çalışma sistemiyle ilgili sürekli baskı, zorlama, hiçbir emniyet tedbiri oluşturulmadan işçilerin o şekilde sahaya sürülmesi ölüme davetiye çıkarmaktır" dedi. Çalışma saatlerinin 180 saatle sınırlı olması gerekirken 300 saat çalışan arkadaşlarının olduğunu belirten Kılavuz, "180 saatten bir saat fazla çalışma olmaması gerekirken 120 saat fazla çalışılıyor. Resmiyette bunlar gözükmüyor ayrıca bunların ücreti de ödenmiyor" dedi.
"SADECE 30 SANİYE EĞİTİM" İDDİASI
İnşaatta 1,5 yıldır asansör sorumlusu olarak çalıştığını ifade eden Ercan Kılavuz, "Hiçbir şekilde eğitimden geçmedim, sertifika ısmarlama bir sertifika. Geçerliliği yoktur. Asansör firması 'bu eleman eğitim aldı, her türlü teknik bilgiye sahiptir' şeklinde belge düzenliyor. İş güvenliği sorun çıkarmasın diye. Ama eğitim yok. Bize gösterdikleri eğitim sadece 30 saniye, o da yukarı tuşu, aşağı tuşu ve durdurma tuşu" diye konuştu.
"OLAYDAN ÖNCEKİ GÜN KAZA YAPAN ASANSÖRÜN ELEKTRİK PANOSUNDA PATLAMA OLDU"
10 işçinin öldüğü gün orada olduğunu ifade eden Kılavuz, "Bütün asansörlerde problem var. Bizim bunu yetkili arkadaşlarımıza söylediğimiz halde, Geda Major firmasının teknik ekibine bildirmemize rağmen bunu hiçbir şekilde önemsemediler. Sözde asansör firmasının teknik elemanı orada o insanlar da suçlanmaya çalışılıyor. Ama o insanlar hiçbir şey bilmediklerini zorla gönderildiklerini ifade ettiler. Kendilerini aklamak için tutuklanan arkadaşların üzerine yıkmak istiyorlar, onları suçlamaya yöneliyorlar" diye konuştu. Asansörlerde güvenlik önlemlerinin otomatik olarak devreye giren sistemlerin devredışı olduğunu belirten Kılavuz, "Sviç sistemi bozuktu. Bu sistem bozulduğunda asansörlerin bütün güvenlik önlemleri devre dışı kalır. Biz bunları bildirmemize rağmen kimse ciddiye almadı. Olay gününden bir gün önce akşam kaza yapan asansör elektrik panosunun üst bölümünde patlama oldu. Arkadaşımız yangın tüpüyle müdahale etti. Sonra asansöre tekrar çıkmamak için direttiler. Ama yetkililer bir arızanın giderildiğini söyleyerek arkadaşlarımızı çıkmaya zorladılar" dedi.
TANAL, TEFTİŞ KURULU RAPORUNU GÖSTERDİ
Milletvekili Tanal da , İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın rezidans inşaatı için 17 Nisan 2014 tarihinde hazırladığı raporu göstererek, "Burada mevcut olan eksiklerin hepsi tek tek belirtilmiş. O tarihte bu eksikler giderilmiş olsaydı bugün bu iş cinayeti gerçekleşmemiş olacaktı. 18 . madde çok önemli, 'Animaklarda (Asansör) kat kapılarında sviç tertibatı bulunmamaktadır. Herkesin üzerinde durması gereken konu bu" dedi.
"İNFAZ EDİLDİLER"
Raporun 9 Nisan'da aynı inşaatta 15. kattan düşerek ölen 19 yaşındaki işçi Erdoğan Polat'ın ölümünden sonra gelen müfettişlerin tuttuğu tutanak olduğunu ifade eden Kılavuz, "O ölümden sonra olumsuz durumlar olarak bunlar belirtilmiş. Bununla ilgili herhangi bir girişimde bulunulmadı. Bunlar şirket tarafından da bilinen şeyler ancak tedbir alınmadı. Burada büyük bir ihmal var. O arkadaşlarımız iş kazası kurbanı değil, iş cinayeti kurbanı. İnfaz edildiler" ifadelerini kullandı.
SAVCI OLMAYINCA İFADE ALINAMADI
Açıklamanın ardından Mahmut Tanal ve işçiler adliyeye girdi. Çıkışta açıklama yapan Tanal, soruşturmayı yürüten savcı Erdal Bağcı'nın yerinde olmaması nedeniyle işçilerin tanık olarak ifadelerinin alınamadığını belirtti.