Güncelleme Tarihi:
Yeşim Özsoy’un 2004 yılında yazıp yönettiği ve prömiyerini, Mayıs 2004’te 14. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında gerçekleştirdiği ‘Aksak İstanbul Hikayeleri’, 2006 Afife Jale Tiyatro Ödülleri’nde Cevat Fehmi Başkut En İyi Yerli Oyun Yazarı Ödülüne layık görülmüştü.
Katalan tiyatro yapım şirketi Velvet Event S.L. ve GREC Festivali ortak prodüksiyonu olarak sahnelenen oyun, Barselona’nın en önemli tiyatrolarından Teatre Lliure’de Katalanca oynanacak ve 13-16 Temmuz tarihlerinde her akşam saat 21.00’de sahne alacak. http://www.teatrelliure.com/ca/programacio/temporada-2017-2018/histories-distanbul-contrapeu
Osmanlı müziğindeki aksak ritmin ses, metin ve oyunculuk üzerinde yapılandırılmasını eksen alan oyunda; müziğin ritmindeki bu aksamanın eski bir Osmanlı başkenti olan İstanbul’un 2004’teki şehir hayatına yansıması anlatılıyor.
Yurtdışında, Türk oyun yazarlarının görünürlüğü ve bilinirliği açısından çok önemli bir gelişme olarak değerlendirilebilecek oyunun, İstanbul’dan hikayeler üzerine kurulu olması ise festival programı dahilinde ayrı bir ilgi çekmekte.
La Sala Beckett’te ilk kez bir Türk oyun yazarından atölye...
Festival için Barselona’ya gidecek olan Yeşim Özsoy, ayrıca Barselona’nın en önemli oyun yazarlığı merkezi La Sala Beckett Tiyatrosu’nda 10-12 Temmuz tarihleri arasında oyun yazarlığı atölyesi verecek. Üç gün boyunca günde altı saat sürecek ve İngilizce olarak verilecek atölyenin başlığı ‘Bilinç Altından Kağıda Oyun Yazarlığı Atölyesi’. La Sala Beckett Tiyatrosu’nda atölye verenler arasında Simon Stephens ve Maria Salzmann gibi dünyaca ünlü oyun yazarları ve Katalan yazarlar var. Bu anlamda bu tiyatroda ilk kez bir Türk oyun yazarı atölye verecek. http://www.salabeckett.cat/en/curs/from-the-unconscious-to-the-page/
GREC Festivali:
GREC Festivali, Barselona’nın bu sene 41incisi yapılacak olan ve içinde dünyadan ve İspanya’dan tiyatro, dans, müzik, sirk ve başka gösteri sanatlarını içeren ana etkinliği olmanın yanı sıra Avrupa Festivalleri arasında da önemli bir yere sahip. Festivalin başlığı programında yer alan ana sahnesinden kaynaklanıyor. Şehrin merkezinde yer alan GREC Tiyatrosu 1929’dan beri şehrin ana sahnesi olarak yer alan bir açık hava tiyatrosu.
İstanbul'un 'aksak' ritmi
‘Aksak İstanbul Hikâyeleri’ Osmanlı müziğindeki ‘aksak ritim’ ögesinden yola çıkılarak yazılmıştır. Osmanlı müziğindeki aksak ritmin ses, metin ve oyunculuk üzerinde yapılandırılmasını eksen alan çalışmada müziğin ritmindeki bu aksamanın eski bir Osmanlı başkenti olan İstanbul’un 2004 yılındaki şehir hayatına yansıması anlatılmıştır. Birbiriyle bağlantılı 12 ayrı karakter ve onların parçalanmış 12 farklı monoloğundan oluşan oyunda İstanbul’dan bir birine taban tabana zıt iki aile ve efradı karşıtlık içinde ele alınmasına rağmen aynılaşır. Hikâyelerin iç ritmi ve bir araya gelişleri Türk Sanat Müziği’nde ‘aksak’ olarak adlandırılan ritim sistemine öykünür. ‘Aksak İstanbul Hikâyeleri’, akma/aksama, simetri/asimetri, İstanbul’a ve İstanbul’dan göç, uyum/uyumsuzluk gibi kavramlardan yola çıkılarak aksaklığın uyumu üzerine yapılmış bir yorum niteliğindedir.