Tohumluk Vakfı, deprem bölgesinde kırsal kalkınmaya destek amacıyla uygulamaya koyduğu ‘Dijital Tohumlar Filizleniyor’ projesini dün Ankara’da tanıttı. Tohumluk Vakfı Başkanı Pınar Ayhan, “İyilikte buluşmak, ‘bir’likte buluşmaktır çünkü kendini iyiliğin yüksek ruhuna teslim etmişlerin gözü de, eli de, dili de, beli de birbirinin ardını kollar, birbirinin hayrını sorar” dedi.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERAkademik hayat birçok süreci yapısında barındırır. Her aşaması akademik yolda yürüyen bilim yolcularını ayrı bir olgunlaşma sürecine yönlendirir. Yüksek lisans eğitimiyle başlayan heyecan, umut ve azim dolu bu süreç birçok sorumluluğu yükler bilim insanlarının omuzlarına. Her bir süreç bir sonraki süreç için altyapı ve çalışma ortamı oluşturur. Yapılacaklar listesi zihinlerinde akademik çalışmaların göbeğinde bulur bilim yolcuları kendilerini. Akademik hayata yeni adım atmış genç filizler güzelliklerle dolu bu serüvene başladığı andan itibaren bilim okyanusuna derin dalışlar yapar ve bilimin rengarenk dünyasında güzel bir yer edinebilme fırsatı yakalarlar. Akademisyen olma hedefi toplumun geniş kesimi tarafından benimsendikçe akademik yolda yürüme azmi, sevgisi ve üretkenliği doğrusal olarak artmış olur. Akademisyenlik sadece bir meslek değil aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Akademik çalışmaları hayatının bir parçası olarak gören her bilim insanı için başarı kaçınılmaz olur.
#Konuk YazarSabancı Vakfı, 17 yıldır Hibe Programları kapsamında destek verdiği sivil toplum kuruluşlarıyla geleneksel “Ekim Zamanı” etkinliğinde bir araya geldi. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, 2022-2023 döneminde destek alan yedi projenin hikâyesi katılımcılara aktarıldı.
#Sabancı Topluluğu30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçiliği tarafından resepsiyon düzenlendi. Başkent Priştine’deki büyükelçilik rezidansında düzenlenen resepsiyona, Kosova İçişleri Bakanı Celal Sveçla, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, milletvekilleri Fidan Brina Jılta ile Enis Kervan, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. Tören saygı duruşu ve Türkiye ile Kosova milli marşlarının okunmasıyla başladı.
#KosovaKitapları, birbirinden ilginç ve hem şiirde hem de akılda kalıcı adlarını da överek, birikirken, onun başka türden bir biriktirici, toplayıcı olduğunu da düşünürdüm ama neye, kime benzediğini çözemezdim. Şimdi de çözmüş gibi konuşmayayım ama Enis Akın’ı ben ‘kâğıt toplayıcı’lara benzetiyorum.
#Enis AkınKosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekili Enis Kervan, Prizren’deki Bölgesel Kültürel Miras Merkezi yetkilileri ile Kosova Türk topluluğu halk oyunlarının, ‘görsel kültür ürünü manevi mirası’ olarak koruma altına alınmasına yönelik başlattığı girişimde bir adım daha attı.
#AVRUPADAN HABERİştahım hiç olmadığı kadar açık oluyor bu mevsimde ve kendimi sürekli yeni yemekler düşünürken buluyorum. Bahar denince de aklıma ilk, enginar geliyor. Kuzuyla pişirdiğim gibi, otlu-bezelyeli ve rendelenmiş limon kabuklu kısıra koymayı seviyorum. Bezelyeyi bol taze soğanla pişiriyorum, mis kokulu çilekleri körpe ıspanak salatasına katıyorum. Pancar, ıspanak, portakal, çilek, kuşkonmaz, bezelye ve kuzugöbeğiyle renk renk, çeşit çeşit tabaklar hazırlıyor, bu dönemin keyfini çıkarıyorum.
#ZeytinyağlıSayısı 20’yi aşan restoranlarıyla dünyada hatırı sayılır bir başarı yakalayan Koreli-Amerikalı şef Akira Back, ekibinin tabiriyle ‘mükemmeliyetçi ve eğlenceli’. Bu hafta İstanbul’da kendi adını taşıyan restoran zincirinin yeni bir şubesini açan şefle JW Marriott İstanbul Marmara Sea içindeki mekânında buluştuk.
#Akira BackDünyanın en itibarlı restoran derecelendirme sistemi olarak kabul edilen Michelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de hem mutfağın hem de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına çok önemli bir adım. Siz de Michelin Rehberi’nin partneri Metro Türkiye’nin şeflerinin tekniklerini mutfağınızda uygulayabilir, Michelin yıldızlı şeflerin menülerinden esinlenen özel reçetelerle evde şık tabaklarımızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.
#Michelin RehberiTavada kızarmışı da buğulaması da çok seviliyor ama denerseniz, eminim palamudun bu halini de çok seveceksiniz. MasterChef Türkiye’de eleme yemeği olarak hazırladığım palamutto’yu (palamut tartar) özellikle biberiyeli focaccia ekmekle şamandıra yapmanızı öneririm.
#PalamuttoYÜZ yıl önce Atatürk, 9 Eylül’de kurtarılan İzmir’e bugün gelmiş. Ne büyük onur ve mutluluk... Ata’nın gelişinin yıldönümü onuruna özel bir konser var. Kültürpark Çim Konser Alanı’nda, Prag Senfoni Orkestrası eşliğinde kaydedilen “Ege Türküleri” albümü ilk kez seslendirilecek.
#1Gövde kısmındaki kınından dolayı diğer bölgelerdeki Kırnavruzlarından farklı olan ve dünya üzerinde sadece Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde yayılış gösteren nokta endemiği Kır Navruzu bitkisi, 2022 yılının ilk fotoğraflarını verdi. Peki, Kırnavruzunu nedir? Kırnavruzunu koparmanın cezası ne kadar?
#KırnavruzunuAntalya'nın Manavgat ilçesinde 10 gün süren orman yangınından 1,5 ay sonra Akdeniz'e özgü maki türleri, küllerin arasından filizlenerek yeniden doğuşun simgeleri oldu. Boyları 1 metreyi aşan filizler arasında defne, çoban değneği, hanımeli, hayıt, yaban inciri, çınar, asma da bulunuyor.
#AntalyaAntalya'da 28 Temmuz'da başlayıp 10 gün sonra söndürülen yangının ardından bir yandan yeni bitkiler filizlenirken, bazı bölgelerde ise 25 gün sonra bile için için yanmaya devam eden ağaç köklerinden duman tütmeye devam ettiği belirtildi. Kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun ise, 'İlk karşılaştığımda şaşırdım. Müdahale etmek için gittim ancak sadece duman ve toprak içinden geliyordu. Uzmanlar bunun haftalarca süreceğini söylüyor. Orman içinde çok yerde var, yanan ağaç değil, kömüre dönüşmüş kök. Hava ile temasla duman çıkıyor.' dedi.
#Orman