Dilbilgisi üzerinden en önemli konulardan biri olarak geçişli fiil öne çıkar. Özellikle cümlenin öğeleri bulunurken gerekli olan en önemli kurallardan biri olduğunu ifade etmek mümkündür. Peki, geçişli fiil nedir? Nasıl bulunur? Geçişli ve geçişsiz fiil örnekleri konusunda merak edilenler.
#Geçişli FiilNesne ve yüklem ilişkisine göre fiiller, dört ana grupta toplanır. Nesnesi olan fiillere geçişli fiil denir. Örneğin: ''Masayı taşıyalım.'' Bu cümlede ''taşımak'' eylemi geçişlidir çünkü ''neyi'' sorusuna cevap verir. Geçişsiz fiiller ise nesne almaz. Örnekler: Ağlamak, uyumak, gülmek, yorumlamak, bakmak. Geçişli fiil nedir ve nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.
#EğitimYüklem ile beraber cümlenin öğeleri arasında en önemli yapılar içerisinde özne ve nesne gelir. Özne ve nesne özellikle yüklem üzerinden önemli bir bağlantıya sahiptir. Peki, nesne yüklem ilişkisi nedir ve nasıl bulunur? Örnekleri ile konu anlatımı konusunda merak edilenler.
#EğitimCümlenin ögeleri üzerinden ele alındığı vakit en zorlu konular içerisinde geçişsiz fiil gelmektedir. Ancak öğrencilerin mutlaka bilmesi gerektiği konular arasında yer aldığını ifade etmek mümkün. Peki geçişsiz fiil nedir ve nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.
#EğitimCümle içerisinde öznenin yaptığı ya da etkilendiği eylemlere fiil denir. Fiillerde çatı öznesine ve nesnesine göre ikiye ayrılır. Nesnesine göre fiiller ise geçişli, geçişsiz, oldurgan ve ettirgen olmak üzere dört ana başlıkta toplanır. Oldurgan fiil nedir ve nasıl bulunur? Sizin için örnek kelimelerle ve cümlelerle derledik.
#EğitimFiiller yapılarına, çatılarına ve aldığı eklere göre birçok türe ayrılır. Örneğin nesnesi olan fiillere geçişli (Bırakmak, Tutmak, Götürmek, Görmek), nesne almayan fiillere ise geçişsiz (ağlamak, bakmak, susmak) denir. Özne tarafından gerçekleştirilen eylemler ise etken fiil olarak adlandırılır. Dönüşlü fiil nedir ve ekleri nelerdir? Sizin için örnek cümlelerle detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimFiillerde çatılar, eylemin özne ve nesneyle etkileşimine göre ikiye ayrılır. Özne - yüklem etkileşimine göre fiiller dört ana başlıkta toplanır. 1- Etken fiiller (yapmak, etmek, bulmak) 2- Edilgen Filler (Yapılmak, katılmak, sunulmak) 3- Dönüşlü fiiller (gücenmek, darılmak, kırılmak 4- İşteş Fiiller (Çatışmak, Kavuşmak, Buluşmak). Fiil çatısı konusunu örnek cümlelerle detaylı olarak derledik.
#EğitimCümle içerisinde geçişli ve geçişsiz fiiller varken, aynı zamanda bunlar üzerinden oldurgan ve ettirgen fiiller öne çıkar. Özellikle öğrencilerin en çok karıştırdığı konular arasında geldiğini ifade etmek mümkün. Peki, ettirgen fiil nedir ve nasıl bulunur? Ettirgen fiil örnekleri ile konu anlatımı üzerine merak edilenleri derledik.
#EğitimTemel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavlarının ikincisi 26-27 Nisan’da düzenlenecek. Sınavlara sayılı günler kalırken, öğrenciler son hazırlıklarını yapıyor. Peki hangi derste hangi konulara ağırlık vermeli? Daha çok soru gelebilecek üniteler neler? Öğrenciler en çok hangi noktalarda hata yapıyor? Sizin için uzmanlardan TEOG’da başarı tüyoları aldık.
#GAZETEHABERLERİ