Borsa İstanbul’da işlem hacminin artması, yabancı alımların sürüyor olması olumlu havanın devam etmesine neden oluyor. Ama asıl etkili olan yerli yatırımcıların artan ilgisi. Alternatif piyasalardaki durgunluk yerli yatırımcıyı tekrar borsaya döndürdü. Son dönemde yerli yatırımcıların BIST100 Endeksi’ndeki yükselişe katkısı yabancının önüne geçti. Bu da iyimserliğin sürmesinin ana nedeni olarak görülüyor.
#BORSA İstanbulYeni ekonomi yönetimi belli oldu. Bundan sonra piyasaların gözü Mehmet Şimşek ve ekonomi kurmaylarının politikalarında olacak. Kabinenin netlik kazanması sonrası iç piyasalar ileriye yönelik bir projeksiyon yapma imkânına kavuşacak. Gerek iç gerekse dış piyasalar seçim sonrası oluşacak yeni tabloya bir kredi tanımış durumda.
#Mehmet Şimşek14 Mayıs için son düzlüğe girilirken yatırımcılar belirsizlik nedeniyle bekleme moduna geçmiş durumda. Sadece yerli değil Türkiye’ye ilgi duyan yabancı yatırımcılar için de aynı şeyleri söylemek mümkün. Tasarruf sahipleri bu dönemi daha çok güvenli limanlarda geçiriyor. Sermaye piyasalarında (hisse senetleri) satış baskısı hakim. Para piyasaları ise hareketli. Döviz kurları ile altın fiyatları yükselişte ve bu açıdan ilgi o yöne kaymış durumda.
#TCMBPiyasalarda telaffuz edilen veya spekülasyonu yapılan “seçime kadar borsa” algısının depremle bir kesintiye uğrayıp uğramadığı konusu henüz net değil. Enflasyonun yüksek seyrini koruması, alternatif piyasalarda bu aşamada ciddi bir hareketlenme olmaması, borsaya ilgiyi canlı tutacaktır. Öte yandan yüksek kârlı şirket bilançoları açıklandıkça, son dönemde BIST100 Endeksi’ndeki yatay seyrin de etkisiyle fiyat-kazanç oranları geriledi. Depremle birlikte sadece mevcut bilançolar değil, ileriye dönük beklentiler de ciddiyet kazandı.
#BorsaÖnümüzdeki döneme ilişkin, borsanın geçtiğimiz yıl gibi kolay para kazanılacak bir piyasa olmayacağını söylemek mümkün. Seçicilik artacak. Bunun için temel veriler ve bilançolar önem kazanacak. Ezcümle, hisse olarak doğru adreslerde bulunmak şartıyla yüksek enflasyona karşı yatırım araçları arasında hisse senetleri alternatif olarak geçerliliğini hâlâ koruyor.
#BorsaPerşembe günü gelen sert satışlara ilişkin o güne özel piyasa bozucu bir gündem veya haber akışı yoktu. Bir gerekçe bulmak gerekirse; borsayı taşıyacak yeni beklenti olmaması, elde edilen ciddi kârların realize edilmesi, kimilerinin söylediği gibi siyasi gelişmeler ve seçim tarihiyle ilgili söylemler, yeni alım fırsatı yaratmak gibi birçok sebep sayılabilir. Bir de eski borsacıların “Büyük para haklıdır” sözünü buraya eklemek yerinde olacak.
#BorsaBorsa İstanbul’da, banka hisselerinin öncülüğünde BIST100 Endeksi’nde yeni zirveler denendi. 3. çeyrek bilanço beklentileri sürece önemli katkı sağladı. Bankacılık dışında ekonomideki büyümenin korunuyor olması nedeniyle sanayi hisselerinde seçici hareketlerle ciddi primler yakalanmış durumda. Düşük faiz ve döviz kurlarındaki yatay seyir borsanın alternatif olarak öne çıkmasında etkili oldu.
#Borsa İstanbulPiyasaların yeni gündemi 3. çeyrek bilançoları. Bilanço açıklamaları ABD’de geçen hafta yoğunlaşırken, önümüzdeki haftadan itibaren Borsa İstanbul’da da bu süreç başlayacak. Yılın ilk yarısına ilişkin bilançolar oldukça olumlu gelmişti. Ekonomideki büyümenin korunduğu kabul edilirse, üçüncü çeyrek bilançolarında da yüksek kârlılık gösterecek fazla sayıda şirketlerin olması muhtemeldir. Piyasaların gündemin olağandışı bir gelişme olmaması durumunda bilanço sonuçlarına bağlı olarak hisse bazlı hareketlilik artabilir.
