Gebelik, anne adayları için heyecan verici ve bir o kadar da zorlu bir süreçtir. Bu dönemde vücut önemli değişikliklere uğrar ve buna bağlı olarak yorgunluk ve halsizlik, hamileliğin yaygın belirtileri arasında yer alır. Özellikle ilk ve üçüncü trimesterda görülen bu durum, birçok kadının günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Ancak, bu süreci daha rahat ve enerjik bir şekilde geçirmek için alınabilecek bazı önlemler ve uygulamalar bulunmaktadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Alpay, sağlıklı bir gebelik geçirmenin yolları hakkında bilgi verdi.
#Gebelikte HalsizlikÇocuk enfeksiyonlarında bu kez 'beşinci hastalık' gündemde… Son zamanlarda gücünü artıran bu bulaşıcı hastalıkta, çocukların yüzleri ‘tokat yemiş gibi’ kıpkırmızı bir görünümde oluyor. Hastalık, risk grubundaki çocuklarda ise daha ağır seyrediyor. Peki beşinci hastalık neden bir anda artmaya başladı? Nasıl bulaşıyor? Yetişkinlerde de görülüyor mu? Dr. Anıl Doğan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkHamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç ayı, bulantıların ve kusmaların en yoğun olduğu dönem olarak biliniyor. Bazı hamileler bulantıları yok denecek kadar az yaşıyor, bazılarının rahatsızlığı üç ayda sona eriyor, bazıları ise neredeyse dokuz ay boyunca bulantı ve kusma ile mücadele ediyor. Bu sebeple hastaneye kaldırılan, bebeğini kaybeden ve hatta vefat edenler dahi var. Tüm bu bulantıların ve kusmaların nedeni geçtiğimiz günlerde belli oldu. Bu yeni keşif sayesinde hamilelikte bulantı ve kusma kaynaklı rahatsızlıklar tarihe karışabilir! İşte detaylar...
#Hamilelikte BulantıHamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç ayı, bulantıların ve kusmaların en yoğun olduğu dönem olarak biliniyor. Bazı hamileler bulantıları yok denecek kadar az yaşıyor, bazılarının rahatsızlığı üç ayda sona eriyor, bazıları ise neredeyse dokuz ay boyunca bulantı ve kusma ile mücadele ediyor. Bu sebeple hastaneye kaldırılan, bebeğini kaybeden ve hatta vefat edenler dahi var. Tüm bu bulantıların ve kusmaların nedeni geçtiğimiz günlerde belli oldu. Bu yeni keşif sayesinde hamilelikte bulantı ve kusma kaynaklı rahatsızlıklar tarihe karışabilir! İşte detaylar...
#HamilelikHamileyken denize girmek zararlı mı sorusu sık sık uzmanların da gündeminde yer alır. Hamilelik dönemi yaz dönemine gelen anne adaylarının kafasında pek çok soru işareti var. Özellikle ‘hamileyken denize girilir mi?’, ‘yüzersem bebeğime zarar gelir mi?’ soruları sık sık gündeme geliyor. Peki, anne adaylarının hamilelik döneminde denize girmesi sakıncalı mı?
#Hamilelikte Deniz Girilir MiHamileyken denize girilir mi sorusu sık sık uzmanların da gündeminde yer alır. Hamilelik dönemi yaz dönemine gelen anne adaylarının kafasında pek çok soru işareti var. Özellikle ‘hamileyken denize girmek zararlı mı?’, ‘yüzersem bebeğime zarar gelir mi?’ soruları sık sık gündeme geliyor. Peki, anne adaylarının hamilelik döneminde denize girmesi sakıncalı mı?
#Hamileyken Denize Girilir MiHamileyken denize girmek zararlı mı sorusu sık sık uzmanların da gündeminde yer alır. Hamilelik dönemi yaz dönemine gelen anne adaylarının kafasında pek çok soru işareti var. Özellikle ‘hamileyken denize girilir mi?’, ‘yüzersem bebeğime zarar gelir mi?’ soruları sık sık gündeme geliyor. Peki, anne adaylarının hamilelik döneminde denize girmesi sakıncalı mı?
