Zeytinyağı, peyniri, kuzusu… Balıkesir’i hep yüksek kaliteli malzemeleriyle biliriz. Bu bereketli ilin bize anlatmak istediği çok hikâye, tattırmak istediği çok fazla lezzet var. Geçen hafta piyasaya çıkan, şef Ömür Akkor’un hazırladığı ‘Balıkesir Gastronomi Atlası’ tüm bu zenginliği gözler önüne seriyor.
#HürriyetŞef, seyyah ve yazar Ömür Akkor'un hazırladığı ‘Balıkesir Gastronomi Atlası’nın tanıtım lansmanı gerçekleşti. Balıkesir’e yolu düşenlerin yanlarına alabileceği kitapta, Balıkesir’in kendine özgü ve zengin mutfak kültürü tanıtıldı.
#BalıkesirŞef Ömür Akkor’un 25 yıldır gezdiği lezzet noktalarını çizimlerle anlattığı ‘Türkiye Gastronomi Atlası’ okurla buluştu. Iğdır’da 4 kız kardeşin oturma odasındaki 4 masalı lokantada 12 liraya yediği kuru-pilavı, kuyrukyağıyla kavrulan Van kavutunu ve satış için Instagram’da şaklabanlık yapmamayı tercih edenleri topladığı kitabında, ‘esnaf lokantası nedir’, ‘yerel ürün nasıl değerli olur’ gibi önemli sorulara yanıt arıyor.
#YazarAraştırmacı şef, seyyah Ömür Akkor, "Son zamanlarda açılmış bir lokantayla pek işim olmuyor ve geleneksel yemek yapmayan hiçbir yerle ilgilenmiyorum. En gelenekselini bulmaya ve onu desteklemeye çalışıyorum." dedi.
#Gastronomi AtlasıYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatDünyaca ünlü gastronomi websitesi TasteAtlas'ın (Lezzet Atlası) yayınladığı Dünya'nın En iyi Dondurulmuş Tatlıları listesinde Maraş Dondurması, 3'üncü sırada yer aldı. İran’ın safranlı ‘Bastani Sonnati’ adlı dondurması listenin birincisi oldu.
#Maraş DondurmasıBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANDünyanın en ünlü şeflerinin hayatlarını konu alan Netflix belgeseli ‘Chef’s Table’ın cuma yayına giren yeni sezonunda ilk kez Türkiye’den bir şef var: Musa Dağdeviren. Belgeselin ona ayrılan bölümünde aşçılık tarihçisi Özge Samancı, Dağdeviren’i şöyle tanımlıyor: “Sadece bir şef değil, aynı zamanda bir yemek antropoloğu; restoranı Çiya da bir yemek müzesi.” Vogue yemek editörü Cemre Narin ise, “Onun lokantasına gittiğinizde Türkiye’nin bütün köylerini ve kentlerini aynı anda ziyaret etmiş gibi olursunuz” diyor. Musa Şef’le, belgesele konu olan hayatını ve bu coğrafyaya ait, onun ‘bizli’ dediği yemeklerimizi konuşmak üzere buluştuk.
#Netflix