TCMB verilerine göre 29 Ağustos ile biten haftada yabancı yatırımcılar 682 milyon dolarlık tahvil bono alırken hisse senetlerinde 19 milyon dolarlık satış yaptılar. Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu artırması olumlu karşılanmakla birlikte piyasalar üzerindeki etkileri sınırlı kalabilir. Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor.
#EnflasyonPiyasalarda olumlu fiyatlamaya konu olan Moody’s’in kredi not artırımı geldi. Bu artışı ekonomik programın sonuçlarından biri olarak görmek gerekir. 11 yıl sonra ve ilk defa iki kademe birden gelen artışın piyasalara olumlu yansımaları beklenebilir. Moody’s, S&P ve Fitch gibi en önemli reyting şirketlerine göre Türkiye halen yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor. Ancak bu trend devam ederse Türkiye bu açığı hızla kapatabilir.
#Borsa İstanbulS&P’nin Türkiye kararı ile ilgili Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan piyasa uzmanları ile iş dünyası temsilcileri, bu kararda ekonomi yönetiminin uyguladığı politikaların etkili olduğunu anlattı. Uzmanlara göre karar aynı zamanda, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik güveninin arttığına da işaret ediyor.
#FITCHBorsada kritik eşik aşıldı. BIST 100 endeksi tarihinde ilk kez 10 bin puanı aşarak rekor kırdı. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, bu yükselişte uygulanan sıkı para politikasının piyasaya yansımalarının ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin cuma akşamı Türkiye’nin kredi notunu artırmasına yönelik beklentilerin etkili olduğunu anlattı. Uzmanlara göre endeksin yaz aylarında 12 bin puan seviyesine ulaşması bekleniyor.
#BorsaUluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, borç limiti açmazı nedeniyle ABD’nin “AAA” olan kredi notunu negatif izlemeye aldı. ABD Hazine Bakanlığı’ndan “Fitch’in uyarısı borç limitinin artırılması ihtiyacını güçlendirdi” açıklaması geldi. “ABD’nin derdi piyasaları gerdi” desek yeridir. Bu durum biraz da “ABD hapşırırsa dünya nezle olur” sözünü çağrıştırıyor. Ama olayın bir şekilde olumluya bağlanacağı beklentisi de korunuyor.
#Fitch RatingsABD ocak ayı enflasyon verisi beklentilerin üzerinde geldi. Bu verinin ardından ABD Merkez Bankası’nın vereceği faiz kararı daha da önemli hale geldi. Fed’in mart ayında faiz arttırımı yapması beklenirken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, “Faiz arttırım konusunda şimdi çok acele hareket edersek, ekonomilerimizin toparlanması önemli ölçüde ivme kaybedebilir. Hızlı faiz arttırımı enflasyon sorununu çözmeyecek” dedi.
#PiyasaABD Merkez Bankası (Fed) geçtiğimiz günlerde faiz kararı değiştirmezken, faiz arttırımı için mart ayına işaret etmişti. Geçen hafta ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararını açıkladı. ECB de Fed gibi faizi sabit tuttu. Ancak asıl sürpriz hamle ECB Başkanı Christine Lagarde’dan geldi. Daha önce faiz artışının olası olmadığını söyleyen Lagarde bu kez faiz arttırımı olasılığını gündeme taşıdı.
#FEDKripto para birimleri ağır yara aldı. Bir süredir ayı piyasasının hakim olduğu kripto paralarda yüzde 50'nin üzerinde değer kayıpları görüldü. Lider kripto para birimi Bitcoin sert düşüş yaşadı. Çeşitli nedenler kripto para birimleri üzerinde baskıya neden oldu. Rothschild Investment'in Grayscale Bitcoin Trust alımı yapmasıyla grafikler yeşile dönmeye başladı.
#Kripto ParaTürkiye’nin büyüme verileri 1 Eylül’de açıklanacak. Bu veriler öncesinde sanayi şirketlerinin ilk yarı bilançoları açıklandı. Genel olarak açıklanan bilançolar olumlu olarak değerlendirildi. Bu da Türkiye’nin 2. çeyrek büyüme verisi hakkında bilgi veriyor. 2. çeyrek için yüzde 20-25 gibi büyüme beklentileri telaffuz ediliyor. Ancak burada baz etkisini de unutmamak gerekiyor.
