Paylaş
Gebelikte sağlıklı beslenme hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu nedenle gebelikte tek taraflı beslenmeden kaçınmaya, proteinlere ağırlık vererek; yağ, vitamin ve mineralleri dengeli almaya, karbonhidrat ihtiyacını sağlıklı/düşük glisemik indeksli karbonhidratlardan karşılamaya özen gösterilmelidir.
Gün içerisinde az ve sık yemek yenmesi sindirim açısından daha faydalıdır. Her öğünde taze sebze (mevsiminde salata veya söğüş olarak) ve pişmiş zeytinyağlı bir sebze yemeği yemeye gayret gösterilmelidir.
Her öğünde bir miktar protein alınmalıdır (kahvaltıda yumurta, peynir ve öğünlerde yoğurt, ayran vb olabilir). Gebelik süresince balık, baklagiller, et ve yumurta düzenli tüketilmelidir. Günde en az bir öğün et, tavuk ya da balık tüketimi uygundur. Bunları hazırlanmasında kızartmadan ziyade haşlama, ızgara daha sağlıklıdır.
Gebelikte bol su alınması faydalıdır. Günde en az 10-12 bardak su içilmesi önemlidir. Yaz aylarında bu miktar 15 bardağa kadar çıkabilir Suyun yanında maden suyu, ayran, ıhlamur- nane- kuşburnu çayı, limonata gibi içecekler tüketilebilir. Çay, kahve tüketimi kısıtlanmalı, kola gibi asitli/gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
Ara öğünlerinizde sağlıklı atıştırmalıkları; hurma, gün kurusu kayısı, incir, erik gibi kuru meyveleri, çiğ badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişleri aşırıya kaçmadan tüketilebilirsiniz.
Kalsiyum kaynağı olarak, tam yağlı süt ve süt ürünlerinin bebeğin kemik gelişimini karşılamaları için yeterli miktarda alınması gerekir. Günde iki su bardağı süt içilmesi, bir küçük kase yoğurt tüketilmesi ve iki kibrit büyüklüğünde peynir yenmesi ile bu miktarda kalsiyumu alma olanağı vardır.
Aşırı tatlı, yağlı, ağır gıdalar, kızartmalar sadece sizde gereksiz kilo alınımına neden olur. Bebeğin gelişimine katkı sağlamaz. Gebelik döneminde bunlardan özellikle uzak durmanız gerekir.
Paylaş