Güncelleme Tarihi:
MECİDİYEKÖY’deki Eski Ali Sami Yen Stadı’nın arsasına yapılan Torun Center inşaatının 32’nci katından 6 Eylül 2014’de yere çakılan ve 10 kişinin hayatını kaybettiği asansör kazasına ilişkin davada 5.5 ay sonra tutuklu sanık kalmadı. Reddi hakim talebinin reddine yapılan itirazın değerlendirilmesi için duruşmayı erteleyen mahkeme heyeti, 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 3 sanığı da tutuklu kaldıkları süre, mevcut delil durumu, suçun vasıf ve mahiyeti, karartılacak delil bulunmadığı gerekçesiyle tahliye etti. Düşen asansörün bakım ve onarımı için görevlendirilen Geda Majör firmasının elemanı Adem Akyıldız ise ilk duruşmada yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti.
22.5 YIL HAPİS
İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet verdikleri gerekçesiyle 4 yıldan 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan tutuklu sanıklar Murat Aytimur, Önder Türksoy, Turgay Dalkılıç ile 21 tutuksuz sanık katıldı. Kazada hayatını kaybeden Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Vahdet Biçer’in yakınları da duruşmada hazır bulundu. Duruşmada bir önceki oturumda heyetin çekilmesi talebi reddedilen Genç Ailesi’nin avukatı Yıldız İmrek’in, reddi hakim talebinin İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesince reddedildiği belirtildi.
İTİRAZ EDECEĞİZ
Bir önceki oturumda, 5 Şubat 2015 kararnamesi ile HSYK tarafından terör mahkemesi olarak görevlendirilen İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin heyetin yapılan değişikliğin kuşku ve kaygı uyandırdığını belirterek çekilmesini talep eden Avukat Yıldız İmrek, reddi hakim talebinin reddine itiraz edeceklerini belirterek süre istedi. Duruşma savcısı, mahkeme hakimlerinin tümünün reddine dair verilen karara itirazın İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesince reddedildiği ve bu kararın kesinleştiğini ifade ederek, süre talebinin reddine karar verilmesini istedi. Genç Ailesi’nin avukatı İmrek, “İtiraz hakkımızı kullanmak istiyoruz” diye konuştu.
Hiçbir delil toplanmadı
Duruşma sonrası basın açıklaması yapan Genç ailesinin avukatı Yıldız İmrek, şunları söyledi: “24 sanıklı dosyada henüz 8 sanığın ifadesi alındı. Dolayısıyla suçun vasıf ve mahiyeti konusunda mahkemenin görüş oluşturacağı bir durum henüz ortaya çıkmamıştır. Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme yönünde iddianame var iken, hiçbir delil toplanmamış iken, bütün bu sanıkları asli kusurlu olan olarak ifade eden bilirkişi raporunun aksi ispat edilmemiş iken, sanıklar lehine bir delil toplanmamış tam aksine sanıkların suçlarını daha da belirgin hale getirecek sanık beyanları mevcut iken mahkeme tahliyeye karar verdi. Güvensizliğimizin ne kadar haklı olduğunu bu karar açığa çıkardı. Duruşmanın bu gidişatından, sanıkların bilinçli taksirden de düşürülerek basit bit trafik kazasındaki cezalandırılmaya dönüştürüleceği görülüyor. Bizler aileler olarak, ailelerin avukatları olarak adalet arayışımızı sürdüreceğiz. Bu hukuk dışı tutuma karşı mücadelemizi devam ettireceğiz.”
Yapılan itiraz incelenecek
İSTANBUL 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin reddi hakim talebinin reddedilmesi talebinin itiraza tabii karar olduğunu hatırlatan mahkeme heyeti, reddi hakim talebinin reddine yapılan itirazın incelenmesi için dosyayı İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Suçun vasfı ve mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklu kaldıkları süre, karartılacak delil bulunmadığı gerekçesiyle olay tarihinde Torun Center inşaatta proje müdürü olarak çalışan Murat Aytimur, Geda Majör asansör firmasında imalat ve teknik sorumlusu Önder Türksoy, Geda Majör asansör firmasında asansör teknikeri olan Turgay Dalkıç’ın tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi.