Dün öğlen saatlerinde Giresun açıklarında 3,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem konusunda güvenli olarak adlandırılan Giresun’da yaşanan bu deprem başta şehir halkı olmak üzere çok fazla insanı şaşkına uğrattı. Ancak uzmanlara göre bu deprem hiç de şaşırtıcı değil. Üstelik Karadeniz’den de fay geçiyor ve ülkemizde en yıkıcı depremleri üreten Kuzey Anadolu Fayı, Karadeniz’in yerleşim yerlerine yakın mesafede. Peki deprem konusunda Karadeniz’i neler bekliyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#GiresunZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara’daki en gergin segmentin Tekirdağ segmenti olduğunu belirterek, “Yaklaşık 50 kilometre boyu olan Tekirdağ segmenti tek başına kırılırsa; 7- 7.1 büyüklüğünde deprem üretebilir. Ama 2 parça aynı anda kırılırsa o zaman 7.4 büyüklüğünde bir deprem karşımıza çıkar. 3 segmentin kırılması durumunda 7.6’lık bir depremle karşılaşabiliriz. Çok yakın bir ihtimal değil ama Ganos Fayı da onunla kırılırsa, 4 kol birden kırılırsa; o zaman depremin 7.8 büyüklüğüne kadar ulaşması mümkün” dedi.
#ZBEÜZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara'daki en gergin segmentin Tekirdağ segmenti olduğunu belirterek, "Yaklaşık 50 kilometre boyu olan Tekirdağ segmenti tek başına kırılırsa; 7- 7.1 büyüklüğünde deprem üretebilir. Ama 2 parça aynı anda kırılırsa o zaman 7.4 büyüklüğünde bir deprem karşımıza çıkar. 3 segmentin kırılması durumunda 7.6'lık bir depremle karşılaşabiliriz. Çok yakın bir ihtimal değil ama Ganos Fayı da onunla kırılırsa, 4 kol birden kırılırsa; o zaman depremin 7.8 büyüklüğüne kadar ulaşması mümkün" dedi.
#Prof. Dr. Şenol Hakan KutoğluZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara'daki en gergin segmentin Tekirdağ segmenti olduğunu belirterek, "Yaklaşık 50 kilometre boyu olan Tekirdağ segmenti tek başına kırılırsa; 7- 7.1 büyüklüğünde deprem üretebilir. Ama 2 parça aynı anda kırılırsa o zaman 7.4 büyüklüğünde bir deprem karşımıza çıkar. 3 segmentin kırılması durumunda 7.6'lık bir depremle karşılaşabiliriz. Çok yakın bir ihtimal değil ama Ganos Fayı da onunla kırılırsa, 4 kol birden kırılırsa; o zaman depremin 7.8 büyüklüğüne kadar ulaşması mümkün" dedi.
#DepremÇanakkale’de Biga merkezli küçük depremlerin son üç gündür ardı arkası kesilmiyor. Bölgede bugün henüz bu saate kadar bile 35’ten fazla küçük deprem meydana geldi. Küçük depremler bize ne anlatmak istiyor? Çanakkale ve İstanbul başta olmak üzere Marmara için büyük bir depremin tetikleyicisi olabilir mi? 3 kritik soruda Biga merkezli küçük depremleri ve risklerini inceledik
#ÇanakkaleAFAD'ın en son paylaştığı verilere göre 2021’de 23 bin 753 deprem meydana geldi. 2022’de de sarsıntılar devam ediyor. Özellikle Marmara’da geçen ay önce Yalova sonra da Tekirdağ'da deprem oldu. Her iki depremin büyüklüğü orta şiddette olsa da konumları itibariyle akla hemen beklenen büyük Marmara depremini getirdi. Peki İstanbul'u da etkileyecek büyük deprem için süre kısaldı mı? Hangi ilçeler tehlike altında? Uzmanlarla konuştuk...
#DepremSon dakika göre İstanbul'da merkez üssü Kartal olan 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada "Güvenlik ve zabıta birimlerimize intikal eden herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. İlimize geçmiş olsun" dedi. Kandilli Rasathanesi, İstanbul'da meydana gelen depremin büyüklüğünü 4.2 olarak açıkladı. CNN TÜRK yayınına katılan uzmanlar İstanbul'da meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremi yorumladılar. İşte İstanbul'daki depreme ilişkin son dakika gelişmeleri...
#DepremSon dakika haberi.. Kuzey Ege'de depremlerin devam ettiğine dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ganos fayı üzerinde 1912'den beri, Yedisu segmentinde ise 1944'ten bu yana deprem olmadığını söyleyerek, Tekirdağ ve Balıkesir'i etkileyebilecek yıkıcı depremlere karşı uyardı.
#Deprem Araştırma Ve Uygulama MerkeziKUZEY Ege'de depremlerin devam ettiğine dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ganos fayı üzerinde 1912'den beri, Yedisu segmentinde ise 1944'ten bu yana deprem olmadığını söyleyerek, Tekirdağ ve Balıkesir'i etkileyebilecek yıkıcı depremlere karşı uyardı.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirŞarköy'ün birçok noktasına 20 ile 50 arasında Ganos fay hattı üzerine sismolojik gözlem istasyonları kuruldu. Bu gözlem istasyonlarıyla eksi büyüklükteki mikro depremler dahi 2 yıl boyunca kaydedildi. Şimdi bilim insanları bu elde ettikleri verileri bir yıl boyunca inceleyerek Marmara Bölgesi’nin depremsellik karakterini öğrenmeye çalışacak.
#DepremŞarköy’ün birçok noktasına 20 ile 50 arasında Ganos fay hattı üzerine sismolojik gözlem istasyonları kuruldu. Bu gözlem istasyonlarıyla eksi büyüklükteki mikro depremler dahi 2 yıl boyunca kaydedildi. Şimdi bilim insanları bu elde ettikleri verileri bir yıl boyunca inceleyerek Marmara Bölgesi'nin depremsellik karakterini öğrenmeye çalışacak.
#Marmara DepremiTEKİRDAĞ'ın Şarköy ilçesinde, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi'nce yerleştirilen deprem kayıt istasyon cihazlarını çaldıkları gerekçesiyle tutuklanan Selim Keskin ve Serdar Yıldırım, ilk duruşmada adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
#Tekirdağİstanbul Üniversitesi tarafından Trakya bölgesindeki deprem çalışmaları için Ganos fayı üzerine yerleştirilen sismolojik ölçüm cihazlarını çaldılar, kendilerini böyle savundular: “Deprem cihazı olduklarını bilmiyordum. Aküsü işe yarar diye aldık.”
#GazetehaberiİSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı'nın hazırladığı "Silivri Depremi Ön İnceleme Raporu'nda "26 Eylül 2019 Silivri depremi odak mekanizması çözümleri itibarıyla sürpriz bir depremdir" denildi. Silivri depreminin ana fayla farklı mekanizmaya sahip ve büyüklük olarak 5.8 değerine ulaşmış olması Marmara Fayı üzerinde rastlanır bir durum değildir." ifadelerine de yer verildi.
#İstanbul ÜniversitesiÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, geçen cumartesi günü meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremle birlikte, Saros Körfezi depremi ile ilgili tehlikenin atlatıldığını, gözlerin uzun süredir enerji boşalması olmayan Şarköy bölgesindeki Ganos Dağı fayına çevrilmesi gerektiğini söyledi.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Saros'ta bulunan fay hattının 1912 yılında kırıldığını ve büyük bir deprem oluşturduğunu belirterek, “Saros'taki deprem, bu kırık üzerinde kırılmayan küçük segmentlerin, boşlukların kırılması şeklinde gerçekleşmiş olabilir” dedi.
Fransız Araştırma gemisi ‘‘L'Atalente’’nin verilerinin ardından İstanbul için tehlikeli olan 110 kilometrelik fayın 60 kilometresinin 1912'de kırılmış olabileceği ve bu sayede İstanbul depreminin büyüklüğünün 7.4'ten 7'ye inebileceğinin açıklanması, deprem uzmanlarınca değişiklik yorumlara yol açtı.
Marmara Denizi'nde süren depreme yönelik araştırmalar kapsamında Fransız Deniz Araştırma Enstitüsü IFREMER'e ait L'Atalante gemisi, bugün İstanbul'a geliyor. Geminin yapacağı çalışmalar sonucunda İstanbul ve Marmara için büyük risk oluşturan Marmara'nın batısındaki fayda biriken enerji belirlenecek.
Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı ve Ulusal Deniz Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nin altındaki fayların, eninde sonunda kırılıp bir deprem üreteceğinden hiç kimsenin kuşku duymadığını belirterek depremin 7'den büyük olacağını söyledi.
TÜBİTAK MAM (Marmara Aratırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Naci Görür'ün verdiği bilgiye göre, yapılan tüm çalışmaların ortak sonucu olarak Marmara Denizi'nde çok parçalı kırılma bekleniyor. Bu nedenle beklenen deprem, 7 büyüklüğünde ya da biraz üzerinde olacak.