Prof. Dr. Naci Görür, İzmir'de katıldığı konferansta "Depremleri durduramayız. Kentlerimizi deprem dirençli yapabiliriz. Deprem dirençli yerler, bugünkü bilimle, teknoloji ile yapılabilir. Bunu yapabilecek her şeyimiz var... Bu iş böyle gitmez. Bu deprem işini halletmemiz lazım; aksi halde tarihin çöplüğüne atılır, gideriz" dedi. "Her fay hattının kendine özgü özellikleri var" diyen Görür, " düşmanımızı tanımalıyız. Bu düşman soteye yatmış ve ne zaman uyanacağı belli değil." ifadelerini kullandı.
#Naci GörürYer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi'nde seçilen belediye başkanlarının kentlerine yönelik tehlike analizi çıkartmaları gerektiğini belirterek, Tehlike analizi demek, bir fay analizi demektir. O kenti etkileyecek fayların bütün özelliklerini inceleyecek. O fayların boyunu, derinliğini, tekerrür periyodunu, deprem kapasitesini, bütün bunları öğrenecek dedi.
#Naci GörürYer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi'nde seçilen belediye başkanlarının kentlerine yönelik tehlike analizi çıkartmaları gerektiğini belirterek, Tehlike analizi demek, bir fay analizi demektir. O kenti etkileyecek fayların bütün özelliklerini inceleyecek. O fayların boyunu, derinliğini, tekerrür periyodunu, deprem kapasitesini, bütün bunları öğrenecek dedi.
#Naci GörürJeoloji Profesörü Selim İnan, Türkiye'de her yıl 24 binden fazla deprem olduğunun altını çizerek, "Buna alışık olmalıyız. Biz Doğu Anadolu fayında büyük bir deprem bekliyorduk ama ikinci depremi beklemiyorduk. Her büyük depremde olduğu gibi artçılar bunda da olacaktır. Çok büyük bir fay kırıldığı için artçılar minimum 1,5 yıl, belki 2 yıla kadar uzanabilir" dedi.
#Artçı DepremKahramanmaraş merkezli büyük depreme Hatay'daki 8 katlı evinde yakalanan 1 çocuk babası Ali Tekkalan, bebeğinin afetten 10 dakika önce ağlamasıyla hayatta kaldıklarını belirtti. Binadaki tüm duvarların yıkıldığını anlatan Tekkalan, “Deprem bizi kaldırdı sırt üstü yere attı, yangın merdiveninde insanlar birbirini ezdi. Bebeğim o gece ağlamayıp uyutsaydı, duvarların altında kalacaktık belki. ” dedi.
#KahramanmaraşKahramanmaraş merkezli depremin ardından yeni yerleşim alanlarının seçimi hızla devam ederken, bu alanların seçim aşamasında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) fay olup olmadığını kontrol edecek. TOKİ’nin konut yapmayı planladığı proje alanları önce MTA uzmanları tarafından denetlenecek; sahada diri fay hattı bulunup bulunmadığına bakılacak.
#TOKİ200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarAKK, yeni dönem Genel Kurulu ‘Bu Seyirde Herkes Kaptan’ sloganı ile gerçekleştirildi. Genel Kurul’da, 2 bin 450 delegenin katılımıyla yapılan oylamada, Halil İbrahim Yılmaz 2 bin 446 oy alarak yeniden başkanlığa seçildi. Yılmaz, "Bu kentteki herkesin, ‘6 milyonun aklına ihtiyacım var’ diyen özgüveninin çağrısını çok önemsedik, ciddiye aldık. Farklılıklarımızın zenginlik olduğunu tekrar anladık” dedi.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERBilim insanlarının '7 ve üzeri deprem' uyarısında bulunduğu Tunceli’de havadan ve karadan yapılan incelemelerde, 134 yapı ve 798 bağımsız bölümün bulunduğu 8 bölge riskli ve rezerv alanı ilan edildi. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığını belirterek, “Riskli binaların yıkımı ve beraberinde yapımının devletimiz eliyle olması, eğer vatandaşımız yüzde 51’lik iknası olursa, kendileri de kabul ederlerse, burayı devlet tarafından yıkılacak. TOKİ'yle beraber yine neredeyse aynı katlarda ve aynı blok sayısında binalar ortaya çıkacak. Artık kimseyi enkazların altından biz kaldırmak istemiyoruz” dedi.
#Depremİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar tarafından Şemdinli-Yüksekova fay hattı incelendi ve bölgede aktif bir fay hattı tespit edildi. Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, "Yaklaşık 100 kilometre boyunda bir fay. Büyük kırıldığı zaman 7'lik deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Yalnız Şemdinli'de zemin yapısı daha iyiydi. Şemdinli sağlam zemine kurulmuş ama Yüksekova'da zemini daha sıvı. Olası bir depremde Yüksekova'nın Şemdinli'den daha fazla etkilenmesi yüksek olacak" ifadelerini kullandı.
#HakkariKocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şerif Barış, "Bursa'nın içerisinde kırılmamış birçok fay var. İşte bu faylar potansiyel tehlike. İznik-Mekece fayı kırılırsa 7,2. Gemlik fayı 6,9. Bu ikisi birden kırılırsa 7,7. 2021 yılının sonlarında Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nin ortak bir projesinde yapılan çalışmasında, yeni bir fay bulundu. Yeni bir çocuğumuz oldu. Medyada da oldukça dikkat çekti. Bursa'nın yeni fayına baktığımızda Kayapa fayı burada" dedi.
#BursaBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 'İşimiz Gücümüz Bursa' lansman organizasyonunda projelerini açıklıyor. "İki yeni koridor oluşturuyoruz. Trafik artık 3'e bölünecek" diyen Aktaş kentsel dönüşümde 100 bin konutluk projeyi hayata geçireceklerini açıkladı. Aktaş 500 yeni otobüsün alınacağını ve yeni bir metro hattının Bursa'ya kazandırılacağını da sözlerine ekledi.
#Bursa Büyükşehir BelediyesiBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 'İşimiz Gücümüz Bursa' lansman organizasyonunda projelerini açıkladı. "Kuzey ve Güney olmak üzere iki yeni koridor oluşturuyoruz" diyen Aktaş kentsel dönüşümde 100 bin konutluk projeyi hayata geçireceklerini açıkladı. Aktaş 500 yeni otobüsün alınacağını ve yeni bir metro hattının Bursa'ya kazandırılacağını da sözlerine ekledi. Aktaş ayrıca öğrencilere burs ve emeklilere yılda iki defa nakit desteği sağlanacağını da belirtti.
#Bursa Büyükşehir BelediyesiProf. Dr. Naci Görür, "Alüvyonun bulunduğu yerlerde şansınız yok. Türkiye'de herhangi bir yerde, sabah uyandığımızda 7 ve üzeri deprem olabilir. Türkiye'de 5'in üzerinde depremler ölüme neden oluyor. Bizim bunu halletmemiz lazım" dedi. Prof. Dr. Görür ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 5 milyon ton TNT patlamasına benzer enerjinin açığa çıktığını belirtti.
#Prof. Dr. Naci GörürProf. Dr. Naci Görür, "Alüvyonun bulunduğu yerlerde şansınız yok. Türkiye'de herhangi bir yerde, sabah uyandığımızda 7 ve üzeri deprem olabilir. Türkiye'de 5'in üzerinde depremler ölüme neden oluyor. Bizim bunu halletmemiz lazım" dedi. Prof. Dr. Görür ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 5 milyon ton TNT patlamasına benzer enerjinin açığa çıktığını belirtti.
#ANTALYAİstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yerel yöneticilerin deprem konusunda kurs ve eğitime tabi tutulması gerektiğini belirterek “Bizim halkın deprem farkındalığı yok” dedi. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın yılda 1 santimetre hareket ettiğini anlatan Görür, "500 senede 5 metre hareket ediyor. 5 metrelik bir hareket verirse o da 7 ve üzeri deprem üretir. 1513 depremi var orada üzerine 500 sene koyun bugünlere geliyor" diye konuştu.
#Naci GörürMODERN tıp alanında gelişen tanı yöntemleri biyomedikal laboratuvar ile görüntüleme yöntemleri acil durumlarda ve klinik seviyede bulgu veren hastalıkların teşhisinde başarılı olurken, preklinik dönemdeki sağlık bozulmaları ve sağlıklı dönemin devamlılığı konusunda bireye özel destekleyici ve önleyici tıbbi yaklaşımların oluşturulmasında geleneksel, tamamlayıcı, fonksiyonel tıp uygulamaları modern tıbba oranla daha etkin oluyor. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulayıcısı Dr. Doğu Yıldırım, bugün vega test yöntemini anlattı.
