Ferritin, demirin çözünmesinden, depolanmasından ve salınmasından sorumlu bir tür protein kompleksidir. İnsanlar arasında demir depolaması olarak da bilinen ferritin, çoğunlukla hücrelerde ve az miktarda kan dolaşımında bulunur. Ferritin hakkında bilinmesi gerekenleri tüm detayları ile sizler için derledik.
#SağlıkSaçların beyazlamaya başlaması doğal yaşlanma sürecinin bir parçası ama ne kadar doğal olursa olsun beyaz saçlar bizi mutsuz edebiliyor. Yapılan yeni bir araştırma ise beyazlayan saçlarından mustarip olanların yüzünü güldürecek. Araştırmaya göre beyazlayan saçların eski rengine dönebilmesi mümkün!
#Beyaz SaçFerritin eksikliği ya da yüksekliği bazı sağlık problemlerinin işaretidir. Demir eksikliği, mide ve bağırsak hastalıkları, C vitamini eksikliği, alkol ve sigara tüketimi, tiroid ve bağırsak iltihabı gibi eksiklik ve hastalıklar ferritin eksikliğini tetikler. İşte,ferritin ile ilgili bilinmesi gerekenler
#Ferittin EksikliğiVücudumuzda önemli bir etkisi bulunan ferritinin ne olduğu vatandaşlar tarafından sorgulanan ve araştırılan konular arasında yer alıyor. Beslenme bozuklukları, sigara ve alkol gibi alışkanlıklar sistemdeki ferritin eksikliğine sebep olan durumlar arasında yer alıyor. Peki, ferritin nedir? Ferritin eksikliği neden olur?
#FerritinFerritin nedir sorusu birçok kişi tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. Demir eksikliği ile bağlantısı olan ferritinin ne olduğu ve ferritin eksikliğinin neler yol açtığı merak ediliyor. Peki, ferritin eksikliği nedir? Ferritin eksikliği neden olur?
#FerritinEksikliği ya da yüksekliği bedensel bazı problemlerin işareti olan ferritinin ne olduğu son günlerde merak konusu oldu. Ferritin eksikliğinin ne olduğunu ve ferritin eksikliğinin nasıl giderildiğini merak eden vatandaşlar, ferritinin ne olduğuna dair bilgi edinmek için araştırma yapıyor. Peki, ferritin eksikliği nedir? Ferritin eksikliği nasıl giderilir?
#Ferritin EksikliğiTırnakların ayrılması, soyulması ve kırılması sık rastlanan bir durumdur. Bunun altında yatan neden bir sağlık sorunu ya da dış faktörler olabilir. Özellikle kadınlarda görülen bir sorun olan tırnak kırılması neden olur, hangi, vitamin eksikliği? İşte tırnak kırılmasının nedenleri ve iyi gelen şeyler...
#Tırnak KırılmasıDR. Hair Este Clinic uzmanlarından Dr. Serhat Çehreli, kadınlarda yaşanan saç dökülmesinin genetik yatkınlık, mevsimsel değişiklikler, stres, yetersiz beslenme, sağlıksız kilo verme veya hormonel bozukluklar gibi nedenlerden meydana gelebildiğini açıkladı.
#1Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, fazla kilolarından kurtulmak için cerrahi yöntemlere başvuran hastalara uyarılarda bulundu. Bahçeci, “Ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrasında da belli periyotlarla kanda vitamin ve mineral değerlerinin ölçülmesinin hayati önem taşıyor. Hem ameliyatın risk yaratmaması hem de ameliyat sonrası hastanın yaşam kalitesinin iyi olması için bu kapsamlı değerlendirilmelerin yapılması şart” dedi.
#Prof. Dr. Mitat BahçeciÖzellikle uyku kalitesini düşüren huzursuz bacak sendromunun toplumda görülme sıklığının yüzde 5-10 arasında olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Selda Özşahin, "Karşı konulamaz şekilde bacaklarınızı hareket ettirme ihtiyacı hissediyorsanız ve bu rahatsızlık verici his uyumanıza da izin vermiyorsa huzursuz bacak sendromunuz olabilir” dedi.
#Huzursuz Bacak SendromuDemir eksikliği anemisinin demir depolarının azalması sonucu gelişen kansızlık olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yunus Öksüz, "Hızlı kan kaybı ile akut olabileceği gibi, yavaş kan kaybı veya demirden fakir diyet ile kronik olabilir. Genetik bir hastalık değildir, yetişkinlerin yüzde 10-30'unu etkilemektedir. Tüm yaş gruplarında rastlanabilir ancak kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Demir eksikliği anemisinin gelişiminde başlıca üç neden sayılabilir. Normal şartlarda artan demir ihtiyacı, kanamalara bağlı kan kaybı ve yetersiz demir alınımıdır" dedi.
#KansızlıkGebelik döneminde ortaya çıkan kansızlık, erken doğum ve doğum sonrası kanama riskine neden olabiliyor. Gelişmekte olan ülkelerde, gebelik döneminde kansızlık görülme sıklığı %50’lerin üzerindeyken, anne ölümlerinin %40-60’ından sorumlu tutuluyor. Bu yüzden tüm anne adaylarının kan değerlerini çok iyi takip etmesi, hem anne hem de bebek açısından büyüm önem taşıyor. Kansızlık demir, folik asit ve B12 vitamini desteğiyle tedavi edilebiliyor.
#HamilelikGenellikle çocuklarda yaygın olarak görülen anemi yani kansızlık, kişilerin günlük yaşam kalitesini düşüren sağlık problemleri arasında yer alıyor. Alınması gereken demirin eksik kaldığı durumlarda kırmızı kan hücrelerinde aksaklıklara neden olan kansızlık, kırmızı et tüketmeyen kişilerde de yaygın olarak görülüyor. Peki, anemi nedir nasıl anlaşılır? İşte kansızlık belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylar.
#Kansızlık NedirHer yaş grubunda görülebilen kansızlık (anemi) sorunu, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Kansızlık, vücudumuzda bulunan kırmızı kan hücrelerinin kabul edilen miktarın azalması ile yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, çabuk yorulma, çalışma kapasitesinde azalma, sık hastalanma ile kendisini gösteriyor. Peki, kansızlık nedir? Kansızlık nasıl önlenir? İşte, anemi ile ilgili bilinmesi gerekenler.
#KansızlıkDemir minerali, protein sentezi, enzim üretimi ve aktivitesi için gereklidir. Ayrıca hücrelere oksijen taşınmasına vesile olur. Böylece daha dinç hissederiz, bilişsel fonksiyonlarımız daha güçlüdür ve metabolizma çalışır, enerji harcar. Yani: “Sağlığı ve kilonuzu etkiler mi?” Cevap: “Evet...”
#DemirTıpkı cilt gibi, saçınızın durumu sağlığın dışa dönük bir işaretidir. Her bir saç telini oluşturan hücreler için, belli başlı besin maddelerinin düzenli olarak alınmasını gerektirir. Aşağıdaki vitamin ve minerallerin doğru miktarlarda tüketilmesi saçların parlak, güçlü olmasını ve daha hızlı uzamasını sağlar.
#Saç