Gebelik, anne adayları için heyecan verici ve bir o kadar da zorlu bir süreçtir. Bu dönemde vücut önemli değişikliklere uğrar ve buna bağlı olarak yorgunluk ve halsizlik, hamileliğin yaygın belirtileri arasında yer alır. Özellikle ilk ve üçüncü trimesterda görülen bu durum, birçok kadının günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Ancak, bu süreci daha rahat ve enerjik bir şekilde geçirmek için alınabilecek bazı önlemler ve uygulamalar bulunmaktadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Alpay, sağlıklı bir gebelik geçirmenin yolları hakkında bilgi verdi.
#Gebelikte HalsizlikHamileyken denize girmek zararlı mı sorusu sık sık uzmanların da gündeminde yer alır. Hamilelik dönemi yaz dönemine gelen anne adaylarının kafasında pek çok soru işareti var. Özellikle ‘hamileyken denize girilir mi?’, ‘yüzersem bebeğime zarar gelir mi?’ soruları sık sık gündeme geliyor. Peki, anne adaylarının hamilelik döneminde denize girmesi sakıncalı mı?
#Hamilelikte Deniz Girilir MiHamileyken denize girilir mi sorusu sık sık uzmanların da gündeminde yer alır. Hamilelik dönemi yaz dönemine gelen anne adaylarının kafasında pek çok soru işareti var. Özellikle ‘hamileyken denize girmek zararlı mı?’, ‘yüzersem bebeğime zarar gelir mi?’ soruları sık sık gündeme geliyor. Peki, anne adaylarının hamilelik döneminde denize girmesi sakıncalı mı?
#Hamileyken Denize Girilir MiHamileyken denize girmek zararlı mı sorusu sık sık uzmanların da gündeminde yer alır. Hamilelik dönemi yaz dönemine gelen anne adaylarının kafasında pek çok soru işareti var. Özellikle ‘hamileyken denize girilir mi?’, ‘yüzersem bebeğime zarar gelir mi?’ soruları sık sık gündeme geliyor. Peki, anne adaylarının hamilelik döneminde denize girmesi sakıncalı mı?
#Hamileyken Denize GirmekGebelik sırasında çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Özellikle de idrar yolu enfeksiyonları çok sık görünmektedir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu neden olur ve belirtileri nelerdir? Gebelikte nasıl geçer ve ne iyi gelir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Çevresel tahriş edici maddelerden virüslere ve hamilelik hormonlarına kadar pek çok şey hamilelik sırasında boğaz yanmasına ya da ağrısına neden olabilir. Hamilelik sırasında boğaz yanması ile nasıl başa çıkılır detayları ile derledik.
Kalp hastalıkları her yıl yaklaşık 700 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. Hastalık daha çok erkekleri etkilese de son yapılan araştırmalar, kadınların ciddi risk altında olduğunu ortaya koyuyor. En önemli tehlike ise hastalığın erkeklerdeki semptomları vermemesi...
#SağlıkDişler; çiğneyebilmek adına oldukça önemli hususlardan birisidir. Bununla beraber dişlerde çürükler ile beraber iltihap veya apselerin meydana geldiğini belirtmek mümkündür. İltihaplı dişlerin çekilmesi durumunda, enfeksiyonların kana karışma olasılığı ortaya çıkmaktadır. İltihabın mutlaka olarak kana karışması gibi bir durum söz konusu değildir. Ama bu durumun çok yüksek bir ihtimale sahip olduğunu belirtmek gerekmektedir. İltihabın kana karışması durumunda insan vücudunda bazı bulgular ortaya çıkar. Peki apseli ve iltihaplı diş çekilir mi? Hamilelikte ya da normalde kökü apseli diş çekilirse ne olur detayları ile derledik.
