Öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı ve göğüste sıkışma belirtileriyle ortaya çıkan astım, kronik bir hastalık. Ancak ilaçları doğru kullanarak, atakları tetikleyen etkenlerden uzak durarak ve hekimin tedavi planına sadık kalarak sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün. 2 Mayıs Dünya Astımlılar Günü’nde Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hişam Alahdab önemli bilgiler verdi.
Yeni bir araştırma ile kapalı ortamlardaki sigara dumanı kalıntılarının, giysiler ve yüzeyler tarafından emilerek içici olmayan bireyleri de etkilediği ortaya çıktı. 'Üçüncü el duman' olarak adlandırılan bu kavramla pasif içicilik de tekrar mı tanımlanacak? İçmeyenler hangi koşullarda sigaradan zarar görmeye devam ediyor? Sigara içen biri bebeklerle temas bile etmemeli mi? Uzmanlar anlattı...
#Üçüncü El Sigara DumanıHamilelik gibi durumlarda da ortaya çıkan öksürük her yaş grubundan insanı ilgilendirir. Özellikle mevsim geçişleri ile birlikte meydana gelen hava değişimleri soğuk algınlığını da beraberinde getirir. Hamile kadınların ise böyle havalarda hastalığa yakalanmaları muhtemeldir. Herkesin bildiği gibi çoğu hastalığın belirtisi olarak öksürük gösterilmektedir. Anne adaylarının hamilelik sırasında antibiyotik ve ilaç kullanımları sınırlı olduğu için bu gibi durumlarda daha çok doğal ve bitkisel yollara başvurulur. Ancak bu yolları tercih eden hamile kadınların doktora danışması son derecede önemlidir. Hamilelikte öksürüğe ne iyi gelir? Gebelikte öksürüğe iyi gelen doğal çözümler ve bitkisel çaylar nelerdir tüm detayları ile derledik.
Son zamanlarda folik asidin hamilelik süresince ne denli önemli olduğu biliniyor. Ancak pek çok hamile kadın folik asit alma miktarını bilmiyor. Hamilelik sırasında aşırı folik asit komplikasyonlara neden olabilir. Peki, Hamilelikte folik asit eksikliği ve fazlalığı nelerdir detayları ile derledik.
Astım hastalığı, nefes alıp verdiğinizde solunum havasının akciğerlerinize girip çıkmasını güçleştiren bir hava yolu bronş sistemi sorunu. Çoğumuz bu hastalıkların sadece zor nefes alıp vermekten, yeteri kadar ‘oksijen-karbondioksit değişimi’ yapmamaktan ibaret olduğunu sanıyor ve yanılıyoruz. Hayatın erken dönemlerinden itibaren astım ve KOAH olmamak için hangi önlemler alınabilir? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu ve şunları anlattı:
#1KOAH, günümüzde hızla yaygınlaşan, sigara içimi ve sigara dumanına maruz kalma başta olmak üzere bir çok etkene bağlı olarak gelişen bir hastalık. Akciğer dokusunda bozulmalara ve hava yollarında tıkanmaya neden oluyor; nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi şikayetlere yol açarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekai Tarım, bu tehlikeli hastalığa zemin hazırlayan 5 etkeni anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#KoahGünümüzün en önemli rahatsızlıklarından biri olan “Nefes Darlığı” oldukça erken yaşlara inmiş durumdadır. Nedenlerinin başında kirli hava solumak gelmektedir. Nefes darlığını engellemek için önce nedenlerini bilmek gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Nefes Darlığı Nedir Ve Neden Olur?Gebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#GebelikBebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
#BebekFitoterapi son yıllarda bir hayli popülerleşti. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için çeşitli bitkilerden faydalanmak oldukça etkili. Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, koronavirüse karşı etkili olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Eda Balcı, kış soğuklarına girdiğimiz bu günlerde vücut direncini arttırmak adına yapılabileceklere dair tavsiyelerde bulundu.
#FitoterapiBitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, koronavirüse karşı etkili olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Eda Balcı, “Fitoterapi son yıllarda bir hayli popülerleşti. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için çeşitli bitkilerden faydalanmak oldukça etkili” dedi.
#Uzman DiyetisyenFitoterapi, bitkilerin özlerinin, etkili kısımlarının ve bunlardan elde edilen farklı şekillerinin kullanılarak uygulandığı tamamlayıcı ve destekleyici tedavi yöntemidir. Yüzyıllardır bitkiler hastalıklardan korunmada, hastalığın tedavisinde kullanılmışlardır. Günümüzde modern tıpta da kullanılmaktadır. Diyetisyen Eda Balcı, bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, koronavirüse karşı etkili olduğunu söyledi, 7 panzehir bitkisini açıkladı.
#FitoterapiHamilelikte tüketilen aşırı kafeinin anne karnındaki bebeği etkilediği gibi çocuğun dünyaya geldikten sonraki yaşamında da olumsuz etkilere yol açabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Latif Celal Küpelioğlu, “Sürekli kafein tüketimine maruz kalan bir gebenin bebeği dünyaya geldikten sonra hayatının orta dönemlerine kadar obezite problemi yaşayabilir” dedi.
#HamileKoronavirüsün hamilelik sürecinde bebeğe geçtiğine dair şu ana kadar herhangi bir vaka bildirilmediğini ama anne adaylarının da diğer insanlara göre daha riskli grup olarak değerlendirildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük, gebelik döneminde koronavirüs enfeksiyonu ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#KoronavirüsRiskli gebelik, anne veya bebeğin hayatını tehdit eden veya kalıcı sekellere neden olabilecek durumlar ile birlikte olan gebeliklerdir. Aslında her gebelik potansiyel olarak riskli bir durum olup riskli gebeliğe dönüşebilir.
#Riskli Gebelik BelirtileriAlerji ve astım günümüzde gittikçe daha sık rastladığımız, hastaların hayat kalitesini bozan ve yaşamı birçok yönden kısıtlayan kronik bir hastalık haline gelmiştir. Astımdaki bu hızlı artışın doğrudan beslenme ile bir ilişkisi vardır. Toplum olarak geleneksel beslenme alışkanlıklarını bırakıp, modern beslenme diye tanımlanan fastfood yemek yeme alışkanlıklarının ve gıdalarda azalan vitamin ve mineral miktarının bu artışta rolü görülmektedir.
#Bebeklerde AstımAlerji hayati risk taşır mı? Alerjinin belirtileri nelerdir? Alerji nasıl teşhis edilir? Alerjiye karşı evde nasıl önlemler alınabilir? Alerjisi olan bebeklere nasıl bakılmalı? Çocuklarda alerji nasıl anlaşılır? Bebek alerjiye karşı nasıl korunur? Konuyla ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını uzmanlardan öğrendik.
#Alerjinin BelirtileriHer kadın bir gün mutlaka anne olmak ve bu özel duyguyu yaşamak ister. Bu süreci rahat ve sağlıklı geçirebilmek için ise sadece hamilelik döneminde değil, gebe kalmadan önce birtakım önlemler alınması büyük önem taşır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fırat Tülek, anne adaylarının gebe kalmadan önce almaları gereken 10 önlem hakkında bilgi verdi.
#Hamile Kalma