Uzun zamandan beri GDO’lu ürünlerin insan sağlığı ve genleri hakkındaki tartışmalar sürüyor. Bir grup bunların tamamen zararsız ve faydalı olduğunu belirtirken, başka gruplar zararlarını araştırmalarla kanıtlıyor. Peki, GDO nedir ve hakkında yapılan araştırmaların sonucunda ne gibi verilere erişilmiştir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#GDO Nedir?GDO - Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar günümüzün en büyük sorunlarından biri. Genetiği değiştirilmiş organizmalara anne karnında maruz kalan bebekte yapısal anomaliler zararları olabilir. Peki, insan vücuduna pek çok zararı bulunduğu tespit edilen GDO nedir, zararları nelerdir? İşte, GDO hakkında detaylar!
#GdoGDO bulaşanlı mama haberlerinden 2 gün sonra yeni çıkan yönetmelikle tüm gıdalarda yüzde 0.9 oranında olmak üzere GDO bulaşanına izin verildi. Bu konuyu severek takip ettiğim blog yazarı ve Çocuk Sağlığı uzmanı Güncel Anne (www.guncelanne.com) çok güzel anlatmış. Kendisinin izniyle çeşitli bilgileri aktarmak istiyorum.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, gıda ve yem amaçlı genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve ürünlerinin ithalatı, işlenmesi, ihracatı, kontrol ve denetimine ilişkin yönetmeliği, "hukuk, egemenlik ve halk sağlığı açısından bir skandal" diye değerlendirdi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Bakan Ömer Bolat’a, “Sayın Bakan, son yıllarda iktidar sürekli fahiş fiyattan söz ediyor, siz de fahiş fiyattan söz ettiniz. Fahiş fiyat nedir?” dedi.
#CHPYoğurt; protein, kalsiyum, B vitaminleri ve probiyotik bakteriler açısından zengin bir besin. Bu nedenle de Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası… Peki hangi yoğurt daha güvenilir? Markette satılan yoğurtlar mı evde yapılanlar mı? Hazır yoğurtlar nasıl oluyor da uzun süre bozulmuyor? Ev yapımı yoğurtlar tehlikeli mi? Sosyal medyada tartışılan bu konuyu tüm merak edilenleriyle Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile mercek altına aldık.
#GıdaYörük kültürünü her yönüyle yaşatma düşüncesiyle yola çıkan Türkiye’nin en büyük Yörük Festivali sona erdi.‘Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’nin şölen dışında en önemli tarafı ‘Yörük ve Türklük Araştırmaları Bilim ve Sanat Kurultayı’ idi. Üç gün boyunca Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Ahmet Taşağıl, Prof. Dr. Öcal Oğuz, Doç. Mehmet Sağ, Dr. Mehmet Özbek, Közhan Yazgan, Doç. Dr. Öner Bilgin, Yörük ve Türkmen kültürü üzerine değerlendirmeler yaptılar. Her iki konuyu günümüz dünyasında konumlandırdılar, şu konular üzerinde konuştular:
#Yörük FestivaliGazi Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencisi Kerem Korkmaz öncülüğünde kurulan Ata Tohum Derneği’nin üniversiteli üyeleri, kırsal tarımın kalkınması için çiftliklerde gönüllü olarak çalışıyor. Kendilerini Tarım Gönüllüsü olarak tanımlayan gençler Türkiye’nin dört bir yanında bağ, bahçe, tarla ve çiftliklerde çalışıp yerel tarımı kalkındırmayı hedefliyor.
#ÜniversiteGünümüzde tüketiciler ürün seçimlerinde ürünlerin doğayla olan ilişkisine de önem vermektedirler. Markaların geliştirdiği ürünlerin hayvanlar üzerinde denenmemiş olması ya da ürünün kendisinin doğal içeriklere sahip olması ve doğada kolayca çözünebilir olması tüketiciler tarafından daha çok tercih edilmelerine neden olmaktadır.
#BebekHücre kültüründen elde edilen ve bir bilim insanı tarafından laboratuvarda yetiştirilen etleri satın alıp pişirebildiğinizi hayal edin. Bu artık çok da uzak değil. Peki vegan beslenenler yapay ete nasıl bakıyor? Ya et yiyenler?
#Yapay Etİyot, tiroid fonksiyonunu düzenlemekten, sağlıklı bir metabolizmayı desteklemeye, büyümeye ve gelişmeye yardımcı olmaktan, bazı kronik hastalıkları önlemeye kadar vücudun hayati besinlerinden biri olarak kabul edilir. Ne yazık ki, birçok yetişkin iyot bakımından yeterince zengin yiyecekler tüketmez ve bu nedenle de iyot eksikliği görülür.
