Yapılan araştırmalar gençlerin hibrit çalışma modelini istediğini ortaya koyuyor. İpsos’un raporuna göre, Türkiye genelinde her 10 beyaz yakalıdan 7’si haftanın tamamında ofise giderken, bu oran genç beyaz yakalılarda her 2 kişiden birine düşüyor. Gençlerin yarısı, “Çalışma şeklimi değiştirme fırsatım olsa freelance çalışırım” da diyor.
#Özge ESENYükseköğretim Kurulu (YÖK) yapay zekâ üzerine 10'a yakın yeni program açılacağını geçtiğimiz yıl Kasım ayında açıkladı. Ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) "Yapay Zeka ve Veri Bilimi Bölümü" açıldığı duyuruldu. Diğer yandan TÜBİTAK, yapay zekâ ekosistemini 55 milyon TL'nin üzerinde bir bütçe ile destek kapsamına aldı. Uzmanlar, bu gelişmelerin serbest çalışanlar için yeni fırsatları da beraberin de getirdiğini söylüyor.
#Yapay ZekaKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapCOVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.
#Bursa2023 yılında yaklaşık 8.5 milyon freelance çalışanın Türkiye iş piyasasındaki yerini alacağı öngörülüyor. Peki, bu “freelancer”lar emekli olabilecekler mi? Online iş platformu SanalUzman’ın Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu’na göre kanuni sorumluluklarını yerine getirirlerse; “evet!”
#ÜniversiteTürkiye’deki işletmelerin yüzde 95’ini aile şirketleri oluşturuyor. Girişimcilik dünyasına bakıldığında ise durum farklı. Startup kurucuları genelde tek başlarına ya da arkadaşlarıyla yol alıyorlar. Geliştirilen ürünün veya servisin ihtiyacına göre farklı alanlardan bir araya gelen kişiler ortak şirket kuruyor. Ancak yavaş yavaş dünyada olduğu gibi Türkiye’de startup kuran aileler çoğalmaya başladı. Yani baba-oğul, ağabey-kardeş veya karı-koca gibi yakın akrabalar startup dünyasına giriyor. Elde ettikleri başarılar da oldukça dikkat çekiyor. Biz de buradan yola çıkarak aile startuplarını bir araya getirdik.
#Aile StartuplarıDenetim, danışmanlık, finansal danışmanlık, risk danışmanlığı, vergi ve ilgili alanlarda, birçok farklı endüstride faaliyet sürdüren Deloitte Türkiye, ‘Teknoloji Sektöründe Kadın: Türkiye’de kadınları teknoloji sektörüne çekmek ve kariyer yolunda desteklemek’ temalı raporunu yayınladı.
#TürsabYeni nesil iş modeli olarak öne çıkan serbet çalışmaya (freelance) daha profesyonel yaklaşılması için Türk girişimciler harekete geçti. Esen Bulut ve Mert Bulut’un geliştirdiği ‘Rimuut’ freelance çalışanları mikro-şirketlere dönüştüren bir ticaret platformu olarak öne çıkıyor.
#Rimuut‘Yordu beni bu ofis işleri, ben freelance çalışacağım!’ deyip freelance hayatına atılanlardan mısınız? O zaman sizin halinizden en iyi biz anlarız. Freelance birçok insan tarafından rahat bir çalışma türü olarak algılanır. Fakat durum işin içine girildiği zaman tam anlamıyla anlaşılır. İşte sadece freelance çalışanların anlayabileceği durumlar…
#Freelance İşİTO Başkanı Şekib Avdagiç "İşverenden kaynaklanmayan herhangi bir sebeple sigortalının işten ayrılması gibi istisnai hallerde, sağlanan istihdam teşvik ve desteklerinin geri alınmaması iş dünyasının beklentileri arasında" dedi.
