Polikistik over sendromu, insülin seviyesinin artmasına bağlı olarak meydana gelen hormonal düzensizlikler sonucu kısırlığa yol açabilen ciddi bir problemdir. Her 10 kadından birinde görülebilen Polikistik Over Sendromu düzensiz adet olma veya hiç adet olamama, yüzde veya vücutta tüylenme artışı gibi belirtiler gösterir. Bu problemi yaşayan kişilerin tedavisinde ilk adım fazla kilonun verilmesidir. Hastanın sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanması ve düzenli egzersiz yapması önemlidir. Diyet ve egzersizle beraber ideal kilonun sağlanması yumurtlama fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayabilir. Yaşam tarzındaki değişiklik veya ilaç tedavilerine rağmen gebelik sağlanamayan hastalarda tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
#Polikistik OverSağlıksız beslenmeden hareketsizliğe, aşırı tuz tüketiminden yetersiz su içmeye dek günlük hayatta yaptığımız birçok yanlış davranış böbreklerimizin sağlığını bozarken; son yıllarda gerek dünyada gerekse ülkemizde böbrek hastalarının sayısı hızla artıyor. İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır “Böbreklerimiz vücudumuzda zehirli maddelerin atılmasından kemik iliği ve sağlıklı kan yapımına dek birçok önemli görev üstleniyor. Bütün organlarımızın sağlıklı çalışması için böbreklerimizin sağlıklı olması gerekiyor. Oysa yanlış yaşam alışkanlıklarımızla böbreklerimizi hızla yıpratıyoruz. Ülkemizde böbrek hastalarının sayısı 9 milyona ulaştı ve her 6-7 yetişkinden biri böbrek hastası olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.
#BöbrekKıstlamaların gevşetildiği bugünlerde pandemi sürecinde alınan kiloların verilmesi büyük önem taşıyor. Pandemi sürecinde çoğu kişinin yakındığı konulardan biride hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme ile birlikte alınan kilolar olmuştur. Bu süreçte insanların yaşadığı stresin de kilo alımında önemli bir rolü olduğunu biliyoruz.
#DiyetKoronavirüs nedeniyle uzun bir süre evlerimizde vakit geçirdik. Günlük alışkanlıklarımızdaki değişime bağlı olarak ise fazla yeme sonucu artan kilolar en büyük sorun olarak karşımıza çıktı. Yaz mevsiminin gelmesi ve normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte karantina sürecinde alınan fazla kilolardan kurtulmak için bireylerin hızlı kilo verdiren diyet programlarına yöneldiklerini vurgulayan Diyetisyen Selin Cengiz, "Düşük kalorili diyet programları, tek tip ya da yetersiz, dengesiz beslenme programları sağlıksız ve kişiye özel olmadığı için kısa vadeli olmaktadır. Bu durumun aynı zamanda kişilerin vücut direncini azalttığından, ilerleyen dönemde farklı kronik hastalıklara davetiye çıkarabilir” ifadelerini kullandı.
#Sağlık“Yorgunum, halsizim, bitkinim!” diyorsanız... Her sabaha yorgun uyanıyor, gün boyu isteksiz ve keyifsiz kalıyorsanız... “Enerjim azaldı” veya “Sanki pilim bitti” gibi cümleler kuruyorsanız... Hele bir de “Canım evden çıkmak istemiyor” demeye de başladıysanız aman dikkat! Depresyon tuzağına siz de düşmüş olabilirsiniz.
#Osman MüftüoğluŞu bilgi çok mühim: Sigara kullanımı, fazla kilolu olmak, hareketsiz yaşam, kanda şeker seviyelerinin yükselmesi, trigliseridin 300’leri geçmesi ve iyi kolesterol HDL’nin 40’lı, hele hele 30’lu rakamların altına inmesi en az LDL kolesterolün yükselmesi kadar mühim koroner risk faktörüdür.
#Osman Müftüoğlu