#BorsaGeçtiğimiz hafta borsaların satışa dönmesi beklentileri aşan ağustos ayı ABD TÜFE verisiyle oldu. Bu durum ABD Merkez Bankası (Fed) para politikasında sıkılaşmanın ve agresif faiz artışlarının devam edeceği beklentisini güçlendirdi. Önümüzdeki hafta yapılacak toplantı için 75 baz puanlık artırıma kesin gözü ile bakılırken 100 baz puanlık faiz artırım olasılığı da gündeme geldi. Piyasalar 21 Eylül’deki Fed toplantısını beklerken temkinli görünüm ile dalgalı seyir bir süre daha sürecek gibi görünüyor.
#BorsaHisse senetlerinde yabancı payı cuma günü itibarıyla yüzde 34’ün üzerinde çıktı. Ağustos ayının ilk günlerinde yüzde 32.70 idi. Borsa İstanbul’da iyimserlik korunuyor ancak olumlu gelişmelerin belli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu dikkate almakta yarar var.
#Borsa İstanbulBorsa İstanbul’da yılın ilk yarısına ait bilançoların genelde iyi gelmesi zaten düşük seyreden fiyat kazanç oranlarını daha da aşağıya çekti. 5 Ağustos ile biten haftada, yabancıların tutarı büyük olmasa da uzun süredir ilk defa alım yapmış olmaları ayrıca kayda değer bir durum. Yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 88 milyon dolar, tahvil bonoda ise 6.8 milyon dolar alım gerçekleştirdiler.
#BorsaBir süredir satış baskısı altında kalan borsalar geçen hafta nefes aldı. Bu gelişmede Fed tutanaklarının güvercin tonda bulunması önemli rol oynadı. Ancak henüz güçlü beklentiler oluşmadığı için borsalardaki yükselişi bu aşamada tepki olarak değerlendirmekte yarar var. Gelecek hafta içeride enflasyon, dışarıda ise ABD tarım dışı istihdam verileri takip edilecek
#PiyasaKüresel ekonomilerde büyümenin sürmesi, şirketlerin 3’üncü çeyrek performanslarının iyi olması borsalarda çıkışın devamını sağladı. Ayrıca enflasyona karşı korunma isteği de borsalara ilgiyi arttırıyor. Olumlu gelişmelerin fiyatlamalara önemli ölçüde yansıdığını da söyleyebiliriz.
#BorsaGeçen hafta Garanti Bankası’nın yüzde 49.85’ine sahip olan İspanyol banka BBVA, bankanın tamamını almak için harekete geçti. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Garanti Bankası ve banka hisselerinde sert yükselişler görüldü. Bu satın alma haberi piyasalara güven açısından önem taşırken, borsaya da moral oldu.
#BorsaPiyasalarda son Fed toplantısının ardından dalgalanma yaşandı. Ancak sonrasında dış piyasalarda Fed etkisi zayıflamaya başladı. Piyasaların destek bulduğu noktalar, mevcut para politikasının bir süre daha devam edeceği beklentisi ve küresel ekonomideki toparlanmanın sürmesiydi. Dışarısı tekrar iyimserliği yakalamaya çalışırken, içeride temkinli görünüm sürüyor.
#YAZARKoronavirüs salgınının devam ediyor olması, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim, yurtdışı merkez bankalarının toplantıları, altın fiyatındaki hareketlilik takip edilen konu başlıkları arasında. İçeride ise son dönemlerde yakından izlenen veriler arasında yurtdışı yerleşiklerin hisse senetleri ve tahvil bono işlemlerindeki hareketleri bulunuyor.
#YAZARYabancılar 2013’ten bu yana en yüksek hisse senedi alımını gerçekleştirdi. 18 Ocak haftasında 711 milyon dolarlık hisse senedi alımı yapan yabancılar, tahvil bonoda 121 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Son iki haftada ise hisse senetlerinde yapılan alım 826 milyon doları buldu.
#YazarlarMerkez Bankası’nın yeni hükümet sonrası ilk Para Politikası Kurulu toplantısı 24 Temmuz’da. Piyasa beklentisi 1 puanlık artış yönünde. Yüksek enflasyon ve bütçe açığı dışında Merkez Bankası’nın inisiyatif kullanma ve bağımsızlık mesajı vermesi açısından faiz artışı muhtemel görülüyor.
#YazarlarSon dönemlerde borsada gelen satışlarla çıkan para nereye kayacak sorusunun cevabı önem kazanmış durumda. Daha düşük fiyattan tekrar borsaya mı dönecek yoksa makas değişikliğiyle faiz veya altın gibi diğer yatırım araçlarına mı? Son düşüşle borsaların çok ucuzladığını söylemek için de henüz erken.
#Zeynel BalcıDoların dış piyasalarda son günlerde değer kaybının etkileri içeride döviz kurlarında kendini gösterdi. Borsada ise sert yükseliş devam ediyor. Bunda da banka hisseleri başta olmak üzere yabancı ağırlıklı para girişinin etkili olduğu gözleniyor. Borsada ilk önemli direnç ise 90.000 seviyesi.
#Gazetehaberleri