Koronavirüs salgınında aşıların devreye girmesi hem milyonlarca hayat kurtardı hem de salgınının artık eski etkisini kaybetmesini sağladı. Ancak buna rağmen aşılarla ilgili endişeler ve aşı karşıtlığı kampanyalarının önüne geçilemedi. Yapılan son bilimsel çalışma ise bu durumun karşısına oldukça güçlü kanıtlarla çıkıyor…
#Hamilelikte AşıSon yıllarda genetik alanındaki hızlı gelişmeler sayesinde, daha önce tanı konulamayan birçok hastalığa günümüzde kesin tanı konulabildiğini biliyor muydunuz? Hatta sadece tanı konulmakla da kalınmıyor, birçok kalıtsal hastalığın tedavi ve takibinde de genetik testler büyük fayda sağlıyor. Tıbbi Genetik Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yeşilyurt, anne-baba olmadan önce yaptırılmasında büyük fayda olan genetik testlerle ilgili bilgiler verdi, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Genetik TestÜreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği (TSRM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, yeni tip Corona Virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle derneğin yeni bir tüp bebek tedavisine başlanmaması ve tüm transfer işlemlerinin askıya alınması tavsiyesinin, Sağlık Bakanlığı'nın yeni tarihli yazısıyla zorunlu tutulduğunu bildirdi.
#Üreme Sağlığı Ve İnfertilite DerneğiHamilelik, hormonal ve fiziksel değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. Bu süreçte hem hamilelik döneminin doğal etkileri, hem de gebelik komplikasyonları meydana gelir. Bu komplikasyonlar hamilelerin negatif bir psikolojiye girmesine neden olabilir. Peki bu komplikasyonlar nelerdir? Yaşanması durumda neler yapılmalı? Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz, konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi.
#HamileGebeliğin erken dönemlerinde stres yaşayan annelerden doğan erkek çocuklarının ileriki yıllarda daha az sperme sahip oldukları ortaya çıktı. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Human Reproduction dergisinde yayınlanan araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:
#HamileGebelik, bir kadının ciddi bedensel ve psikososyal değişimler yaşadığı bir dönemdir. Gebelik dönemi kadınlar açısından mutluluk, doyum, olgunluk, kendini gerçekleştirme ve gelişme süreci olmasına karşın, gebelik dönemi her zaman bu kadar toz pembe değildir. Gebelik dönemi de hem bulantı, kusma gibi bedensel sorunlar; hem de stres, endişe, kaygılı bekleyiş, kişiler arasındaki ilişkilerdeki değişimler ve ruhsal anlamda aşırı yüklenme gibi olumsuz ruhsal duygulanımların sonucunda kadın açısından zorlayıcı olabilen bir süreçtir.
#Gebelikte Cinsellik35 ve üzeri yaşlarda hamilelik yaşayan kadınlarda anemi, diyabet, tansiyon problemleri, erken doğum, düşük görülebiliyor. Ayrıca bu annelerin bebeklerinde de zeka geriliği, anomaliler, çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor. Jinekolog Doç. Dr. Ferit Saraçoğlu, geç gebeliklerde ve sonrasında kullanılan Omega-3’ün sadece anne değil bebek sağlığı için de büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
#Geç GebelikDüşük yapmak, gebe kalındıktan sonra en çok korkulan durumdur. Bu durum gebe kadınları oldukça zor durumda bırakır. Anne adaylarının düşük hakkında da bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Maalesef ki bazen gebelikler düşük ile sonlanabiliyor. Anne adayları bu dönemde ilk önce psikolojik olarak çok yıpranırlar. Annelerin beklediği bir gebelik ise eğer, düşük olduğu zaman da çok üzülürler. Bu depresyonu atlattıktan sonra tekrar gebe kalmak isteyebilirler.
#Gebelik DönemiModern çağın yoğunluğundan evlilik yaşı artık 30’ları geçmeye başladı. Önceliği eğitim, kariyer ve iş planları olan kadınların yaşı ilerledikçe, doğal yollardan gebe kalması zorlaşıyor ve anne olma yolunda birçok güçlükle karşılaşıyor. Günümüzde üreme teknikleri ileri boyutlara gelse bile, uzmanlar bebek sahibi olmayı ertelememeyi öneriyorlar.
#Check UpDiyarbakır'da özel bir hastanenin yenidoğan yoğun bakım bölümünde hemşirelerin uyuması ve ihmali sonucu ikiz bebeklerden birinin hayatını kaybettiği iddia edildi.
#HastaneSevgili Hürriyet okurları... ‘SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK’ sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Rana Karayalçın oldu. Karayalçın, “endometriozis” konusunda merak edilenleri yanıtladı.
#Serkan KızılbayırÖzel Çapa Medilife Hastanesi’nde 2011’de dünyaya gelen Kenan Gürhan, zamanında kan değişimi yapılmadığı için Serebral Palsi (beyin felci) geçirdi. Ailesinin, 2012’de açtığı tazminat davasında mahkeme, 11.5 yıl sonra Kenan Gürhan’a 9 milyon 932 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. Ancak yapılan itirazlar üzerine dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay ise henüz kararını açıklamadı. Yetkililere seslenen baba Erkan Gürhan, “Adalet istiyoruz” dedi.
#Özel Çapa Medilife HastanesiAntalya Havalimanı'nda geçen hafta bir engelli tuvaletinde klozet içinde bulunan yenidoğan bebekle ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. Bebeği terk ettiği öne sürülen Rus uyruklu anne Ekaterina Burnazkina ile kızın annesi gözaltına alınıp, tutuklandı. Dava dosyasına giren olayın o anları havalimanının güvenlik kameralarına yansıdı. Ailenin gönüllü avukatlığını üstlenen Ayşegül Kübra Polat, anne-kızla yaptığı görüşmeyi anlattı. Havalimanının engelli tuvaletinde doğum yapan genç kızın ‘kriptik hamilelik' yaşadığı iddia edildi.
#AntalyaAntalya Havalimanı'nda geçen hafta bir engelli tuvaletinde klozet içinde bulunan yenidoğan bebekle ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. Bebeği terk ettiği öne sürülen Rus uyruklu anne Ekaterina Burnazkina ile kızın annesi gözaltına alınıp, tutuklandı. Dava dosyasına giren olayın o anları havalimanının güvenlik kameralarına yansıdı. Ailenin gönüllü avukatlığını üstlenen Ayşegül Kübra Polat, anne-kızla yaptığı görüşmeyi anlattı. Havalimanının engelli tuvaletinde doğum yapan genç kızın ‘kriptik hamilelik' yaşadığı iddia edildi.
#Antalya HavalimanıSoru: 2015’te dükkân açtım. Bir defa Bağ-Kur primlerini sildirdim. Bağ-Kur sigortalılığım durdurulmuş görünüyor. 24 aylık da Bağ-Kur borcum gözüküyor. EYT’den emekli olmak istiyorum ama olamıyorum. Sigortalılığım neden durdurulmuş? Emekli olabilmek için ne yapmam gerekiyor. Murat T.
#EmekliKadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaktadır. Genetik ve çevresel birtakım faktörlere bağlı olarak bu değerlerin bazı kadınlarda daha genç yaşlarda da azaldığı ve erken menopoz sürecinin başladığı görülmektedir. Çocuk sahibi olamama problemiyle doktora başvuran kadınların %10- 30’unda yumurta rezervinin az olduğu tespit edilmektedir. Yumurtalık rezervi 30 lu yaşların başından itibaren azalmaya başlar,40 yaşına yaklaştıkça rezerv kaybı hızlanır.
#Yumurtalık