Gebelik süreci vücutta bazı değişiklikleri de beraberinde getirir. Vücutta meydana gelen bu değişiklikler sebebiyle hamileliğin olup olmadığını anlamak için bazı testlerin uygulanması gerekir. Evde gebelik testi de tercih edilen yöntemlerden biri. Bu testler doğru bir şekilde uygulandığında yüksek oranda doğru sonucu gösterirler. Peki gebelik testi ne zaman, nasıl yapılır? Kanda hamilelik testi kaç günde belli olur? İşte ayrıntılar...
#Gebelik TestiHamile olup olmadığını mümkün olduğunca hızlı bir şekilde öğrenmek isteyen kadınlar tarafından erken gebelik testi ne zaman ve nasıl yapılır konuları sıklıkla araştırılıyor. Evde yapılan hamilelik (gebelik) testlerinden biri olan bu test, daha hızlı bir şekilde hamilelik riskini kesin bir sonuca ulaştırıyor. Peki erken gebelik testi ne zaman yapılır? İşte, erken gebelik testinin nasıl yapıldığına dair detaylar…
#Erken Gebelik TestiYurt dışında pek çok kadın tarafından kullanılan evde menopoz testini ilk defa duymuş olabilirsiniz ama ülkemizde de e-ticaret sitelerinde yurt dışından ürün satışı yapılıyor. Peki, kadınlara olası menopoz aşamaları hakkında bilgi veren bu testler ne kadar güvenilir?
#MenopozDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMADünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMAHCG testi halk arasında hamilelik testi olarak bilinmektedir. Kişilerin gebe olup olmadığını kesin olarak sonuç veren bir laboratuvar testi olarak bilinmektedir. Genellikle adet döneminin gecikmesinden 11 gün sonra yapılan kan testinde HCG hormonunun saptanması ile hamileliğin var olup olmadığı anlaşılabilir. Gebelik kanda ne zaman belli olur ve çıkar? Gebelik için kanda neye bakılır, kesin çıkar mı ve çıkmayabilir mi? Sizlere gebelik testi hakkında detayları derledik.
Hamile olup olmadığını öğrenmek isteyen kadınlar için kan testi kesin sonucu verir. Evde uygulanan testlerin doğruluk oranı yüksek olsa da en net sonuç kan testinde öğrenilir. Tabii bu noktada zamanlama da önemlidir. Peki kanda gebelik ne zaman belli olur? Kanda gebelik testi nasıl yapılır? İşte merak edilenler...
#Kanda Gebelik Ne Zaman Belli OlurGebe olduğundan süphelenen kadınlar için kan testi kesin sonuç olarak kabul edilir. Her ne kadar evde yapılan gebelik testlerine oranla daha kesin olsa da kan testinin de zamanı önemlidir. Peki, hamilelik kan testinde ne zaman, kaç günde belli olur? İşte hamilelikte kan testi hakkında merak edilenler...
#Hamilelik TestiHamilelikte oluşabilecek yüksek kan şekeri, anne ve bebek açısından birtakım sorunlara neden olabilir. Bu yüzden gebelik şekerine karşı, hamileliğin belli bir döneminde şeker yüklemesi testi yapılır. Peki şeker yüklemesi nasıl yapılır? Şeker yükleme testi ne zaman yapılır? İşte hamilelikte şeker yükleme testi...
#Hamilelik ŞekeriEn erken hamilelik testi için sabırsızlanan anne adayları hamile olup olmadıklarını kısa sürede öğrenmek isterler. Hamilelik testi temelde aynıdır, pek çok kadın bir sağlayıcıyı aramadan önce evde hamilelik testi kullanmayı tercih eder. Doğru kullanıldığında, evde yapılan gebelik testleri yüzde 97-99 oranında doğrudur. Peki, hamilelik (gebelik) testi ne zaman ve nasıl yapılır? İşte en erken hamilelik testi hakkında merak edilenler...
#Hamilelik TestiPolikistik over sendromu son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan kadınsal bir sağlık sorunudur. Polikistik over hamilelik üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabileceği gibi günlük hayatı etkileyen adet düzensizliğinden kaynaklı aşırı tüylenme, sivilcelenme gibi sonuçları da doğurabilir. Peki polikistik over nedir, nasıl anlaşılır? İşte polikistik over belirtileri ve hamilelikte etkileri...
#Plikistik OverKadınların yumurta rezervini gösteren AMH testi sayesinde yumurta kıtlığı veya erken menopoz gibi olumsuzlukları tespit edebilir. Bu nedenle AMH üreme sağlığı açısından kadınlar hakkında sağlıklı veriler oluşturan bir test olarak önem taşır. Peki AMH nedir, ne anlama gelir? AMH testi ne zaman yapılmalı? İşte AMH ile ilgili tüm merak edilenler…
#AMHAdet (Regl) günü geçmiş olan ya da hamilelik hazırlığı yapan kadınlar için gebelik testi sabırsızlıkla beklenir. Bir an önce sonucu öğrenmek isteyen anne adayları hamilelik (gebelik) testi ne zaman araştırmalarına başlarlar. İlk başta genellikle evde idrardan hamilelik (gebelik) testi yapılır ve en erken hamilelik (gebelik) testi ne zaman çıkar merak konusudur. Haberimizde hamilelik (Gebelik) testi ne zaman yapılmalı ve hamilelik (gebelik) testi ile ilgili merak edilenleri paylaşıyoruz.
