Bu hafta sizi, 25 Aralık’ta Fransız işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılını kutlayacak olan Gaziantep’e davet etmek istiyorum. Medeniyetlerin kesişme noktasındaki şehir en çok ve haklı olarak mutfağının çeşitliliğiyle biliniyor. Fakat bu şehri sadece yemek olarak görmek hata olur. Tarihi boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan kentin birçok zenginliği var.
#Gaziantep“Antep benim için ilk aşk. Bitmiş, olmaz, başka bir şeye dönüşmüş. Bilirsin ama hep içindedir.” Ahmet Ümit doğduğu şehri böyle tanımlıyor. Bu yıl ikinci kez düzenlediği Şire Yiyecek ve İçecek Festivali vesilesiyle buluştuğumuz Antep’te, şehrin onun üzerindeki etkilerini anlatırken sanki bir masal ülkesinden söz ediyor.
#GaziantepGaziantep, Zeugma Antik Kenti ve Müzesi 2012’de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı. Şehir son yıllarda adeta yeniden yaratıldı. 1500’ün üzerinde bina restore edildi ve çehresi tamamen değişti. Ayıntap’ın Farsça ‘Pınarı bol’ anlamına geldiği söyleniyor, ‘Gazi’ unvanı da 1920’den sonra Kurtuluş Savaşı’ndaki kuşatma esnasında Fransızlara karşı gösterdikleri direnişten dolayı verilmiş.
#GaziantepGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GastroAntep Festivali kapsamında düzenlenen iki önemli sergiyi ziyaret etti. Kahraman Emmioğlu Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşan “Kelimeler ve Renkler” ile “Taştan Kâğıda & Saraydan Sanata Tezhip” sergileri, farklı dönemlere ışık tutuyor.
#Gastroantep Festivali