Gastronomi ve Mutfak Sanatları iş alanları ile ilgili araştırmalar YKS sonuçları sonrası artışa geçti. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları bugün itibarıyla erişime açıldı. ÖSYM tarafından açıklanan YKS sonuçları sonrası adaylar, aldıkları puanlara göre bölüm araştırmalarına başladı. Gastronomi bölümü çalışma alanları da bu bağlamda merak edilen konulardan birisi oldu. Özellikle mutfağa ilgi duyan kişilerin tercih ettiği Gastronomi bölümü iş imkanları da oldukça fazladır. Peki, Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunu ne iş yapar, çalışma alanları neler? İşte Gastronomi bölümü taban puanları, kontenjanları ve başarı sıralaması 2023!
#Gastronomi Ve Mutfak Sanatları12 bin yıl önce yapılan ilk ekmek (the oldest bread-en eski ekmek) yeniden üretildi. Çok da lezzetli oldu. 4-5 cm çapındaki küçük ekmekler THY’nin İstanbul-New York uçuşunda tanıtıldı. Kabini saran güzel koku aynı zamanda 12 bin yıl öncesinin doğal şartlarını ve sağlıklı koşullarını da günümüze taşıdı. Tadanlar ekmeği tek başına yemeyi tercih ettiler. Öyle peynirle ya da zeytinyağına banmaktan kaçındılar. Tek başına çok doyurucu olduğu da ortaya çıktı.
#Ata EkmeğiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Rixos Tersane İstanbul açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, konuşmasında "Bizim için yerli yabancı yatırımcı yok, katma değer sağlayan yatırımcı vardır. İş dünyasına destek vermeye devam edeceğiz. Turizmde dünya markası olana kadar durmayacağız." dedi. Turizm yatırımlarına vurgu yapan Erdoğan, "2002'de turist sayısı 13 milyon iken 2023 sonunda 56 milyon 700 bin kişiye ulaştı. Turizm gelirini 56 milyar dolar sınırına getirdik. İlk 6 ayda 35 milyon turist geldi. Turizm gelirimiz istikrarlı şekilde artıyor." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Rixos Tersane İstanbul açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, konuşmasında "Bizim için yerli yabancı yatırımcı yok, katma değer sağlayan yatırımcı vardır. İş dünyasına destek vermeye devam edeceğiz. Turizmde dünya markası olana kadar durmayacağız." dedi. Turizm yatırımlarına vurgu yapan Erdoğan, "2002'de turist sayısı 13 milyon iken 2023 sonunda 56 milyon 700 bin kişiye ulaştı. Turizm gelirini 56 milyar dolar sınırına getirdik. İlk 6 ayda 35 milyon turist geldi. Turizm gelirimiz istikrarlı şekilde artıyor." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip Erdoğanİzmir hem yaşam kalitesi hem de ekonomik potansiyeliyle Türkiye’nin yükselen yıldızı konumunda. Şehrin bu başarısı, diğer şehirler için de örnek teşkil ediyor. Dr. Burçin Önder, “İzmir hem doğal güzellikleri hem de gelişen ekonomisiyle yatırımcılar için cazip bir merkez” dedi.
#1Herhangi bir üniversitede herhangi bir bölümü bitirip diploma sahibi olmak, gelecek planlarınız açısından sizi istediğiniz noktaya ulaştırmayabilir. İstediğiniz mesleki ihtisası, yetkin bir üniversitede alırsanız; işte diploma o zaman değerli hale gelir. Bu nedenle, üniversite seçerken bazı soruları mutlaka sormalı ve cevabını net bir şekilde almalısınız. İşte sizin için hazırladığımız mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerikÜniversite eğitiminin bir bölümünde ya da mezun olduktan hemen sonra yurt dışında deneyim kazanmak isteyenlerin tercihlerinden biri de ücretli stajlar. Özellikle ABD’de altı aylık ya da bir yıllık sürelerde dünyanın ünlü şirketlerinde çalışarak para kazanmak isteyenler bu yola başvuruyor. Ancak bu programlara başvururken dikkat etmek gerekiyor. Bazı merdiven altı şirketler öğrencileri kandırıp mağdur edebiliyor.
