Paylaş
Nisanın acımazlığı kışın “unutkan karını” eritmesinden, ruh haliniz ne olursa olsun doğanın yeniden doğuşuna kayıtsız kalamayışınızdan gelir.
Mimozaların sarısı, erguvanların pembesi, mor salkımların moru derken baharın renkliliği içinde hayat da bir şenlensin istiyor insan baharda.
Türkiye’de butik zeytinyağı üretimi konusunda önemli kilometre taşlarından biri olan Nova Vera, bahara, baharın melankoliyi kaldırmayan yaşam sevincine çok yakışan bir iş yapmış ve adını da Yedi Bahar koymuş.
Karaköy Mürver restoranın genç ve yetenekli şefi Mevlüt Özkaya’nın da payı var projede.
Nova Vera Özkaya’nın babaannesi Neslehan hanımın anısına Nova Vera tarafından yapılan özel seri Yedi Bahar’ın geliri TEV’e bağışlanacak.
İç açan, yüz gülümseten, zeytine yakışan bir hikâye.
Mevlüt Özkaya, Antalyalı çiftçi bir aileden geliyor.
Toprağı, ürünü içselleştirmiş olmak bir şef için mesleğe artı bir puanla başlamak demek.
Özkaya “Aşçı olmaya karar verdikten sonra fark ettim ki babaannemden aldığım ilham ve enerji, çocukluğumdaki duyular çok fazla” diyor.
Aşçı olmaya karar vermesi ayrı güzel, çiftçiliğine sarılması ayrı, hayatına yön veren, canlı, içinden güzel yemekler geçen anılar bırakan bir babaanneyle büyümesi ayrı güzel...
Neslehan Nine’nin verdiği ilham, kim bilir daha kaç kuşağı etkileyecek mutfaklarda ve bu proje sayesinde nice öğrenciye dokunacak.
Bu güzel babaannenin en sevdiği mevsim bahar olduğundan, Antalya da yedi sayısı ile anıldığından bu ismi doğru bulmuşlar.
Çok yakışmış.
Neslehan Hanım 16 yaşında evlendirilmiş.
Torununa verdiği ilhama bakılırsa kendi gibi o yaşta evlendirilen çoğu genç kızdan daha şanslı, güzel bir hayatı olmuş. Çocuk yaşta başlayan kalp hastalıkları ömrü boyunca peşini bırakmamış.
Torununun doktor olmasını, kalp hastalarına çare olmasını istermiş...
Özkaya babaannesinin istediği gibi doktor olmamış, onun ektiği tohumlardan bambaşka bir yol çizmiş kendine.
Geçtiğimiz sene, Neslehan Hanım çok sevdiği bahar mevsiminde gözlerini kapamış.
Nova Vera ve Mevlüt Özkaya el ele verip bu sene, üzerinde Neslehan Hanım’ın sanatçı Hülya Özdemir’in çiçekleri arasında gülümseyen bir fotoğrafının olduğu Yedi Bahar’ı çıkardılar.
Geliri tıp öğrencilerine gidecek ki, torunun bıçak tutmayı tercih etmiş elleri, neşter tutan gençlere dokunsun, hasta kalplere birlikte çare olsunlar.
Altını mutlulukla çizmek istiyorum.
Nova Vera Zeytinyağları bir kadın işletmecinin eseri, Bahar Alan’ın.
Bahar Hanım’a da selam veren bu güzel proje için Memecik, Yamalak Sarısı ve Tekir zeytinlerini kullanmışlar.
Tatma fırsatım olmadı ancak Memecik’in domatesiyle, Tekir’in bostan kokularının, Sarı Yamalak’ın yumuşak dokunuşuyla nasıl harmanlandığını hissedebiliyorum. Ay sonunda gelir gelmez tadacağım ki bu sene Nova Vera’nın Yamalak Sarısı en beğendiğim ürünlerindendi.
Özkaya yetim bir çocuk olan babaannesinin anısına yetim çocuklar için projeler geliştirmek istiyor yakın gelecekte.
Ne şanslı bir torun, ne şanslı bir babaanne diye düşünmeden edemedim.
Özkaya’nın şefi olduğu Mürver bu yıl Michelin rehber tarafından ‘önerilen restoranlar’ arasında.
Girit göçmeni, eli lezzetli, kalbi güzel genç şefimize nice güzel projeler, daimi başarılar diliyorum.
Elinize sağlık Nova Vera ailesi, Bahar Alan, Mevlüt Özkaya.
Bu güzel ninenin anısına bir bahar şiiri bırakmak istedim...
Bir ışık dökülür yapraklardan şıkır şıkır
Filizler susmuş, tohumlar uyumuş
Bir an durmuş, genişlemiş büyümüş
Bir eski şarkı, bir eski bahar, bir bildik deniz
Vakit nisan ortasında
bir akşam
Paylaş