#Hamileyken Denize GirmekGebelik sırasında çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Özellikle de idrar yolu enfeksiyonları çok sık görünmektedir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu neden olur ve belirtileri nelerdir? Gebelikte nasıl geçer ve ne iyi gelir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Çevresel tahriş edici maddelerden virüslere ve hamilelik hormonlarına kadar pek çok şey hamilelik sırasında boğaz yanmasına ya da ağrısına neden olabilir. Hamilelik sırasında boğaz yanması ile nasıl başa çıkılır detayları ile derledik.
Kalp hastalıkları her yıl yaklaşık 700 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. Hastalık daha çok erkekleri etkilese de son yapılan araştırmalar, kadınların ciddi risk altında olduğunu ortaya koyuyor. En önemli tehlike ise hastalığın erkeklerdeki semptomları vermemesi...
#SağlıkDişler; çiğneyebilmek adına oldukça önemli hususlardan birisidir. Bununla beraber dişlerde çürükler ile beraber iltihap veya apselerin meydana geldiğini belirtmek mümkündür. İltihaplı dişlerin çekilmesi durumunda, enfeksiyonların kana karışma olasılığı ortaya çıkmaktadır. İltihabın mutlaka olarak kana karışması gibi bir durum söz konusu değildir. Ama bu durumun çok yüksek bir ihtimale sahip olduğunu belirtmek gerekmektedir. İltihabın kana karışması durumunda insan vücudunda bazı bulgular ortaya çıkar. Peki apseli ve iltihaplı diş çekilir mi? Hamilelikte ya da normalde kökü apseli diş çekilirse ne olur detayları ile derledik.
#ApseKanada'da çocuk doktoru olan Michael Narvey, muayenesini yaptığı bir kadının karaciğerinde çocuk oluştuğunu açıkladı. Yeteri kadar gelişemeyen bebeğe kürtaj yapılırken yaşanan vaka tıp dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. Peki karaciğerde gebelik nasıl mümkün olabiliyor? Diğer organlarda da böyle bir durumun oluşma ihtimali var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Dış GebelikAnne adayı çoğu gebe hamile olup olmadığını bazı belirtilerle erken dönemde anlayabiliyorlar. Bazı istisnalar olsa da genellikle en erken gebelik belirtileriyle hamilelik hakkında kan tahlilinden önce bir fikir edinilmesi mümkün. Peki en erken hamilelik belirtileri nelerdir, ne zaman başlar ve nasıl olur? İşte kesin hamilelik belirtileri hakkında detaylı bilgiler.
#En Erken Hamilelik BelirtileriKoronavirüs aşılanma sürecinin hız kazanmasıyla birlikte ülkemizde uygulanan covid-19 aşılarından biri olan Biontech yan etkileri, kimlerin Biontech aşısı olabileceği ve olmaması gerektiği de araştırılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’na sıkça yöneltilen sorulardan biri olan “Biontech aşısı uygulanmaması gereken durumlar hangileridir?” konusuna, işte Bakanlığın covid-19 aşısı bilgilendirme platformunda verdiği yanıtlar…
#Biontech AşısıDiyanet İşleri Başkanlığı ve bilimsel araştırmaların gebelikte oruç tutulmaması konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Doç. Dr. Lebriz Hale Aktün, “Açlık ve susuzlukta anne adayı ve bebeğin savunma sistemleri alarm durumuna geçiyor. Annede böbrek, tansiyon ve diyabet gibi hastalıklar da varsa bu durum hem anne hem bebek açısından hayati tehlikelere gebe” dedi.
