Müzikaller, müzikli oyunlar, özel projeler, klasikler, edebiyat uyarlamaları, dünyadan çağdaş metinler ve yerli yazarlardan yeni metinler... Tiyatro sezonu hem bağımsız toplulukların merak uyandıran işleri hem de kalabalık kadrolu büyük yapımlarla heyecan verici bir rüzgâr estirerek başlıyor. Ekim-kasım boyu sürecek İstanbul Tiyatro Festivali de cabası...
#TiyatroYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat SezonuNazlı Bulum, Kanal D’nin sevilen dizisi “Sadakatsiz”de ‘Nil’ karakterine hayat veriyor. Oyuncu, Cansu Dere, Caner Cindoruk, Burak Sergen, Berkay Ateş gibi isimlerle aynı projede yer aldığı için kendini çok şanslı hissettiğini söylüyor ve ekliyor: “Seyirci bana sevgiyle yaklaşıyor. Buna seviniyorum çünkü ben de sete sevgiyle gidiyorum. Çok mutlu olduğum bir işte çalışıyorum.”
#Nazlı BulumÇağdaş Norveç tiyatrosunun önemli isimlerinden Fredrik Brattberg’in ‘Eve Dönüşler’ ve ‘Annenin Çocuğunun Babası’ adlı iki oyunu Habitus Kitap etiketiyle Türkçede. Brattberg’in metinleri hem çağdaş oyun yazarlığı üzerine düşünmemizi sağlarken hem de anlattığı hikâyeler ‘aile’ kavramı, evde ve zamanda olmanın olasılıkları üzerinden bu çağın insanına yakından temas ediyor.
#Fredrik BrattbergNorveç’in Ibsen ödüllü oyun yazarı Demian Vitanza’nın ‘Ağırlık’ oyunu ve ‘Londinium’ isimli üçlemesi Türkçede... Alışıldık tiyatro kalıplarının oldukça dışında, imgelere ve güçlü metaforlara yaslanarak kurulu bu metinler zamanı ve uzamı büken bir teatrallik vaat ediyor.
#Demian VitanzaTiyatroda yeni anlatım yolları, üretim biçimleri yaklaşık 20 senedir gündemde. Pandemiyle birlikteyse seyirci ve oyuncuyu bir araya getiren geleneksel biçimin dönüşümü biraz da zorunlu olarak hızlanmaya başladı. Üçü yabancı, toplam 28 oyunu seyirciyle buluşturacak olan 24. İstanbul Tiyatro Festivali, bu sürecin en somut örneklerinden biri olarak yarın başlıyor. Oyunların kimisini sahnede, kimisini festival için çekilmiş kayıtlardan izleyeceğiz. Festivalin beş oyunu ise ne canlı ne de kayıttan gösterim... Bizleri alışılmışın biraz daha ötesinde oyun deneyimlerine davet eden türde yeni nesil işler... Programın ‘sıradışı’ oyunlarını yaratıcılarından dinledik.
#Unutmak23. İstanbul Tiyatro Festivali’ne Atina’dan konuk olan, Onassis Stegi&Goethe Enstitüsü yapımı ‘Temiz Şehir’ farklı coğrafya ve kültürlerden, farklı yaşlardan beş temizlik işçisinin gerçek hikâyesini sahneye taşımıştı. Atina sokaklarını mültecilerden ‘temizlemeyi’ vaat ederek seçilen Neo-Nazi partisi Altın Şafak’ın söylemlerinden yola çıkarak hazırlanan oyunu, yönetmeni Prodromos Tsinikoris ile konuştuk...
#Temiz Şehir2006'dan bu yana süregelen, yeni oyun yazarları keşfetmeyi ve çağdaş oyun yazımına alan açmayı hedefleyen 'Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi' bu sene sekizinci defa bir festivalle Türk oyun yazarlığına katkıda bulunmaya devam ediyor.
#Yeni Metin Yeni Tiyatro ProjesiApple'ın geçen yıla damga vuran en yeni tableti iPad Pro, tasarımcıların da eli kolu olmaya başladı. Önceleri kağıt üzerinde çalışmalarını sürdürenler artık iPad'leri üzerinde bunu yapar oldu. Ünlü illüstratörlerden biri olan Ethem Onur Bilgiç de iPad Pro ile tasarımını konuşturanlardan... Bilgiç, tasarımlarını oluştururken hangi uygulamalardan faydalandığını, iPad Pro ile çalışmanın nasıl bir 'şey' olduğunu anlattı.
#İpad ProOnlar, en hareketli dönemlerini yaşayan Türk tiyatrosunun yeni nesil kalemleri. Yazdıkları oyunlarla bugünün kaydını tutuyor, hem yerli hem de evrensel meseleleri, kıvrak kurgular, zekice tespitlerle anlatıyorlar. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle sezonun en çok konuşulan oyunlarına imza atan altı yerli oyun yazarıyla birlikteyiz...
#TiyatroKonser, sinema, tiyatro, sergi... Bir süredir ülkedeki etkinlik haberleri bunlarla sınırlı değil. 90’lı yılları hatırlatan sayı ve çeşitlilikte stand-up gösterileri, yeni nesil sahneleri ele geçirmiş durumda. Peki kim bu gençler? Bize bu türün kapılarını açan Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Ata Demirer gibi öncülleriyle benzer ya da onlardan ayrışan yönleri neler? Ne anlatıyor, kimlere hitap ediyorlar? Türkiye’de seviye atlayan yeni güldürü kültürünü mercek altına aldık.
#Cem YılmazYeşim Özsoy’un Afife ödüllü oyunu ‘Aksak İstanbul Hikayeleri’, ‘Històries d’Istanbul, a contra peu’ adıyla 13 Temmuz’da, İspanya’nın Barselona şehrindeki GREC Festivali’nde prömiyer yapacak. Festival kapsamında ilk kez bir Türk oyun yazarının oyunu Katalan bir grup tarafından sahneleniyor.
#Kitapsanat