#Hamilelik (Gebelik) TestiYumurtlama dönemi, tüm kadınlar için yumurtalama dönemi önemli olsa da anne olmaya hazır hisseden ve bunun için bazı olasılıkları değerlendiren kadınlar için ayrı bir önem taşır. Hamile kalmak için yumurtlama dönemi hesaplanır ve o dönemlerde çocuk yapma olasılığı yüksek olduğundan bazı önlemler alınır ya da ilişki tarihleri belirlenir. Peki, yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı? İşte kadınların merak ettiği sorulardan yumurtlama dönemi hakkında merak edilenler…
#Yumurtlama Dönemiİstatistiklere göre gebeliklerin % 1 ila 2’sini oluşturan dış gebelik her 84 gebelikten birinin karşılaştığı bir durumdur. Başlangıçta tüm belirtiler gebeliği gösterse de ultrason muayenesine kadar neredeyse anlaşılmıyor. Peki, bu kadar sıklıkla karşılaşılan dış gebelik nedir, neden olur, nasıl anlaşılır? İşte dış gebelik belirtileri ve tedavisi…
#Dış GebelikBeklenen adet (regl) döneminde adet görmemek, gebelik şüphesi uyandıran en önemli bulgudur. Beklenen adet gününde kanda veya idrarda yapılan gebelik testleri ile gebelik tanısı konulabilmektedir. Sonraki günlerde yapılan ultrasonografi ile de gebelik kesesinin rahim içinde görülmesi, rahim içi gebelik için en değerli tanı bulgusudur.
#GebelikMol gebelik öncelikle anormal bir gebeliktir. Hatalı döllenme sonucunda oluşur. Bunun sonucunda hem plasentanın oluşumunda hem de fetusta anormallikler görülür. Bu kişilerde gebelik testi pozitiftir ve tüm gebelik bulguları ortaya çıkar, hatta bunlar normalden daha şiddetli olabilir. Ama ultrasonda fetüs görülmez ya da anormal gelişim gösteren bir fetüs vardır. Benzer şekilde plasenta da anormal yapıda, kistik, üzüm tanesine benzer şeklidedir. Bazen mol gebelik olan kadınlardan vajinadan bu kistcikler üzüm tanesi gibi dökülür. Bu nedenle halk arasında mol gebeliğe üzüm gebeliği de denmektedir.
#Mol GebelikDoğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek tedavisi büyük bir umut anlamına geliyor. Kadın üreme hücreleri ile erkek üreme hücrelerinin toplanması ve vücut dışarısında laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin oluşturulması, oluşturulan embriyonun ise rahim içerisine transfer edilmesi prensibiyle işleyen tüp bebek tedavisi gelişmiş tekniklerle gerçekleştirildiğinde yüksek bir başarı oranı sağlayabiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Erbil Yağmur, tüp bebek tedavisi süreci ile ilgili en çok merak edilenleri yanıtladı.
#Tüp BebekPolikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik OverNormal bir hamilelikte yumurta, fallop tüplerinde spermle buluşur ve döllenme tüplerde olur. Döllenmeden sonra 3-5 gün süren bir yolculukla embriyo tüpün içinden geçerek yerleşeceği ve büyüyeceği yere yani anne rahmine iner. Buna “normal gebelik”, yani olması gerektiği gibi rahme tutunmuş gebelik; “iç gebelik” denir. Dış gebelikte ise embriyo rahim dışında bir yere tutunmuştur. Tüm gebeliklerin yaklaşık %1-2'sini dış gebelik oluşturur.
#Dış GebelikHer evli çift zamanı geldiğinde sağlıklı bir çocuk sahibi olmayı ister. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde ortaya çıkan riskler nedeniyle gebe kalmak istemeyen ve gebeliği erteleyenler çoktur. Öte yandan bu pandeminin ne kadar süreceği belirsiz. Covid-19 nedeniyle daha fazla boş zamanı olan, çalışma koşulları değişen, mesai saatleri kısalan veya evden çalışan bir grup insan da bu dönemi gebelik için en uygun zaman olarak değerlendirmektedir. Özellikle yaşı ileri olan çiftlerde üreme anlamında zamanının kısıtlı olması nedeniyle gebeliğin ertelenmesi uygun olmayabilir.
#Yumurtlama Dönemi NedirKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileErkeklerde kısırlık son yıllarda giderek artan sıklıkta karşılaşılan önemli sağlık sorunlarındandır. Sanayileşme ve teknolojik gelişmeyle birlikte insan biyolojisinde değişikler meydana gelmiştir. Bu değişim üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etki yapmıştır.
#Sağlık“Çocuk sahibi olamayan çiftlerde son yıllarda sıklıkla kullanılan yumurta çatlatma iğneleri hamile kalma şansı ve başarısını artırıyor” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Özel, iğnelerin uygulanma şeklini ve konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri aktardı.
#Yumurta Çatlatma İğnesi