#İyotAnkara’da 2 no’lu baroyu kurmak için gerekli üye sayısı olan 2 bini tamamlamak üzere Ankara’daki bakanlıklar, bakanlığa bağlı birimler ile il ve ilçe teşkilatlarında görev alan 750’den fazla kamu avukatına hem kurumların WhatsApp gruplarından, hem de yüz yüze baskıların yapıldığı...
#YazarDengeli beslenmek vücut sağlığımız için çok önemlidir. Vücudumuzun ihtiyacı olan besin kaynaklarını belli miktarlarda ve eşit oranda almalıyız. Şimdi dengeli beslenmenin önemine bakacağız ve nasıl yapacağımızı inceleyeceğiz. İşte 4. sınıf fen bilimleri dengeli beslenme konu anlatımı.
#4. Sınıf Fen Bilimleri Dengeli Beslenme Konu AnlatımıSağlıklı beslenmenin önemi bu günlerde artarken insanlar organik sebze ve meyveleri tüketmeye çalışıyor. Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu organik pazarlardan alınan gıdaların dahi organik olmayabileceğini ve vatandaşların bunu anlamasının imkânsız olduğunu söyledi. Organik yiyeceklerin otoyol kenarlarında yetişmemiş, hormon verilmemiş, ilaçlanmamış olması gerektiğinin altını çizen Pehlivanoğlu, pestisit denilen tarım ilacının daha fazla bulunma ihtimali olan yiyecekleri de açıkladı. Pehlivanoğlu, "Patates, elma, dolmalık biber, kereviz, üzüm, domates, yeşil kabak, şeftali, kayısı, ıspanak ve çilek" gibi besinlerin pestisiti çok fazla içine aldığını ve ne kadar yıkanırsa yıkansın bu ilacın o yiyecekten yok edilemediğini söyledi.
#OrganikCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Sağlık alt yapımızın güçlü olması, ekosistemin bir eş güdüm halinde çalışıyor olması ve Cumhurbaşkanımızın bu krizi anbean yönetme becerisi bizi diğer ülkelerden göreceli olarak çok daha iyi bir noktaya getirmiş durumda. Yerli solunum cihazı üretildi, bunun 100 küsür tanesi de teslim edildi. Mayıs ayı sonuna kadar 5 bin tane üretilecek ve teslim edilecek." dedi.
#İbrahim KalınDünyanın en büyük ve en saygın araştırma enstitüsü MIT'in geçtiğimiz yıllarda yayınlanan raporuna göre 2025 yılında çocukların yarısının otizmli olacağı açıklandı. Yani bu her iki çocuktan biri otizmli olacak demek! Gerçekten tablo bu kadar ürkütücü mü? Otizm salgını ile mi karşı karşıyayız? Aklımıza takılan tüm soruları değerli uzmanımız Psikolojik Danışman ve Özel Eğitim Uzmanı Bedi Aydın'a yönelttik.
#OtizmAK Parti MYK toplantısı sonrası Sözcü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik, "Bundan sonra mülteci meselesinin Türkiye'den çok müttefiklerimizin meselesi Avrupa'nın meselesi haline geleceğini açık bir şekilde ifade ediyoruz.. Uluslararası toplumu uyarıyoruz. Türkiye bu yükü tek başına kaldırmayacak." ifadelerini kullandı.
#Ömer ÇelikEvde ekmeğini yapanlar giderek çoğalıyor. Bana da sürekli ekşi maya ile ilgili sorular geliyor. Son 5-6 yıldır ekmeğimi sürekli olarak kendim yapıyorum. Ekşi maya kullanmaya başlayınca mayanın beslenmesi, yani yaşatılması, kullanımı, ekmekte kullanılacak unlar, tuz, ekmeğe konacak besin değerini artırıcı ilaveler gibi pek çok konu ortaya çıkıyor.
#Gülhan KaraDünyanın en büyük ve en saygın araştırma enstitüsü MIT'in geçtiğimiz yıllarda yayınlanan raporuna göre 2025 yılında çocukların yarısının otizmli olacağı açıklandı. Yani bu her iki çocuktan biri otizmli olacak demek! Gerçekten tablo bu kadar ürkütücü mü? Otizm salgını ile mi karşı karşıyayız? Aklımıza takılan tüm soruları değerli uzmanımız Psikolojik Danışman ve Özel Eğitim Uzmanı Bedi Aydın'a yönelttik.
#MIT Raporu