Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kıvanç Katmerlikaya, ozon tedavisinin son zamanlarda sağlık alanındaki kullanımının arttığını belirterek, tedavi yönteminin detaylarını paylaştı. Ozonun, üç oksijen atomundan oluşan bir gaz olduğunu belirten Dr. Katmerlikaya, hastanelerde medikal oksijenin jeneratör aracılığıyla ozona çevrildiğini ve bu şekilde tedavide kullanıldığını ifade etti.
#Eklem AğrısıYaş almaya başlayan erkeklerin fiziksel ve ruhsal sorunlarına çözüm arayan ‘50 ve Ötesi Erkekler İçin Gerçek Reçeteler’ kitabı yayımlandı. Farklı alanlarda uzman 28 doktorun hazırladığı rehber niteliğindeki kitapta cinsel aktivitenin kalp sağlığına etkisinden yaşlanmaya karşı ‘eksozom’ teknolojisine kadar pek çok konuya değiniliyor.
#Gizem CoşkunardaHalk arasında "ölü popo sendromu" olarak bilinen gluteal amnezi, uzun süre oturan kişilerde kalçada bulunan kasların zayıflayıp fonksiyonlarını unutmasına deniyor. Peki gluteal amneziyi yani ölü popo sendromunu önlemek ve tedavi etmek için neler yapabiliriz?
#SağlıkOmurgaya yönelik elle yapılan kayropraktik yönteminin, çoğu kişi tarafından “kütletme tedavisi” olarak bilinmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Levent Tekin, bu tedavinin mutlaka uzmanlarca yapılması gerektiğini söyledi ve önemli uyarılarda bulundu...
#KayropraktikSaatlerce bilgisayar başında aynı pozisyonda oturmanın ve cep telefonundan mesajlaşmanın 12-25 yaş arası gençlerde teknoboyun ve teknoparmak adlı iki yeni hastalığa neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, “Kambur bir nesil geliyor” uyarısında bulundu.
#Z Kuşağıİzmir'de geçen yıl 11 Nisan'da otomobiliyle işe giderken geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan ve omuriliği kırıldığı için doktorların yürüme şansı vermediği polis memuru Selma Akdemir (27) Ankara'da yaklaşık 1,5 yıl süren tedaviyle ayağa kalktı. Selma Akdemir tedavisi sonrası ilk hedefini anlattı.
#İzmirİzmir'de geçen yıl 11 Nisan'da otomobiliyle işe giderken geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan ve omuriliği kırıldığı için doktorların yürüme şansı vermediği polis memuru Selma Akdemir (27) Ankara'da yaklaşık 1,5 yıl süren tedaviyle ayağa kalktı. Selma Akdemir tedavisi sonrası ilk hedefini anlattı.
#İzmirFelç, genelde yaşlıların başına gelebilecek bir şey olarak düşünülüyor. Fakat bu pek doğru değil. Araştırmalar, her yıl yüzlerce genç yetişkinin ve hatta çocukların felç geçirdiğine işaret ediyor. 20 yaşında felç geçiren Esmae Hodgetts da onlardan biri… Esmae’nin hikâyesini daha ilginç kılan şey ise felcin tam olarak belirti vermemesi. Öyle ki doktorlar bile genç kadının felç geçirdiğini iki gün boyunca anlayamadı. İşte tüm detaylar…
#FelçAMASYA’da bir buçuk ay önce turneden dönerken oyuncu arkadaşlarını da taşıyan minibüsün TIR’a çarpması sonucu ağır yaralan tiyatrocu Sergen Deveci, mucizeyi başardı. Felç kalma riski olduğu ve 1 yıldan önce ayağa kalkamayacağı söylenen genç oyuncu, yoğun fizik tedavi seanslarının ardından, tedavi gördüğü hastaneden 44 gün sonra yürüyerek çıktı. Deveci, "Gerçekten bir bebek gibi yeniden doğmak gibi. Ama bu biraz daha sancılı ve uzun bir süreç. Bir gün, ’yürüyebileceğim’ diye ağlayacağım, aklıma gelmezdi. Hayata yeniden 1.82’den bakmak, o an gerçekten insanın gözleri doluyor" dedi.