#Şekib AvdagiçFotoğrafçılık mesleği yıllardır kayıtdışı çalışanlarla mücadele ederken her geçen gün başka sorunlar ortaya çıkıyor. İSFO Başkanı Dilek Camcı, sektörde en büyük sorunlarının biyometrik fotoğraf çekilebilen foto kabinler olduğunu söyledi. Camcı, “Foto kabinler fotoğrafçıya ayda en az 15 bin lira zarar veriyor” derken İTO Fotoğrafçılık Meslek Komite Başkanı Nurettin Özdemir ise “Yıllardır nüfus müdürlüğünde, kaymakamlıkta olan foto kabinlerle mücadele ediyoruz. Şimdi de marketler stüdyo kurarak işimize engel oluyor” dedi.
#Fotoğrafçılıkİzlediğiniz film, reklam ya da dizinin bir sahnesinde erimeyen dondurma ya da uzay gemisi görürseniz bunun mimarı Gonca Dicle Akça Gonca olabilir. Zira o, Türkiye’deki sayılı prop sanatçılarından biri. Tiyatro, sinema, TV ve diğer canlandırma projelerinde kullanılan nesneleri tasarlayan ve yapan Gonca, prop yapımında daha ilginç ve yenilikçi çalışmalar ortaya koymayı hedefliyor.
#1Yeni nesil gürül gürül geliyor. Ege İşlekel, öğrendiği programları sadece merakı ve ilgisi olduğu için farklı formlarda işlemeye ve eserler oluşturmaya başlıyor. Rönesans eserlerini dijital manipulasyonla buluşturuyor ve ne oluyorsa ondan sonra oluyor. Gucci gibi dünya devi bir marka İşlekel’i ekibine alıyor. Facebook, şimdiki adıyla ‘Meta’, ona partnerlik teklif ediyor ve Spark AR denen platformda Türkiye’deki ilk ortağı oluyor.Yüzdeyüz İlham Veren Sohbetler’de yeni neslin en iyi örneklerinden biri ile sizleri tanıştıracağız. Yaratıcı, yeni çağı yakalamış, üzerine değer katmış biri Ege İşlekel. Ve lütfen bir ara eserlerine bakın; yeni yüzyılın Rembrand’ı!
#1Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması ile ilgili yaptığı açıklama sonrası çalışma süresinin günde kaç saat olacağı merak konusu oldu. Biz de hem konunun uzmanı ile bu çalışma yürürlüğe girerse ortaya çıkabilecek olası senaryoları konuştuk hem de çalışanlara ve işverenlere bu konudaki görüşlerini sorduk.
#Çalışma HayatıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması ile ilgili yaptığı açıklama sonrası çalışma süresinin günde kaç saat olacağı merak konusu oldu. Biz de hem konunun uzmanı ile bu çalışma yürürlüğe girerse ortaya çıkabilecek olası senaryoları konuştuk hem de çalışanlara ve işverenlere bu konudaki görüşlerini sorduk.
#Çalışma HayatıHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "'Son 1 yılda 30 bin yazılımcı ülkeden gitti' ifadesi doğru değil. Bu altı boş bir rakam. Türkiye'den yurt dışına çalışan gençlerimiz var ama birçoğu ülkeyi terk ederek değil uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak yurt dışına çalışmaya devam ediyorlar" dedi.
#Mustafa VarankDijital göçebe geçimi sağlamak için mesai saatleri veya herhangi bir mekana bağlı kalmadan çalışan kişiler için kullanılan bir kavramdır. Dijital göçebe bir meslek olarak görülse de daha çok mesleği yapış biçimi olarak tanımlanmaktadır. Sizlere bu yazımızda dijital göçebe nedir ayrıntıları ile derledik.
#Dijital GöçebeÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamaları Türkiye’de esnek çalışma modelini yeniden gündeme getirdi. TİSK’in çalışmasına göre, Türkiye’de çalışanların yüzde 21’i için uzaktan çalışma modelinin mümkün olabileceği belirtilirken bu oranın artması bekleniyor. TİSK Başkanı Akkol, uzaktan çalışmanın yanı sıra yarı zamanlı çalışma, mikro işler, çağrı üzerine çalışma gibi birçok farklı esneklik modelinin bulunduğunu belirtiyor.
#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı