Şehirde yaşamanın en büyük artılarından biri kültür ve sanat etkinliklerini yakından takip edebilmek. İyi yemeğin peşinde şehrin sokaklarını turlayanların sayısı da giderek çoğalıyor. Hazır Michelin Rehberi’ne giren 53 restoranımız varken biz de bu iki tutkuyu birleştirdik. Şehrin en iyi restoranlarında güzel bir yemek deneyiminin ardından gidebileceğiniz sanat galerilerinin, müzelerin, tarihi yerlerin izini sürdük.
#Michelin RehberiEserleri daha önce Louvre, MoMA ve Tate gibi dünyanın önemli müzelerinde sergilenen en büyük İtalyan çağdaş sanatçılarından Michelangelo Pistoletto, farklı dönemlerden seçilmiş çalışmalarıyla Galeri Artist’e konuk oluyor. Pistoletto, “Aynalar gerçeklerin ve yaşanmışlıkların şahidi. Ben toplumu aynanın içine çekmeye çalışıyorum” diyor.
#Kitap SanatAğır siyasi gündemin etkisi altında olup da “Aman, şimdi sanat fuarının sırası mı” diyenlere büyük harflerle karşılık verelim: TAM SIRASI! Contemporary İstanbul’un İcra Kurulu Üyesi Hasan Bülent Kahraman da öyle diyor: “Çok karanlık şeyler yaşadık ama sanat bir rehabilitasyon imkânı sunar. Üstelik bu fuar sadece alışveriş yapılan bir yer değil, aynı zamanda bir kültürel etkinlik alanı, bugün İlhan Koman’ın eserlerini bir arada başka nasıl görebilirsiniz ki?” Fuarı, onunla birlikte gezdik. Sanatçıların, galericilerin, koleksiyonerlerin, sanat eleştirmenlerinin bu yılki fuarla ilgili görüşlerini aldık. Sanat camiasındaki fısıltılara kulak kabarttık. Fuarı nasıl gezmeli, çıkışta hangi mekânlara uğramalı, sıraladık...
#Hasan Bülent KahramanTürkiye’nin en büyük çağdaş sanat fuarı ‘Contemporary İstanbul’ başladı. Cem Erciyes, sanat eleştirmeni Hasan Bülent Kahraman’ın hazırladığı 1 milyon liralık listeyle bir koleksiyoner edasıyla fuara girdi, hangi eserlere sahip olabileceğini inceledi. Gördü ki sanat var diye burada paradan konuşmak ayıp değil. Hele pazarlık yapmak hiç değil. Fiyatlar yüksek olsa da Türkiye’de ve dünyada sanatın nereye gittiğini görmek için bile bu fuar ziyaret edilir. İşte yeni başlayanlar için Contemporary İstanbul...
Katarlı sanatçı Amal Al-Aathem, ‘Moon Dialog/ Ay Diyalogları’ sergisiyle ilk kez Türkiye’de. Galeri Artist’te açılan sergideki eserlerinin başrolüne Arap Körfezi’nin geleneksel kıyafeti abaye içindeki kadını yerleştiren sanatçı, “Zorluklara karşı etrafını aydınlatan kadınla, karanlığa karşı duran, yol gösterici ayı özdeşleştirdim” diyor.
Sahiplerinin eskicilere sattığı kullanılmayan ahşap ve metal eşyalar, Ankaralı ressam Vecdi Candemir’in elinde sanat eserlerine dönüştü. Eski eşyaların bilgisayar ve robotların rekabeti karşısında fazla direnemeyeceğini belirten Candemir, “Artık onlarda da bir çeşit estetik aramanın zamanı geldi” dedi.
Şimdiye kadar açtığı 35 sergiyle Türkiye ve dünyada 300 binden fazla insanın ilgiyle izlediği, dört dile çevrilen kitabı ‘Ebru: Kültürel Çeşitlilik Üzerine Yansımalar’ıyla dikkat çeken fotoğraf sanatçısı Atilla Durak’la Galeri Artist’te açtığı ‘Sokakların Tınısı’ sergisini konuştuk.
TSK Sağlık Özel Eğitim Okulu’nda resim öğretmenliği yapan Zeynep Merve Çiçek, iki yıl boyunca otizmli, down sendromlu, zihinsel ve bedensel engelli bireylerin yaşantısını dikkate alarak hazırladığı resimlerinden oluşan “Özel Buluşma” isimli resim sergisini Galeri Artist’te sanatseverlerin beğenisine sundu.