#YAZARKüresel piyasalarda geçen hafta rekor seviyelerin görülmesinin ardından yeni haftada, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararının yanı sıra yoğun veri gündemi, yurt dışında ise para politikalarının seyri açısından kritik önem taşıyan ABD'de enflasyon verisi takip edilecek.
#Küresel PiyasalarMerkez Bankası'nın 200 baz puan faiz arttırmasının ardından uzmanlar açıklamayı değerlendirdi. İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, "Merkez Bankası'nın eli güçlenmiş oldu. Kesinlikle dövizde sert bir düşüş var. Dövizde ciddi bir geri çekilme yaşanacaktır" derken, Stratejist Cüneyt Paksoy da kararla ilgili "Yılın ikinci yarısından sonra herkes enflasyonun düşeceği, ona bağlı olarak hem kurun hem faizlerin dengede olacağını söylüyor" ifadesinde bulundu.
#Merkez BankasıYüksek faiz yabancının ilgisini çekmiş durumda. Merkez Bankası verilerine göre yabancı yatırımcı son dört haftada 857 milyon dolarlık hisse satarken, 720 milyon dolarlık tahvil bono aldı. Borsa İstanbul’da yabancının payı yüzde 45.5 seviyesine gerilerken, mart ayından bu yana Borsa İstanbul’a 1 milyona yakın yatırımcı geldi.
#YAZARDünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını her alanda kendisini derinden hissettiriyor. Hükümetler, merkez bankaları ekonomilerin virüsten daha az etkilenmesi için art arda adımlar atıyor, önlemler alıyor, paketler açıklıyor. İnsanlık da piyasalar da aşı ve ilacın bir an önce bulunmasını bekliyor. Yaşanan süreçte para piyasalarında dengeler sürekli değişiyor.
#YazarFitch Ratings Direktörü Douglas Winslow “Türkiye’nin kredi notu görünümünü negatiften durağana çevirmemiz, Türk ekonomisinde istikrara dair ilerlemenin, yeniden dengelenmenin ve geçen temmuz ayındaki değerlendirmemizden bu yana aşağı yönlü risklerdeki azalışın bir yansıması” dedi.
#FitchBorsada yaşanan çıkış hareketi banka hisseleri ile başladı ve diğer sektörlere sıçradı. Piyasalardaki bu olumlu havaya ABD basınında Çin’e uygulanan gümrük vergilerinin düşürüleceği yönündeki haberler ile Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerine uygun olarak faiz oranlarını sabit tutması da eklenince borsanın çıkışı dikkat çekti.
#YazarBIST 100 endeksi, 4 Ocak'ta başlayan ve dünkü kapanışa kadar devam eden 10 günlük yükseliş rallisi ile 2016 yılından bu yana aralıksız en uzun soluklu çıkışını gerçekleştirmesinin ardından 100 bin puanın üzeri tekrar gündeme geldi.
#Borsa İstanbulBIST 100 endeksi, yoğun haber ve veri gündemi, rekorlar ve sert dalgalanmaların yaşandığı 2018'i yüzde 21 değer kaybıyla tamamladı ve böylece 2011'deki yüzde 22,33'lük kayıptan bu yana en kötü yıllık performansını gösterdi. 2018'de bir önceki yıl kazançlarının çoğunu geri veren Borsa İstanbul'un, tarihinde hiç bir zaman iki yıl üst üste düşmemiş olması yeni yıla ilişkin umutları artırıyor. BIST 100 endeksi, 29 Ocak'ta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 121.532 puanı görmesinin ardından düşüş trendine girerek 2018'i bir önceki yıl kapanışına göre yüzde 21 değer kaybıyla tamamladı. Borsa için 2018'deki kırılma anlarına bakıldığında, nisanda başlayan "ticaret savaşı" ve yurt içinde erken seçim açıklamasının negatif etki anlamında öne çıktığı görülüyor. BIST 100 endeksi gördüğü en yüksek seviye ve kapanış rekorunu sırasıyla 121.532 ve 120.845 puanla 29 Ocak'ta kırarken, tüm zamanların en yüksek işlem hacmi 15,5 milyar lira ile 13 Ağustos'ta gerçekleşti.
#TCMB