#Sergen DeveciTelefon, bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen süredeki artış ve duruş bozuklukları bel, boyun ağrılarını arttırdı. Hem bu ağrıların hem de daha ileri boyuttaki rahatsızlıkların tedavisinde sanal gerçeklik ile entegre edilmiş oyun görevleri sunan robotlar da devrede...
#Fizik TedaviARAMIZDAKİ iki kişiden birinin ya sırtı, boynu ya da beli, kalçası, dizi ağrıyor. İstatistikler de bu bilgiyi doğruluyor. Sırt, boyun, bel ya da diz ağrısı olması neticeyi pek değiştirmiyor. Bahse konu ağrıların tümünde bir numaralı problemin kas kaynaklı olduğu anlaşılıyor. Kısacası kaslarımızın değerini bilmiyoruz. İzmir EMOT Plus Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kayra Barut, miyofasyal ağrıları anlattı:
#1ABD'de yapılan yeni bir araştırma, şaşırtıcı sonuçlar içeriyor. Egzersizin türü ve süresinin yanında zamanlamasının da oldukça etkili olduğunu gösteren bu çalışma, kadınlar ve erkeklerde farklı tablolara da işaret ediyor. Peki bunun sebebi ne? Her yaş grubu için bu durum geçerli mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkFİZİKSEL Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Atilla Ayral, uzun süren kronik yorgunluk, kalitesiz uyku düzeni ve düşük bağışıklık sistemine karşı uygun kişilerde uygulanan ozon terapinin hem bağışıklık sistemini güçlendirdiğini hem de vücudun eski enerjisine kavuşmasına katkı sağladığını söyledi. Dr. Ayral, “Özellikle 2 yıldır pandemi döneminde bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemini bir kez daha anladık ve bu dönemde hastalarımıza ozon uygulayarak çok iyi sonuçlar aldık” dedi.
#1FİZİKSEL tıp ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Meryem Özbaş Günay, hücre ve doku yenileyici tıbbi tedaviler hakkında bilgi verdi. Dr. Meryem Özbaş Günay, kişinin kendi hücresel ürünlerinin alınıp işlemden geçirilerek kendine geri verilmesi yoluyla ya da hücrelerin kullanabileceği organik bileşiklerin verilmesiyle hücre düzeyinde tamir ve iyileşme sağlanan tedavilere hücre ve doku yenileyici(rejeneratif) tıbbi tedaviler adı verildiğini belirterek, bu tedavilerin uygun hastalara uygulandığında cerrahi girişime gerek kalmadan yaşam kalitesinin yükseltilebildiğini söyledi.
#1Dr. Meryem Özbaş Günay, başlıca karaciğerde olmak üzerevücudumuzda üretilen temel antioksidan bileşik olan glutatyon hakkında bilgiler verdi. Glutatyonu vücudumuzun emniyet görevlilerine benzeten Özbaş, düzenli egzersiz, yürüyüşve iyi bir uykunun glutatyon seviyesini artırdığını kaydetti.
#1İzmir’in Bornova ilçesinde bir doktor, 5 kişilik grup tarafından darp edildi. Köprücük kemiği kırılan doktor, kliniğinin üst tarafında bulunan ve kumar oynatıldığını ileri sürdüğü lokale ait kameraların kaldırılması yönünde ricada bulunduktan sonra olayın gerçekleştiğini ileri sürdü ve şikayetçi oldu.
#İzmirİzmir’in Bornova ilçesinde bir doktor, 5 kişilik grup tarafından darp edildi. Köprücük kemiği kırılan doktor, kliniğinin üst tarafında bulunan ve kumar oynatıldığını ileri sürdüğü lokale ait kameraların kaldırılması yönünde ricada bulunduktan sonra olayın gerçekleştiğini ileri sürdü ve şikayetçi oldu.
#İzmirOZONUN yeryüzünde yaşamın devam etmesi için olmazsa olmaz bir molekül olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meryem Özbaş Günay, gökyüzüne mavi rengini veren ve bizi güneşin zararlı ışınlarından koruyan ozon tabakasının canlılık için öneminin iyi bilindiğini söyledi. Ozon (O3) gazının üç atomlu oksijen (O) molekülü olduğunu kaydeden Günay, “Oksijen gazı ile akrabadır diyebiliriz. Doğada güneş etkisi veya bulutların elektriksel deşarjlarıyla kendiliğinden oluşan ozon, ayrıca insan eli ile üretilmiş ozon jeneratörleri yardımıyla da elde edilmektedir” dedi.
