Paylaş
Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin oksijeni taşıyan bileşeni için hayati önemi vardır. Hemoglobin, oksijeni akciğerlerden vücudun dokularına, karbondioksitin dokulardan akciğerlere taşınmasından sorumludur. Mineral ayrıca enerji üretimi, kas fonksiyonu, DNA sentezi ve bağışıklık sisteminde görevlidir. İhtiyacımız olan demirin çoğunu yiyeceklerden alırız ve vücudumuz demir seviyelerini dikkatlice izler; Talep yüksekken daha çok emilir ve depolar yeterli olduğunda daha az emilir. Demir öncelikle kemik iliğinde ve karaciğerde depolanır. Demir için Besin Öğesi Alma Değeri (NRI), günde 14 mg'dır ve gebelik sırasında ek bir gereksinim önerilir.
Demir eksikliğinin nedenleri
Ergenlik, şiddetli kanama, yoğun yaşam biçimleri ve diyetinizde demir eksikliği gibi hızlı büyüme dönemleri, vücudunuzun demir rezervinin çekmesine neden olacaktır. Başlangıçta semptomlar yoktur, ancak demir alımınız azaldıkça, vücudunuzun sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretme kabiliyeti de azalır. Anemi belirtileri halsizlik, yorgunluk *, soluk ten rengi, nefes darlığı, çarpıntı ve enfeksiyona duyarlılıktır. Anemik çocukların konsantrasyonu güçtür ve öğrenme zorluğu yaşayabilirler. Serum ferritin testi yoluyla vücut demir depolarının seviyelerini belirlenir. Hemokromatoz (vücut demir düzeyinin aşırı artması) Hemokromatoz, demirin zamanla çoğaldığı ve aşırı seviyelere çıktığı genetik bozukluktur. Hemokromatozlu bir aile üyeniz varsa, risk altında olup olmadığını belirlemek için tarama yapılmalıdır. Tanı koymak zordur - ancak semptomlardan biri yorulmaktır. Her zaman çok yorgun hissediyorsanız, demir takviyesine başlamadan önce doktorunuza gidip kan testi yaptırmanız önerilir.
Demir eksikliği veya fazlalığının altında yatan nedeni gidermek için dikkatli bir tanı ve tedavi gerekir. Bir demir takviyesi almadan önce bir doktora danışın. Bir doktor tarafından reçete edildiğinde, demir genellikle demirli tuzlar olarak adlandırılan - demir sülfat, demir fumerat veya demir glukonat olarak alınır. Demir takviyelerinin yan etkileri kabızlık ve mide rahatsızlıklarını içerebilir; bu nedenle dikkatli olun ve önerilen miktarı aşmayın. Demir içeren tüm takviyeleri çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın. İki demir şekli bulunduğuna dikkat çekilmelidir.
Hem demir, hayvan ürünlerinde bulunur ve demirin en verimli emilen şeklidir. Hem olmayan demir, bitkisel besinlerde bulunur ve emilmesi daha zordur. C vitamini, demir emiliminin güçlü bir destekçisidir ve C vitamini açısından zengin besinler demir bakımından zengin gıdalarla birleştiğinde, demir emiliminde önemli ölçüde artış olur. İzlediğiniz çay miktarı, tanen çayda bulunan demir emilimini engelleyen bir maddedir. Kahvedeki kafein de demir emilimini olumsuz etkilerken demirden zengin besinleri kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketmek de yine demir emilimini olumsuz etkiler. Ispanak, fındık, çikolata, maydanoz, fitat ve oksilatlardan yüksek gıdalar demir emilimini de olumsuz yönde etkileyebilir.
DİYETİSYEN NESRİN ERİŞ
Paylaş