#Doç. Dr. Lebriz Hale AktünFolik asit, insan vücudu için gerekli olan asitlerden biridir ve B9 vitamini olarak adlandırılır. Her yaştan insan için gerekli olan vitaminlerin başında gelir. Folat ve folik asit, B9 vitamininin iki farklı türüdür. Folat, besinlerde B9 vitamininin doğal olarak bulanan şeklidir. Folik asit de sentetik olarak üretilen folat türevidir. Peki folik asit ne işe yarar, hangi besinlerde var? Folik asit eksikliği nelerdir? İşte tüm merak edilenler...
#Folik AsitŞeker hastalığı (diyabet) günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı ciddi bir rahatsızlık. Eğer kanda yer alan şeker olması gereken seviyenin üzerindeyse şeker hastalığı söz konusu olabilir. Şeker hastalığı, vücutta çeşitli belirtilere de neden olur. Peki şeker hastalığı nedir? İşte şeker hastalığının belirtileri ve tedavisi
#Şeker HastalığıHamile olduğundan şüphelenen pek çok kadın, hamilelikte ilk belirtilerin ne zaman başladığını merak ediyor. Hamile kaldığınızda vücudunuz bazı erken uyarılar vermeye başlayabilir. Bu uyarıların neler olduğunu merak eden kadınlar da konuya dair internette araştırma yapıyor. Peki, hamileliğin ilk belirtileri ne zaman başlar?
#Hamileliğin İlk Belirtileri Ne Zaman Başlar?Folik asit, B9 vitamini olarak adlandırılır. Her ne kadar birbirinin yerine kullanılan ifadeler olsa da folat ve folik asitin, B9 vitamininin farklı iki türü olduğu unutulmamalıdır. Folat, latince “folium” kelimesinden köken almış olup yeşil yaprak anlamına gelir. Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir. Folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir. Gıdalarla vücuda alınan folat, kan dolaşımına geçmeden önce aktif formu olan 5-MTHF‘ye dönüştürülür. Folik asitin aktifleştirilmesinde ise sindirim sistemi dışında karaciğer ve diğer dokular da görev alır.
#Folik AsitGebelikte; karın ağrısı, bulantı, kusma, baş ağrısı, halsizlik, sık idrara çıkma, kabızlık, kramplar birçok kadının yaşadığı şikayetler arasındadır. Bu belirtiler çoğunlukla gebeliğin doğasında yer alır. Ancak gebelikteki her şikayet dikkatle sorgulanmalıdır, kimi zaman fizyolojik görünen sorunlar ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Hamilelikte sık idrara çıkma konusunda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay bilgiler verdi.
#Hamilelikte İdrar KaçırmaÇağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıkları arasında bulunan diyabet yani halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yükselmesi ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Peki diyabet neden olur? Diyabetin belirtileri nelerdir? Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Dahiliye Uzmanı Rıfat Bozkuş yetişkinlerde diyabeti açıklarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu çocuklarda diyabeti açıkladı. Diyetisyen Nurdan Balakçı ise diyabet hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
#DiyabetHalk arasında “gece yanığı” olarak da bilenen zona hastalığının, çok küçük yaşlardan ileri yaşlara kadar herkeste görülebileceğini söyleyen Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Pınar Yönter, "Zona hastalığı adlı bir virüsün deri ve sinir uçlarını tutması sonucu, deride kızarıklık ve içi su dolu kabarcıkların oluşumu ve yanma-batma ve ağrı ile karakterize olmaktadır” dedi.
#ZonaHamilelik sürecinin ilk 3 ayında yaşanan sorunlar ilgili önemli bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Opr. Dr. Özge Piri Mantar, gebelikte ilk 3 ayın çok önemli olduğunu belirterek, "Bu dönemde düşük riski çok yüksek olabilir. Düzenli olarak anne adayının takip edilmesi gerekiyor" dedi.
#Gebelikİç Hastalıklar Uzm. Dr. Bedrettin Oflaz, çağın en önemli sorunlarının başında gelen diyabet gerektiği gibi tedavi edilmezse, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, körlük, sinir hasarı ve diyabetik ayak gibi çeşitli sorunlara yol açabildiğini söyledi.
#Diyabet