#ApseKanada'da çocuk doktoru olan Michael Narvey, muayenesini yaptığı bir kadının karaciğerinde çocuk oluştuğunu açıkladı. Yeteri kadar gelişemeyen bebeğe kürtaj yapılırken yaşanan vaka tıp dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. Peki karaciğerde gebelik nasıl mümkün olabiliyor? Diğer organlarda da böyle bir durumun oluşma ihtimali var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Dış GebelikDiyanet İşleri Başkanlığı ve bilimsel araştırmaların gebelikte oruç tutulmaması konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Doç. Dr. Lebriz Hale Aktün, “Açlık ve susuzlukta anne adayı ve bebeğin savunma sistemleri alarm durumuna geçiyor. Annede böbrek, tansiyon ve diyabet gibi hastalıklar da varsa bu durum hem anne hem bebek açısından hayati tehlikelere gebe” dedi.
#Doç. Dr. Lebriz Hale AktünFolik asit, insan vücudu için gerekli olan asitlerden biridir ve B9 vitamini olarak adlandırılır. Her yaştan insan için gerekli olan vitaminlerin başında gelir. Folat ve folik asit, B9 vitamininin iki farklı türüdür. Folat, besinlerde B9 vitamininin doğal olarak bulanan şeklidir. Folik asit de sentetik olarak üretilen folat türevidir. Peki folik asit ne işe yarar, hangi besinlerde var? Folik asit eksikliği nelerdir? İşte tüm merak edilenler...
#Folik AsitŞeker hastalığı (diyabet) günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı ciddi bir rahatsızlık. Eğer kanda yer alan şeker olması gereken seviyenin üzerindeyse şeker hastalığı söz konusu olabilir. Şeker hastalığı, vücutta çeşitli belirtilere de neden olur. Peki şeker hastalığı nedir? İşte şeker hastalığının belirtileri ve tedavisi
#Şeker HastalığıHamile olduğundan şüphelenen pek çok kadın, hamilelikte ilk belirtilerin ne zaman başladığını merak ediyor. Hamile kaldığınızda vücudunuz bazı erken uyarılar vermeye başlayabilir. Bu uyarıların neler olduğunu merak eden kadınlar da konuya dair internette araştırma yapıyor. Peki, hamileliğin ilk belirtileri ne zaman başlar?
#Hamileliğin İlk Belirtileri Ne Zaman Başlar?Folik asit, B9 vitamini olarak adlandırılır. Her ne kadar birbirinin yerine kullanılan ifadeler olsa da folat ve folik asitin, B9 vitamininin farklı iki türü olduğu unutulmamalıdır. Folat, latince “folium” kelimesinden köken almış olup yeşil yaprak anlamına gelir. Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir. Folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir. Gıdalarla vücuda alınan folat, kan dolaşımına geçmeden önce aktif formu olan 5-MTHF‘ye dönüştürülür. Folik asitin aktifleştirilmesinde ise sindirim sistemi dışında karaciğer ve diğer dokular da görev alır.
#Folik AsitGebelikte; karın ağrısı, bulantı, kusma, baş ağrısı, halsizlik, sık idrara çıkma, kabızlık, kramplar birçok kadının yaşadığı şikayetler arasındadır. Bu belirtiler çoğunlukla gebeliğin doğasında yer alır. Ancak gebelikteki her şikayet dikkatle sorgulanmalıdır, kimi zaman fizyolojik görünen sorunlar ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Hamilelikte sık idrara çıkma konusunda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay bilgiler verdi.
#Hamilelikte İdrar KaçırmaÇağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıkları arasında bulunan diyabet yani halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yükselmesi ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Peki diyabet neden olur? Diyabetin belirtileri nelerdir? Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Dahiliye Uzmanı Rıfat Bozkuş yetişkinlerde diyabeti açıklarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu çocuklarda diyabeti açıkladı. Diyetisyen Nurdan Balakçı ise diyabet hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
#DiyabetNormal bir hamilelikte yumurta, fallop tüplerinde spermle buluşur ve döllenme tüplerde olur. Döllenmeden sonra 3-5 gün süren bir yolculukla embriyo tüpün içinden geçerek yerleşeceği ve büyüyeceği yere yani anne rahmine iner. Buna “normal gebelik”, yani olması gerektiği gibi rahme tutunmuş gebelik; “iç gebelik” denir. Dış gebelikte ise embriyo rahim dışında bir yere tutunmuştur. Tüm gebeliklerin yaklaşık %1-2'sini dış gebelik oluşturur.