#ABDGeçen haziran ayında gastronomi dünyasının en en prestijli ödüllerinden ‘Basque Culinary World Prize’a değer görülen sosyal girişimci şef Ebru Baybara Demir ile hem kendi hikâyesini konuştuk hem de gastronomi dünyası kazanını kaynattık. İyi bir şef olmak başarı için yeterli midir? Dünyadaki restoran eğilimleri nereye gidiyor? Başarılı girişimci kimdir? Sunum mu önemli yoksa ürün mü?
#AR-GETüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gastronomi sektörü büyük bir gelişim gösterdi. Ama bu kez müşterileri konuşalım. Yani ismi duyulan restoranlara sadece trend o olduğu için giden müşterileri... Bu tür gastronomik restoranlara giden arkadaşlarımdan kaç kez “Dünyanın parasını verdik, üstüne de aç kaldık. Restorandan çıkınca çorbacıya gittik” diyenleri duydum. Çiğ ürünleri sevmiyorsak bir Japon restoranında ne işimiz var ya da limon otuna burun kıvıracaksak Tay mutfağını nasıl kavrayacağız?
#RestoranOkan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, Türkiye’nin eğitim ve sağlıkta dünyada çekim merkezi olma yolunda gittiğini belirterek, ‘Üniversiteler Avrupa ve Amerika’daki okulların 3’te 1’i, hastaneler ise 5’te 1 fiyatında. Ama Türkiye’nin tercih edilmesinin sebebi ucuz olması değil; İstanbul markası’ diyor.
#Okan Holdingİskender kebab ve İnegöl köftesiyle meşhur Bursa’da 19 şubeli bir pizza zinciri yarattı. Bu şubelerin 14’ü Bursa’da, diğerleri İstanbul, Tekirdağ ve İzmir’de bulunuyor. Bakü, Dubai, Berlin ve Viyana’dan şube açma teklifleri geliyor. 2015 yılında kurulan Coi Pizza’nın yaratıcısı İrfan Yalçın, 10 yıl sonra Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en büyük restoran zinciri olacağını söylüyor.
#İrfan YalçınDünyada pandemiyle birlikte turizmin durma noktasına gelmesinin ardından, son aylarda turizmdeki canlılık herkesi sevindiriyor. Bursa’daki oteller dolu bir sezon geçirdi. Çarşı bölgesi özellikle temmuz-ağustos aylarında yükünü aldı. Turizmciler uzun süreden sonra mutlu ve umutlu, üstelik sektördeki hareketin önümüzdeki yıl da devam edeceği beklentisi var.
#BursaGastronominin kültür ve turizm alanındaki değeri hızla artarken, etkin bir pazarlama yürüten ülkelerde sektörden gelen talepleri karşılamak için gastronomi eğitimleri de giderek önem kazanıyor. Bursa da gastronomide marka şehir olmak ve turizmden hak ettiği payı alabilmek adına 23-25 Eylül tarihlerinde ‘İpeksi Lezzetler’ sloganıyla Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Gastronominin yükselen bir değer olarak öne çıkmasıyla birlikte artan mesleki ilgiyi, nitelikli eğitim ihtiyacını konuşmak üzere Gastro Akademi Kurucusu Hakan Ziya ile bir araya gelerek, sektörün gelişimine dair ihtiyaçları ve önerilerini sorduk.
#Gastro AkademiZor yıllar yaşandı. 2016’da terör olayları, sonra taşınma, pandemi, Ukrayna-Rusya savaşı, karlı günler, yakıt fiyatları... THY çok ciddi sorunlarla boğuştu. Pandeminin ilk yılı ve 2016 terörlü yılı hariç hep kâr etti. Şirket yaşadığı gerilimleri paniğe dönüştürmeden yol aldı.
