Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiSağlıklı bir gebelik diyeti, bebeğinizin büyümesini ve gelişmesini destekleyecek önemli bir parametredir. Dengeli ve sağlıklı beslenme; gebeliğin seyrine, doğum sonuçlarına ve yeni doğanın gelişiminde etkilidir. Anne sağlıklı beslendiğinde bebek de doğru ve sağlıklı beslenecektir.<br><br>Doğru ve sağlıklı beslenme her kadının sağlıklı bir yaşam sürmesi için gereklidir. Gebelik, bir anne için hem hassas hem de keyifli bir süreçtir. Bu süreçte beslenmeye dikkat etmek sağlıklı gebelik dönemi ve sağlıklı bebekler için vazgeçilmezdir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özge Kaymaz Yılmaz gebelikte sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgiler verdi.
#Gebelik<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikToplumun %14’ünü etkileyen şeker hastalığı (diyabet), vücudumuzun tüm sistemlerini etkilediği gibi üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Yüksek glikoz düzeyleri östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonların dengesini bozarak gebelik oluşumunu engelleyebilir. Hamilelik sürecinde artan şeker ise erken doğumu tetikleyebilir ya da gebelik zehirlenmesi riskini artırabilir. Bu sebeple gebelik planlayan veya tüp bebek tedavisine başlayan hastalarda kan şekeri düzeyleri detaylı olarak mutlaka incelenmelidir; risk oluşturacak sonuçlar tespit edildiyse mevcut duruma yönelik tedaviler planlanmalıdır.
#Şeker HastalığıHamilelik sırasında sağlıklı besin çeşitleri yemek, bebeğin kilo almasına ve bebeğin gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunur. Ayrıca, yeterli besin ve mineral alımı, annelerin hamilelik sırasında canlı ve sağlıklı tutar. Özellikle yeni taze ve organik ürün kullanımı hem annenin hem de bebeğin sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Yeni doğal ürünler, vücuda hayati besin takviyesi veren önemli bir lif kaynağı olduğundan son derecede gereklidir. Bu meyvelerin en başında nar gelmektedir. Hamilelikte nar yemek bebeğe kilo aldırır mı? Leke yapar mı? Gebelikte nar yemenin faydaları nelerdir detayları ile derledik.
Hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gereken pek çok detay bulunmaktadır. Özellikle de gebelik sürecindeki sağlık problemlerine karşı doğru çözümler uygulanmalıdır. Hamilelikte mide yanmaları çok sık görülür. Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? Gebelikte mide yanmasına iyi gelen bitki çayları ve yiyecekler nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik sırasında anne adaylarını rahatsız eden konulardan bir tanesi de kabızlık durumudur. Hamilelik esnasında meydana gelen hormonsal değişiklikler bağırsakların yavaş çalışmasına neden olmaktadır. Hamilelikte kabızlık neden olur? Ne zaman başlar? Nasıl giderilir tüm detayları ile derledik.
Hamilelik süresinde dikkat edilmesi gereken pek çok detay bulunuyor. Özellikle de anne ve bebek sağlığı için hamilelik sürecinde beslenmeden egzersize kadar üzerinde durulması gereken konular vardır. Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Gebelikte dikkat edilmesi gereken hareketler, yiyecekler ve konular nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik süresinde tüketilen besinlere çok dikkat edilmelidir. Özellikle de anne adaylarının yediği her gıda bebeğin sağlığını da etkiler. Günümüzde çoğu kişi hamilelik süresinde çilek yemenin yararlı mı yoksa zararlı mı olduğunu merak ediyor. Hamilelikte çilek yemek zararlı mı ve bebekte leke yapar mı? Gebelikte çilek yemenin faydaları nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelikte anne adaylarının pek çok konuda bilgi sahibi olmaları gerekir. Yeterince bilgi sahibi olmak bu süreci kolaylaştırır. Ayrıca doğru adımların atılmasına da yardımcı olur. Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Gebelikte beslenme listesi ve önerileri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik annenin biyolojik ve fizyolojik olarak bünyesini oldukça fazla etkileyen bir süreç olmaktadır. Anne adayının hamile kaldıktan sonra bebeği için yediklerine ve içtiklerine dikkat ettiği kendini tüm zararlı şeylerden uzak tuttuğu bir yolculuk başlamaktadır. Peki, hamilelikte acı yemek zararlı mıdır ve düşüğe neden olur mu? Gebelikte acı yemek bebeği etkiler mi? İşte, hamilelerin acı tüketmelerinin sonuçları hakkında detayları derledik.