#Dış GebelikGünümüzde artık pek çok kişide görülen diyabet, kanda dolaşan glukoz, yani kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı. Pandeminin yaşantımızda getirdiği birtakım değişikler, diyabet hastaları için çeşitli problemleri de beraberinde getirdi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Temel Yılmaz ile hem diyabeti hem de salgın sürecinin hastalara etkisini konuştuk.
#DiyabetGebelik döneminde ortaya çıkan kansızlık, erken doğum ve doğum sonrası kanama riskine neden olabiliyor. Gelişmekte olan ülkelerde, gebelik döneminde kansızlık görülme sıklığı %50’lerin üzerindeyken, anne ölümlerinin %40-60’ından sorumlu tutuluyor. Bu yüzden tüm anne adaylarının kan değerlerini çok iyi takip etmesi, hem anne hem de bebek açısından büyüm önem taşıyor. Kansızlık demir, folik asit ve B12 vitamini desteğiyle tedavi edilebiliyor.
#HamilelikPandemi sürecinde mevsimel grip sezonu da kapıda. Peki grip aşısı gripten korur mu? Koruyuculuğu ne kadar sürer? Grip aşısının dozu yaş gruplarına göre nasıl olmalı? Grip aşısı sonrası aşıya bağlı grip geçirir miyiz? Kimler grip aşısı yaptırmamalı? Grip aşısının yan etkileri nelerdir? Grip aşısı otizme sebep olur mu? Mevsimsel grip ile Covid -19 birbiri ile karışabilir mi? Grip aşısı koronavirüsten korur mu? Covid-19 pandemisi sürecinde grip aşısı yaptıralım mı? İşte tüm merak edilenler…
#GripKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileGebeliğini yaz ayları içinde geçirmek zorunda olan gebelerde aşırı sıcağın getirdiği birtakım sıkıntılar olabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hatice Yağmurkaya Balkay, "Yaz dönemi sıkıntıları genellikle sıcak basmaları, avuç içi ve ayak tabanlarında yanmalar, alerjik problemler, bulantı ve kusmalardaki artış, halsizlik, uykusuzluk ve nefes darlığı gibi bir takım şikayetlerdir” dedi.
#YAZBranşım gereği bana yöneltilen bazı sorulardan insanların bir kısmının "kadınların cinselliğin sınırlı bir yaşa kadar devam ettiği, menopoza girilince cinselliğin de bittiği" gibi yanlış bir hisse kapıldıklarını anladım. Bu nedenle bu yazıda cinselliğin yaşı konusundaki bazı yanlış bilinenleri düzeltmek istedim.
#CinsellikHamilelikte mide bulantısı yaşayan kadınlar özellikle mide bulantısı hangi aylarda başlar ve ne kadar zaman sürer sorusunun cevabını ararken, konu hakkında aranan bir diğer konu da gebelikte mide bulantısı neden olur sorusunun cevabı. Peki Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? Gebelikte mide bulantısı
#Gebelikte Mide Bulantısı NedenleriAnne olmayı planlayan kadınlar, gebeliğin ilk dönemlerinde hormonal belirtilerle hamile olup olmadığını anlayabiliyor. Bazı istisnalar olsa da genellikle hamileliğin en önemli belirtisi regl döneminde yaşanan gecikmedir. Ancak, vücutta yaşanan bazı değişimler hamileliğin ilk belirleyicilerinden olabiliyor. Peki, hamilelik ilk belirtisi nedir nasıl anlaşılır? İşte, erken dönem hamilelik belirtileri ve konu hakkında bilgiler.
#Hamilelik Erken Belirtileri Nelerdir