Güncelleme Tarihi:
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Gaziantep gezisi sırasında konuşa ilişkin açıklamasında şunları söyledi:
“Yükseköğretim Kurulu kayıtlarına göre, deprem bölgesindeki 18 üniversitemizde öğrenim gören öğrenci sayısı 410 bin 434’tü. Ayrıca kendileri farklı illerde üniversite eğitimine devam etse de aileleri deprem bölgesinde yaşayan öğrenci sayısı da yaklaşık 300 bindi. Bu şekilde yükseköğretim öğrencilerimizin yüzde 15’inin deprem felaketinin etkileriyle karşı karşıya kaldığı görülüyor. Öğrencilerimizin yanında, deprem bölgesinde görev yapan yaklaşık 45 bin akademik ve idari personel de göz önüne alındığında yaşanan etkinin büyüklüğü daha net ortaya çıkıyor.
YÖK olarak depremde en ağır hasarı alan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde bulunan üniversitelerle ilgili yeni kararlar aldık. Bu illerdeki üniversitelere ait binaların depremden etkilenme durumları ve öğrencilerin barınma olanakları göz önünde bulundurularak 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında fakülte ve yüksekokul bünyesindeki önlisans ve lisans programlarında hangi program ve sınıflarda yüz yüze, hangi program ve sınıflarda ise uzaktan öğretim yapılacağını, üniversite senatoları karara bağlayacak. Üniversite senatolarının aldığı karar gereğince uzaktan veya yüz yüze öğretim görecek öğrencilerden talep edenlere, kayıtlı olduğu programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı verilmesine karar verildi. Ayrıca söz konusu illerdeki üniversitelerde kayıtlı olan öğrencilere eğer isterlerse eğitim öğretim süresine dahil edilmeden, 1 yıl kayıt dondurma hakkı tanınmasına karar verildi.
KARAR İMKANI TANIDIK
Bu kararlar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından detaylı değerlendirmeler neticesinde alındı. Deprem bölgesindeki öğrencilerimizin sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim hayatlarına devam etmelerini Yükseköğretim Kurulu olarak öncelikli bir konu olarak görüyoruz. Diğer taraftan öğrencilerimizin eğitim-öğretimden geri kalmaması için gerekli tedbirleri almak Yükseköğretim Kurulu açısından aynı şekilde hayati bir konu. Bütün bu hususlar göz önüne alınarak dört ilimizdeki üniversitelerimize sahip oldukları imkân ve şartları değerlendirerek uzaktan ve yüz yüze öğretim için karar alma imkânı tanındı. Ülkemizin yaşadığı büyük felaketin acılarını ve etkilerini devlet ve millet dayanışmasıyla en kısa sürede sileceğine inanıyoruz.
Bu sene çok sevindirici bir gelişme, bu kadar büyük bir deprem yaşamamıza rağmen deprem bölgesindeki üniversitelerimizdeki doluluk oranları yüzde 95’in üzerinde gerçekleşti. Bu da bize deprem bölgesinde yaşayan insanlarımızın geleceğe ne kadar ümitli, olumlu, pozitif baktıklarının göstergesi. Bu, yükseköğretim kurumlarını ve Yükseköğretim Kurulunu fevkalade motive ediyor. Deprem bölgesindeki insanımızın üniversitelere böylesine bir teveccühte bulunmuş olmasının bizlerin sorumluluğunu da bir taraftan artırdığını düşünüyoruz, görüyoruz ve rektörlerimizin üniversitelerimizin bu konuda en güzel şekilde hizmet edeceklerini buradan sizlere duyurmak isterim.”