Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Templeton Asset Management CEO'su Manraj Sekhon, "Türkiye'deki değişiklikler ve devam eden reformlarla ilgili oldukça iyimseriz ve aynı zamanda politika çerçevesine de çok büyük bir güven duymaktayız." dedi.
#Türkiye Yatırım Danışma KonseyiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Küresel İnovasyon Göstergeleri 2024 Yılı Raporu Tanıtım Etkinliği'ne video mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milli Teknoloji Hamlesi yaklaşımımızla bugün ileri teknolojileri kendi imkan ve kabiliyetleri ile geliştirip üretebilen bir noktaya ulaştık. 2053 vizyonumuzda bilim ve teknoloji alanında yenilikçiliği içselleştirerek ileri teknolojilerin merkezi haline gelmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Küresel İnovasyon Göstergeleri 2024 Yılı Raporu Tanıtım Etkinliği'ne video mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milli Teknoloji Hamlesi yaklaşımımızla bugün ileri teknolojileri kendi imkan ve kabiliyetleri ile geliştirip üretebilen bir noktaya ulaştık. 2053 vizyonumuzda bilim ve teknoloji alanında yenilikçiliği içselleştirerek ileri teknolojilerin merkezi haline gelmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan‘Cumhuriyet’in Divası’ olarak bilinen Türk Sanat Müziği sanatçısı Müzeyyen Senar’ın mirasçıları, ‘Müzeyyen Plus’ isimli işletmeyi açarak ünlü sanatçıya ait görselleri ve şarkıları izinsiz kullandığı iddiasıyla, işletme sahibi Anıl Hoşken’den 150 bin 500 liralık tazminat talep etti.
#Müzeyyen SenarGeçtiğimiz gün uğradığı suikast girişiminin ardından anketlerde başkanlık yarışında rakibi mevcut ABD Başkanı Joe Biden’a fark atmaya başlayan eski başkan Trump’ın ikinci bir dönem için iktidara geleceğine kesin gözüyle bakılmaya başlandı…
#JD VanceTBMM'de çalışmaları devam eden Dijital Telif Yasası düzenlemesiyle ilgili Doç. Dr. Cahit Suluk, Türkiye’nin haberciyi ve haberin niteliğini korumak için zaman kaybetmeden bir uygulama yapması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Suluk, "Bu düzenlemenin yapılması zorunlu. Aksi halde haber sektörü göz göre göre yok oluyor. İçerik üretenler, üretemediklerinde 'misenformasyon' diye adlandırılan yalan yanlış bilgileri ve şirketlerin reklamvari bilgilerini haber diye topluma yutturacaklar. Avrupa'daki telif hukukçuları buna karşı çıkıyor. Buna rağmen AB bu konuda gerekli düzenlemeyi yaptı. Türkiye'de de düzenlemelerin yapılması zorunlu" ifadelerini kullandı.
#Dijital Telif Yasası“YAPAY Zekâ” olgusu sıradan insanları pek ilgilendirmeyen bir süreç. Oysa teknolojideki atılımlar bir süre sonra hayatımızın tam ortasında yerini alıyor. “Bilgi” denilen kavram insanlık tarihi boyunca biriktirilen her bir verinin bütünlüklü değerlendirilmesiyle, müthiş teknolojik devrimlere yol açıyor. Yapay zekâ da böylesi bir imkânı sağladığı için çok önemli.
#1Antalya Diplomasi Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ifade ettiği 'Dünya 5'den büyüktür' ifadesinin bir başka yansıması olarak şunu belirtmek isterim ki dünya ekonomik açıdan 7'den büyüktür" dedi.
#Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırDijital dünyadaki telif hakları sorunu, sadece Türkiye’nin değil dünyanın da gündeminde yer alıyor. Japonya'da iki genç, film özetlerini internete yükleyerek 50 bin dolar reklam geliri elde etti. Film şirketleri dava açınca da 3,6 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildiler. Dijital Telif Yasası ile ilgili konuşan Fikri Mülkiyet Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Keser, “İlim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar ve sinema eserlerinin tamamının mecraları değişti ve her biri internette yerini aldı. Mevcut kanun bu köklü değişim dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.
#GoogleGoogle'ın 'Çevrimiçi Haberler Yasası' kapsamında, Kanada hükümetine her yıl yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapma kararının ardından uzman isimler Türkiye için de benzer yasal düzenleme adımlarını sık sık gündeme getiriyor. Rekabet uzmanı Ussal Şahbaz Dijital Telif Yasası düzenlemesi ile ilgili "İki farklı düzenleme yapılması gerekiyor. Bir tanesi bizim fikri mülkiyet haklarımızda yapılması gereken değişiklik. Diğeri de rekabetin korunması hususunda Rekabet Kurulu’na bu konuda özel yetki verilmesi" dedi.
#GoogleGoogle'ın 'Çevrim İçi Haberler Yasası' kapsamında, Kanada hükümetine her yıl yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapacağı açıklandı. Peki bu aşamaya nasıl gelindi? Söz konusu gelişme diğer ülkeler için ne anlama geliyor? Doç. Dr. Berk Çaycı ile mercek altına aldık.
#Kanadaİstanbul Aydın Üniversitesi 2023-2024 Akademik yılı açılış törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Milli Teknolojisi Hamlesi Türkiye’nin tam bağımsızlık iddiasıdır. 2024'te savunma sanayinde 10 milyar dolar ihracat yapılacak ” dedi.
#Mehmet Fatih KacırKonutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne 'emekliye tek seferlik 5 bin liralık ödeme’ düzenlemesi de önergeyle eklenerek, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
#TBMMGece yarısı gelen mesajlar, sosyal medyada yapılan linçler, şiddet içerikleri ve diğerleri... İletişimin dijitalleşmesi hayatımıza dijital görgü kurallarının yani ‘dijital adab-ı muaşeret’in girmesini gerekli kılıyor. Doğru iletişim için uymamız gereken yeni nesil görgü kurallarının neler olabileceğini uzmanına sorduk. İşte15 maddede dijital görgü kuralları.
#Dijital Adab-I Muaşeretİmalat sanayisinin temel üretim araçları olan takım tezgahları ve tamamlayıcı ekipmanlarının çatı kuruluşu Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD); dünya hizmet ihracatında 2022 yılındaki iş hacminin 7,1 trilyon dolara ulaştığını belirtti.
#HizmetUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Milli Teknoloji vizyonumuzun en güzel örneklerinden biri olmuştur. Projelerimizde yerlilik ve milliliğe büyük önem veriyoruz. Ülkemizi yüksek teknoloji üretim üssü haline getireceğiz” dedi.
#Abdulkadir UraloğluTarım ve Orman Bakanlığı, zeytinyağı, bal, fındık ve tıbbi aromatik gibi bitkiler başta olmak üzere Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerinin haritalandırılması, kütüphanelerin oluşturulması ve bu verilerle tescil belgelerinin alınması sürecinde dünyada kabul görmüş en yeni teknolojilerden olan NMR (Nükleer Manyetik Rezonans) cihazını laboratuvarlarında kullanmaya başladı.
#Zeytinyağı