#1FİBROMİYALJİ hastalarının genellikle ‘Her yerim ağrıyor’, ‘Sabahları dinlenemeden, dayak yemiş gibi kalkıyorum’, ‘Canım hiç bir şey yapmak istemiyor’ gibi yakınmaları olduğunu ve bu yakınmalarla defalarca sağlık kuruluşlarına başvurduklarını belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aylin Demirhan, nedeni ve mekanizması konusunda pek çok teori ortaya atılmasına ve üzerinde çalışılıyor olmasına rağmen hastalığa neyin yol açtığı konusunda net bir açıklama bulunmadığını söyledi. Genel düşüncenin çeşitli faktörlere bağlı olarak beynin ağrı eşiğinin düştüğü ve normalde ağrı vermeyecek bir durumun ağrı verir hale gelmesi şeklinde olduğunu kaydeden Demirhan, genetik faktörler, enfeksiyonlar, fiziksel ya da duygusal travmalar, stresli yaşam tarzı ve kişilik yapısının tetikçiler arasında sayılabildiğini vurguladı.
#1Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun 50 yaş üstündeki kadınların üçte birinde görüldüğünü belirten Özel Egepol Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tufan Özdem, hastalığın kendisini omurga ve sırt ağrılarıyla belli ettiğini söyledi.
#İzmirVücudun ağırlığını taşıyan ayaklarda çok sayıda kemik ve eklem bulunmaktadır. Ayak burkulması sonucunda bu eklem ve kemiklerde hasar meydana gelebilir. Peki ayak burkulmasına ne iyi gelir, tedavi yöntemleri nelerdir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Ayak BurkulmasıDünya çapında yaklaşık olarak 250 milyon kişiyi etkileyen lenfödem, uzmanlar tarafından kronik ve ilerleyici bir hastalık olarak tanımlanmakta. Yüz, genital bölge, kol, bacak gibi vücudun herhangi bir bölümünde görülebilen lenfödem, etkilenen bölgede ağırlık ve gerginlik hissi, ağrı, yorgunluk ve bazen de karıncalanma, uyuşma şeklinde belirtiler gösteriyor. Batı ülkelerinde en sık kanser tedavisine bağlı gelişen lenfödem nedir? Kimler lenfödem riskine sahiptir?
#Sağlık YanınızdaFibromiyalji, günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biri. Romatizmal bir hastalık olarak kabul edilmekle birlikte diğer romatizmal hastalıklardan farklı olarak eklem, kas ya da bunları çevreleyen bağ dokusunda hasara yol açabilecek bir iltihap durumu yoktur. Peki fibromiyalji nedir, belirtileri nelerdir? İşte fibromiyalji hakkında merak edilenler...
#Fibromiyaljiİltihaplı romatizma (Romatoid Artrit), toplumda en sık görülen romatizmal hastalıklardan biri. En çok kadınları etkileyen bu durumun en önemli şikayetleri arasında eklem ağrısı, şişlik ve hareket kısıtlığı bulunur. Peki iltihaplı romatizma nedir, belirtileri nelerdir? İşte iltihaplı romatizma tedavisi...
#İltihaplı RomatizmaFİZİKSEL Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mustafa Kısa, karlı ve buzlu zeminlerde kayıp, düşme sonucu kırık ve çıkık vakalarında artış yaşandığını belirterek, böyle yollarda penguen gibi yürünmesini tavsiye etti. Kentte yaşayanlar ise yürürken düşmemek için ellerini ceplerine koymamaya özen gösterdiklerini söyledi.
#Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon UzmanıHalk arasında eklem kireçlenmesi olarak bilinen osteoartrit, erişkin popülasyonda yaşamı sınırlayıcı çok ciddi bir sorun. Eklem kireçlenmesinin, günlük yaşam sınırlamasının yüzde 24’ünün nedeni olarak kabul edildiğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Kadınlarda biraz daha fazla görülen bu hastalık, özellikle yük altında kalan eklemlerde daha sık görülüyor ve yaşla birlikte de artıyor" dedi, eklem kireçlenmesi hakkında merak edilenleri anlattı.
#Osteoartrit