#THYRamazan sadece oruç yoluyla bedenimizi değil, iyilik yoluyla ruhumuzu da güçlendirdiğimiz bir ay. Ben de bu hafta size elçilerinden biri olarak çalıştığım, Avustralya’nın ihtiyaç sahiplerine yemek dağıtma konusunda önde gelen yardım kuruluşu OzHarvest’tan, ayrıca ülkemizdeki ve dünyadaki diğer yardımlaşma örneklerinden bahsetmek istiyorum...
#RamazanBürgschaftsbank Berlin (Berlin Teminat Bankası), koronavirüs salgını nedeniyle ekonomiye destek olmak için kolları sıvadı. Zorda kalan veya yeni kurulacak şirketlere ortaklık formunda ana sermaye desteği verdiklerini belirten Berlin Teminat Bankası Genel Müdürü Peter Straub, 2021’de birçok şirketin kredi borçlanma değer kaybı yaşayacağına dikkati çekti. Bürgschaftsbank partneri olan Berlinli ekonomi ve yatırım danışmanı Emre Kiraz sayesinde Türk şirketler arasında bağ kurduklarını belirten Straub, temel ilkelerinin ‘Güven ve dinlemek’ olduğunu söyledi. Straub, yaşanan likidite sorunundan dolayı 2021’de iflasların çoğalmasının beklendiğini vurguladı.
#Bürgschaftsbank BerlinProfesyonel mutfakların mükemmel yemekleri çıkarmasının sırrı mutfak personellerinin tam bir koordinasyon içerisinde çalışmasından kaynaklanmaktadır. Profesyonel mutfaklardan birçok farklı pozisyon bulunduğu gibi farklı departmanlarda yer almaktadır. Profesyonel mutfaklarda yer alan pozisyonlardan biri de sous chef'dir. Birbirinden lezzetli yemeklerin çıkmasında rol oynayan ana karakterlerden biri olan sous chef'lerin meslek bilgileri ile ilgili detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Sous Chef Nedir?Birçok farklı alanda iş bulabilme imkanı olan komi, günümüzde devamlı sirkülasyon yaşayan meslekler içerisinde yer almaktadır. Pek çok insan komi nedir ya da komi olmak için kriterler nelerdir merak ediyor. Peki komi nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Komi olma şartları, maaşları ve iş imkanları hakkında merak edilenler.
#Komi Nedir?Pek çok kurum adına mutfaklar için büyük öneme sahip olan mutfak şefi, son dönemlerde en ilgi çeken meslek grupları içerisinde geliyor. Özellikle mutfak şefi olmak isteyen insanlar internet üzerinden bu meslek hakkında bilgi almaya çalışmaktadır. Peki, mutfak şefi nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Mutfak Şefi olma şartları, maaşları ve iş imkanları ne merak edilenler.
#Mutfak Şefi Nedir?Son yılların en popüler mesleklerinden birisi de aşçılık mesleğidir. Bu durum kişiden kişiye göre değişse de günümüzde pek çok kişi aşçılık hakkında pek çok araştırmalar yapmaktadır. Peki Aşçı nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Aşçı olma şartları, maaşları ve iş imkanları nelerdir? Sizlere aşçı olmak için neler yapılması gerektiğini, aşçının görev ve sorumluluklarını detaylıca derledik.
#Aşçı Nedir?Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü ülkemizde yaygın olarak tercih edilen bir bölümdür. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? Sizler için detaylı bir şekilde ve derledik.
#Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü NedirCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay "Karadeniz'deki doğal gaz keşfi kaynaklı olarak yeni doğalgaz kontratlarında fiyatların daha rekabetçi yapılması ve 2023 yılında yerli doğalgazın kullanılmaya başlanacak olması, cari dengemizin uzun vadede kalıcı şekilde iyileşmesine önemli katkı yapacaktır" dedi. 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın sunumuyla başladı.
#Fuat Oktay