İstanbul’dan Ankara’ya, Eskişehir’den Antalya’ya... Jürimizin önerileriyle bu şehirlerimizin sonbahar yürüyüş yollarını keşfe çıktık. Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bu rotaları takip ederken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.
#En Güzel Yürüyüş RotalarıBaşta Pers İmparatorluğu ve Pontus olmak üzere birçok imparatorluğa ev sahipliği yapan Üsküdar, 11. yüzyılda Selçuklu Devleti tarafından fethedilmiştir. Önceki yüzyıllarda Hrisapolis, Eski-dar ve Scutari adıyla bilinen Üsküdar, Ümraniye, Ataşehir, Beykoz ve Kadıköy ilçeleriyle sınır komşusudur. Üsküdar hangi yakada ve hangi adliyeye bağlı? İstanbul Üsküdar Avrupa mı Anadolu yakası mı tüm detayları ile derledik.
Hürriyet Ekler ekibimizden editör arkadaşımız Elif Türkölmez’in yeni kitabı ‘Yabani Ot Toplayıcısı’ çıktı. Türkölmez, okuru şehirde bile karşılaşabileceğimiz otlar, meyveler, tohumlar eşliğinde doğanın hayatla bir atan kalbini dinlemeye çağırıyor.
#Yabani Otlarİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 4 Kasım 2019'da yaptığı bir basın açıklamasında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
#Ekrem İmamoğluÜsküdar’daki Fethipaşa Korusu içindeki Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nde yangın çıktı. Yangına çok sayıda itfaiye müdahale etti. Yangın sonucu tarihi köşk kül oldu. Söz konusu köşkü 2009 yılında TMSF'den işadamı Mehmet Cengiz satın almıştı. Cengiz'in ismi 25 Aralık operasyonunda geçiyordu.
#Fethipaşa KorusuLale mevsimini festivallerle kutlayan İstanbul, kentin özgün ağacı erguvanların çiçeklenmesini ihmal eder nedense. Oysa Bizans’ta, Osmanlı’da baştacı edilmiştir bu güzellik. İstanbul âşığı yazar Süheyl Ünver 1960’larda “Mayısa erguvan, Boğaziçi’ne Erguvan Boğazı diyelim” çağrısı yapmıştı. Madem duyan olmadı, biz de kendi şölenimizi düzenleyelim...
2005’ten bu yana Lale Festivali kapsamında şehrin park, bahçe, meydan, refüjlerine dikilen lale sayısını aşama aşama artıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu yıl rekor kırdı. Şehir 2005’te 500 bin adet laleyle renklendirilirken bu yıl 112 türde tam 12 milyon lale dikildi. Nisanın serin ve yağışlı başlaması nedeniyle İstanbul laleleri bu yıl yaklaşık 15 gün geç açtı. Şehirdeki renkli tablonun mayısın ikinci haftasına kadar sürmesi bekleniyor.
Lale, İstanbul için parkları, caddeleri güzelleştiren herhangi bir çiçek değildir. Bu şehri diğerlerinden farklı kılan bütün ögelerle çok ilişkilidir. Şahsiyetini oluşturan kültürün hikayelerinden biridir. Tarih boyunca siyaseti, mimariyi, şarkıları, şiirleri, resimleri etkilemiştir. Lale, Avrupa’ya 16’ncı yüzyılda Osmanlı’dan gönderildiğinde özellikle Hollanda’da çok rağbet görmüş, adına botanik bahçeleri, akademik kürsüler kurulmuştur. Hatta ‘Lale çılgınlığı’ diye adlandırılan lale borsası felaketlerine neden olmuştur. Baharda İstanbul’un adı lale, mimoza ve erguvandır. Lalenin onuru iade edilmelidir...