7 aylık hamilelikte karın ağrısının neden olduğu ve nasıl geçeceği merak edilen ve sık sık internetten araştırılan konulardan biridir. Özellikle hamile kişiler tarafından karın ağrısının nedenleri ve karın ağrısına iyi gelen şeyler araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan 7 aylık hamilelikte karın ağrısının ne olduğu ve nasıl geçtiğini öğrenebilir gerektiğinde bu konu ile ilgili bilgilerinizi kullanabilirsiniz. 7 aylık hamilelikte karın ağrısı neden olur ve nasıl geçer? 7 aylık gebelikte karın ağrısına ne iyi gelir merak edilen tüm detayları ile sizler için derledik.
Vücudumuzun sağlığı için bazı mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyarız. Kolin de bunlardan biri... B vitamini grubu içinde yer alan kolinin yeterli ölçüde alınmaması çocuklarda beyin gelişimini etkiliyor. Özellikle hamilelik öncesi ve emzirme döneminde bebeğin beyin gelişimi için kolin hayati önem taşıyor. Peki bu kadar önemli bir besin olan kolini neden çoğumuz ilk defa duyuyoruz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KolinYaklaşık iki yıldır tüm hızıyla devam eden Covid-19’un yeni varyantı Omicron çok hızlı bulaştığı için, anne adaylarında da görülme sıklığı artıyor. Bu durumun gebelikte stresi çok daha fazla artırdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Habibe Seyisoğlu, pandemi sürecinde sağlıklı bir gebelik için basit ama etkili 10 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmicronAstım hastalığı, nefes alıp verdiğinizde solunum havasının akciğerlerinize girip çıkmasını güçleştiren bir hava yolu bronş sistemi sorunu. Çoğumuz bu hastalıkların sadece zor nefes alıp vermekten, yeteri kadar ‘oksijen-karbondioksit değişimi’ yapmamaktan ibaret olduğunu sanıyor ve yanılıyoruz. Hayatın erken dönemlerinden itibaren astım ve KOAH olmamak için hangi önlemler alınabilir? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu ve şunları anlattı:
#1Günümüzde pek çok nedenden kaynaklı olan çeşitli hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu hastalıklara diğer insanlardan daha fazla yatkınlık gösteren kişilerden biri de hamile olan anne adayları olmaktadır. Özellikle hamilelik döneminde ortaya çıkan ve bebeğin doğumuna kadar devam eden bu hastalıklar hem anne hem de bebek için riskli durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Peki, hamilelik şekeri kaç olmalı? Gebelikte açlık ve tokluk şekeri ortalama kaç olmalı? İşte, anne adaylarını yakından ilgilendiren hamilelik şekeri hakkında yeterli bilgiye sahip olmak isteyenler için gerekli olan detaylar.
#Hamilelik Şekeri Kaç Olmalı?Türkiye'nin en büyük pandemi merkezlerinden Sancaktepe İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Klinik Şefi Prof. Dr. Niyazi Tuğ ve Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Şenay Coşkun, son dalgayla beraber gebe ve yenidoğan Kovid-19 vakalarındaki artışa dikkat çekti. Prof. Dr. Tuğ, Kovid-19 nedeniyle gebe kayıplarında 3 kat artış yaşadıklarını söyledi. Dr. Coşkun ise son bir aydır Kovid-19 yenidoğan yoğun bakıma yatışlarda üç kat artış yaşandığını vurguladı. Bebekler ya Kovid-19 anneden doğduktan sonra Kovid-19 dışı problemlerle hastaneye yatıyor ya da sağlıkla eve gönderilip evdeki aşısız aile üyelerinden hastalığı kaparak yoğun bakıma getiriliyor.
#Koronavirüs