#1Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında soruları yanıtladı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Türkiye'nin yüzde 92'si deprem bölgesi diye bir ifade var bunu sevmiyorum. Herkes kendini yüzde 8'de kabul ediyor. Türkiye'nin yüzde 100'ü deprem bölgesi" ifadelerini kullandı. Özener ile Ersoy olası İstanbul depremine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
#Kandilliİstanbul'da beklenen depremle ilgili İBB tarafından yapılan çalışmalarda en çok riskli yapının Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Esenyurt'a olduğu belirlendi. Raporu değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür , "İstanbul'da binaların yüzde 10'u çok ağır hasar alacak. Avrupa yakası, zemin itibarıyla, jeolojik formasyon itibariyle, deprem kaynağı ile olan ilişkisine göre, Asya yakasından daha fazla zarar görecek. İstanbul'da deprem gözetildiği zaman en fazla dikkat edilecek ilçeler arasında Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Tarihi Yarımada Fatih, Zeytinburnu. Çünkü bu bölgelerde zemin, göreceli olarak iyi durumda değil" dedi.
#Naci Görürİstanbul'da beklenen depremle ilgili İBB tarafından yapılan çalışmalarda en çok riskli yapının Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Esenyurt'a olduğu belirlendi. Raporu değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür , "İstanbul'da binaların yüzde 10'u çok ağır hasar alacak. Avrupa yakası, zemin itibarıyla, jeolojik formasyon itibariyle, deprem kaynağı ile olan ilişkisine göre, Asya yakasından daha fazla zarar görecek. İstanbul'da deprem gözetildiği zaman en fazla dikkat edilecek ilçeler arasında Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Tarihi Yarımada Fatih, Zeytinburnu. Çünkü bu bölgelerde zemin, göreceli olarak iyi durumda değil" dedi.
#Naci GörürCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sayıştay Başkanlığı Konferans Salonu'nda Sayıştay'ın 161. Kuruluş Yıldönümü Programı'nda konuştu. 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerini değerlendiren Erdoğan, "14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimi sonuçlarından biri de cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin milletten güvenoyu almasıdır. Bu seçimler eski sistem tartışmasına son noktayı koymuştur." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanAK Partili Lütfi Elvan, CNN Türk ekranlarında Dicle Canova'ya ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. Elvan "Petrol ve doğal gazda düşüş oldu, enflasyona yönelik tedbirler alınıyor, alınmaya devam edecek. Orta vadede 2 yılda enflasyonun tek haneye inmesi hedefimiz. AK Parti hükümetleri enflasyonla mücadelede oldukça deneyime sahip. Büyümeyi sağlarken enflasyonu düşürebilme becerisini ortaya koyduk" dedi.
#Lütfi ElvanYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme HazırlıkKuzey Anadolu fay hattında beklenen olası deprem İstanbul’dan tersine göçü tetikledi. Özellikle ‘99 depremi’ni yaşayan İstanbulluların bir kısmı, bu kalabalık metropolden ve riskli fay hatlarından uzak veya zemini sağlam il ve ilçelere taşınıp gece yastığa başını rahat koymak istiyor. Ev kiralarının yüksekliği de bu kararın alınmasında etkili oluyor, “Enkazında kalacağım eve kira ödüyorum” diyenler var.
#İstanbulAnkara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu'nun, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) çağrısıyla deprem bölgesinde yaptığı incelemede yıkılan ve ağır hasar gören binalarda dere kumu kullanıldığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Kadıoğlu, "Yıkılan binaların betonunda kullanılan agregalarında (betonun ham maddesini oluşturan karışım) hemen hemen tamamı dere kumu kullanılmış" dedi.
#Yusuf Kağan KadıoğluTabiata henüz çok küçük yaşta merak sarmıştı. Yaşadığı Hatay’da dağlara çıkıp bulduğu taşları incelemeyi seviyordu. Mesleğini bu yönde seçti. Türkiye’nin tanınmış jeolog hocalarından biri oldu; Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ile beraberiz. Şükrü Hoca, memleketindeki yıkımı görünce şoka girmiş: “Binayı sağlam yapıp bir de zeminle barıştırmışsanız tamamen yıkılması mümkün değil. Hasar görür ama içinden sağ çıkarsınız. Hatay’da bunu yapamamışlar. Doğa diyor ki; zeminle barışık bina yapman lazım!”...
#Şükrü Ersoy