Lütfü Akdoğan kendisi için “En güçlü rakiplerimdendi” diyen meslektaşı Sami Kohen’den üç gün sonra hayata gözlerini yumdu. Geride birbirinden kıymetli haber ve yazılarının yanı sıra Ortadoğu’ya yıllarca hükmetmiş krallar, şeyhler ve siyasetçilere dair renkli nice hatıralar da bıraktı...
#Lütfü Akdoğanİstanbul'da önceki gün hayatını kaybeden Milliyet Gazetesi yazarı Sami Kohen için Demirören Medya Center'da tören düzenlendi. Sami Kohen'in eşi Mirka Kohen törende, 'Röportajlarını okuyunca ve gazetedeki manşetleri gördükçe iftihar ettim.' şeklinde konuştu.
#Gazeteci Sami KohenBaba mesleğiydi gazetecilik. Adeta içine doğmuştu… İlk yazı işleri toplantılarına henüz sekiz yaşında icabet ediyordu. İmzalı ilk yazısı 12’sinde basıldı, 22 yaşında dönemin ünlü gazetelerinden birinde tek başına ‘ajans’ gibi çalışıyordu… Önceki gün kaybettiğimiz Sami Kohen ile ‘Hey Gidi Yıllar’ için buluşmuştuk...
#Sami KohenAntalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı “YÖREX” bugün 11’inci kez kapılarını açıyor. 24 Ekim Pazar gününe kadar ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenecek fuarda 5 gün boyunca yöresel Anadolu’nun doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine yüzlerce ürün ziyaretçiyle buluşacak.
#YÖREXMilliyet Gazetesi yazarı Sami Kohen hayatını kaybetti. Türk basınının duayen ismi Sami Kohen'in vefat haberini Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik, Twitter hesabından paylaştığı mesajla duyurdu. 93 yaşında yaşamını yitiren usta gazeteci Sami Kohen'in hayatı acı haberin ardından gündeme geldi. Türkiye’de dış haberciliğe damgasını vuran ve köşe yazıları ile Türk basınının önemli isimlerinden olan Sami Kohen, ABD basınında da makaleler yazmıştı. Peki, Sami Kohen kimdir? İşte, gazeteci Sami Kohen'in hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılar.
#Sami KohenGazeteci Sami Kohen’i anlatan bir yazı için yola koyulduğumuzda, “mesleğe ne zaman başladığı” sorusu bizi 1930’lu yılların sonunda Şişhane’deki bir evin salonuna kadar götürür. Kohen ailesinin evi aynı zamanda bir gazetenin yazıişleri gibidir. Henüz kısa pantolonlu olduğu, ortaokula başladığı yıllar... Ancak 13 yaşında ilk yayını bir şiirdir. Daha sonra onu 70 yılı aşkın gazetecilik hayatında dünya tarihinde iz bırakan pek çok olayın tanığı olarak görürüz.
#YAZARDevletin TRT-Şeş (6) kanalında Kürtçe yayına başlaması nedeniyle önceki gün attığım Kürtçe yazı başlığında hata yapmışım. “Hayırlı” anlamına gelen Kürtçe kelimeyi “Xêr” diye yazacağıma “Xîr” diye yazmışım. “Xîr” meğerse “hırıltı” anlamına geliyormuş. İyi ki “Xır” yazmamışım, o pek müstehcen bir sözcük imiş.
Geçen yıl kaybettiğimiz dış politika gazeteciliğinin duayeni Sami Kohen’in “Ver Elini Dünya” başlığı altında yayımladığı hatıratındaki ilginç olaylardan biri, Kraliçe Elizabeth’in Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam edilmelerini önlemek amacıyla 1961 yılında Ankara’ya yaptığı kısa ziyarettir.
#Kraliçe ElizabethSami Kohen, 1940’lı yılların başlarını anlatırken “Toplumu sarsan olayların o küçük yaşlarda bile etkilerini hissettik biz. Biri 1942’deki Varlık Vergisi. Bunun yanı sıra yirmi kura ihtiyatlar olayı. Bu olaylar bilhassa azınlıklar arasında çok büyük tedirginlik yarattı” diye söze giriyor.
#Sami KohenEvin küçük çocuğu, kulaklarını dayamış kapının ardında konuşulanları dinliyordu; “Manşeti ne yapalım? Başlık hangisi olsun?” Gazeteci büyüklerine özenerek kendine bir defter aldı; imzalı ilk yazısı 13 yaşındayken basıldı. Bugünse Türk basınının duayen dış politika yazarı... Sami Kohen’le geçmişte devr-i âlem yaptık...
#Sami KohenGazeteci Abdi İpekçi, katledilişinin 40’ıncı yılında Demirören Medya Center’da düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı, “Abdi Bey’i farklı yapan dünyanın her yerindeki, her olayını, hayatın bütününü büyük bir aşkla kucaklamaktı” dedi. Çalışma arkadaşları ve kızı da İpekçi’yi anlattı.
#GazetehaberleriAbdi İpekçi’nin cenaze törenine katılmak üzere Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şubesi’nin kaldırdığı bir otobüsle başkentten gece yola çıktık. Sabah İstanbul’a varınca doğruca Milliyet Gazetesi’nin Cağaloğlu Nuruosmaniye Caddesi’ndeki merkezine gittik. Abdi Bey’in birinci kattaki odasına çıktığımızı çok iyi hatırlıyorum.
#Abdi İpekçi